2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şeker Hastalığında Ev Dışı Yaşam : Seyahat, Sauna,lokanta, İş Yeri, Otomobıl Kullanma
MAKALE #1997 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Aralık 2008 | 6,751 Okuyucu
EV DIŞINDA VE SEYAHATLARDA DİKKAT EDİLECEK KONULAR NELERDİR?

Şeker hastaları ev dışındaki yaşamlarında veya seyahat esnasında bazı önlemler almalıdır. Bu konudaki öneriler şunlardır:

Davet veya Lokantalara Giderken Alacağınız Önlemler:
Dışarıda yemek yerken diyet planına uymaya çalışınız. Yanınızda veya çantanızda yiyecek bir şeyler bulundurun. Bazen gittiğiniz davet veya lokantalarda yemek çok geç gelebilir. Gittiğiniz lokantalarda içeriğini bilmediğiniz yemekleri yemeyin.
Davet veya toplantılarda alkol alımını kısıtlayın. Alkollü içecekleri mutlaka gıda ile birlikte alınız.

Seyahat Sırasında Alacağınız Önlemler:

Otomobil sürecekseniz ve uzun yola gidecekseniz daha çok sabah saatlerinde araç sürünüz. Sürüş öncesi kan şekerinizi kontrol ediniz. Otomobilinizde mutlaka meyve, kraker, glukoz tableti, glukagon iğnesi ve diğer ara öğünleri bulundurunuz. Kan şekeri düşüklüğü durumu için kesme şeker de yanınızda bulundurunuz. Şekeriniz aşırı düşerse Glukagon iğnesi yapabilirsiniz. Otomobil süreken iki satte bir mola verip dinleniniz. Yola çıkmadan önce bir ilk yardım çantası hazırlayın ve içine glukagon iğnesi, yara bandı, ağrı kesici ilaçlar, alerji ilaçları ve antibiyotk koyunuz. Yurtdışından ithal edilen ‘’Diyabet Seyahat Çantaları’’ dan bir tane satın alarak seyahatlarda kullanmanız çok uygun olur.
Uçakla seyahat edecekseniz yanınızda yine yiyecek, glukoz tableti ve glukagon iğnesi bulundurunuz. İnsülin, şırınga veya insülin kalemi veya diğer ilaçlarınızı uçakta yanınızda bulundurunuz, valize koymayınız. İnsülin için yanınızda buz kalıbı buundurunuz. Çok sıcak varsa uçakta insülini buzdolabında bulundurunuz. Uçak bileti alırken şeker hastası olduğunuzu belirtin. Yurtdışı seyahatlarda doktorunuzdan İngilizce yazılmış ve şeker hastası olduğunuzu belirten bir yazı ile gidin. Bazen gümrüklerde insülin ve şirıngalar problem olabilir.

Okyanus ötesi uçacaksanız zaman dilimi değişeceğinden insülini nasıl kullanacağınızı doktorunuza sorunuz.

Seyahat esnasında çok yürüyeceğinizden rahat bir ayakkabı giyiniz ve ayak bakımınıza dikkat ediniz.

Kısa süreli olarak bir yerde ikamet edecekseniz gideceğiniz yerdeki hastane veya sağlık kuruluşlarının nerede olduğunu öğreniniz.
Gideceğiniz yerde kalış süresine dikkat ederek yeteri kadar ilacı hatta biraz fazlasını yanınızda götürünüz.

Uzun Uçak Seyahatinde Ne yapmalı:

Uzun uçak seyahatlerinde insülin kullanan hastalar için bazen sıkıntı olabilir. Bu durumu doktorunuzla konuşun. Uçuş nedeniyle gideceğiniz yer ile Türkiye arasında bazen 6-8 saat fark olabilir. Batıya doğru giderken yani Türkiye’den ABD’ye giderken 24 saatten daha uzun bir gün yaşarken Japonya’ya doğru giderken (Doğuya) daha kısa bir gün yaşanır. İnsülin dozunuzu her saat farkı için % 2- 4 oranında arttırıp azaltmanız gerekir. Batıya giderken insülin dozu arttırılır, doğuya giderken azaltılır. Uçaktaki basınç değişimleri kaleminizin içindeki insülin kartuşunda hava kabarcıkları birkmesine yol açabilir. Bu durumla karşılaşmamak için injeksiyondan hemen sonra kaleminizin ucuna taktığınız iğne ucunu çıkartın.

Günde 3-5 enjeksiyon yapıyoranız seyahatiniz sırasında her 4-5 saatte bir kısa etkili insülininizi kullanın. Eğer batıya (ABD’ye) gidiyorsanız 1-2 ekstra doz yapmanız gerekecektir. Eğer doğuya gidiyorsanız daha az çabuk etkili insülin dozu yapmanız gerekecektir. Gece NPH dozunuzu varacağanız yere vardıktan sonra vardığınız yerdeki saate göre yapmalısınız. Gideceğiniz yere vardıktan sonra insülin dozlarını oradaki zamana göre yapmalısınız. Uçuş sırasında her yemekten önce kan şekerinizi kontrol ediniz

Günde 2 kez insülin yapıyorsanız kısa veya uzun bir güne uyum sağlamak zor olabilir. Bu nedenle inslin kullanma şeklinizi sadece kristalize (kısa etkili) insülin kullacak şekilde değiştirmek faydalı olur. Uçak seyahatinden 2-3 gün önce doktorunuzun kontrolü altında günde 4 kez insüline geçmek faydalıdır.

Seyahate Çıkarken Yanınıza Almanız Gereken İlaç ve Gereçler Şunlardır:

1. Ayrı bir çantada (yanınızda olacak) ekstra insülin
2. Fazladan ikinci bir insülin kalemi veya insülin enjektörleri
3. Kan şekeri ölçüm cihazı ve stripleri
4. İdrarda keton ölçümü için stripler
5. Şeker hastası olduğunuzu gösterir bir kimlik
6. Glukoz tabletleri, meyva suyu….
7. Glukagon iğnesi
8. Derece (ateşiniz yükselirse)
9. Doktorunuzun telefon, fax, e-mail'i
10. Seyahat sağlık sigortası
11. Sıcak yerlere seyahatleriniz için insülinlerinizin sıcakta bozulmasını önleyecek taşıma çantası ve buz kasedi veya termos

İş Yerinde veya Okulda Alınacak Önlemler:

Yemeklerinizi aynı saatte yemeğe çalışınız.
İlaçlarınızı yanınıza alın ve kan şeker ölçümünü zamanında yapınız
İş yerindeki arkadaşlarınıza veya okuldaki öğretmen veya arkadaşlarınıza şeker hastası olduğunuzu söyleyin ve kan şekeri düşüklüğü olduğunda onların nasıl davranması gerektiğini anlatınız.
Okuldaki masanıza ara öğünlerini koyunuz ve çantanızda mutlaka kesme şeker bulundurunuz.

Saunaya Girerseniz

Şeker hastaları saunaya girecek olursa mutlaka sauna öncesi kan şekerini ölçmelidirler. Saunaya girerken yanınızda şekerli bir içecek (meyve suyu, kola gibi) bulundurun ve sauna öncesi bir ara öğün alınve kolunuza şeker hastası olduğunuzu gösteren bir künye takınız.

Hasta Olunca Ne Yapmalı?

Grip veya soğuk algınlığı veya başka enfeksiyonlar (ateşli hastalıklar) olunca kan şekeriniz yükselir. Bu durumda şunları yapmalısınız:
Doktorunuza hasta olduğunuzu belirtin
Kan şekerinizi 4 saatte bir ölçünüz
Şeker ilaçlarınızı düzenli olarak almaya devam ediniz.
Şekeriniz yüksekse çok miktarda su içmeye çalışınız
Katı gıdalar yiyemez iseniz çorba, kraker gibi gıdalar yemeye çalışınız.
Kan şekeri 250 mg/dl’den fazla ise idrarda keton olup olmadığını test stripleri ile ölçünüz
Kan şekeri 300 mg/dl’nin üzerinde ise, idrarda keton varsa, sıvı içemiyorsanız, uykulu haliniz varsa, ishaliniz varsa ve enfeksiyon varsa hemen acil servise veya doktorunuza başvurunuz:

Diyabetli Kimlik Kartı veya Künye

Bütün şeker hastaları bileklerine takılabilecek bir künye veya cüzdanında diyabetli kimlik kartı taşımalıdırlar. Bütün şeker hastaları kan şekerinin düşmekte olduğunu farkeder ancak , bazen herhangi bir belirti olmadan aniden şeker düşmesi gelişebilir. Böyle bir olasılık nedeniyle, diyabeti olan bütün hastalar, kendilerinin diyabetli olduğunu bildiren ve her zaman yanlarında bulunacak bir tanıtım kartı taşımalıdır.
Bayılmış veya konuşamayacak durumda olduğunuzda bu tanıtım kartı size yardıma koşan insanlara sorunun ne oluğunu anlatacak ve ihtiyaç duyduğunuz tedaviye daha çabuk kavuşmanızı sağlayacaktır.
Yanınızda taşıdığınız bu tanıtım kartında adınız, telefonunuz ,doktorunuzun telefon numarası ve bir yakınınızın telefon numarası yazılı olmalıdır.
Ayrıca bu kartta acil durumda (hipoglisemi) yardım için yapılacaklar yazılı olabilir. Örneğin ;
  • Baygınsam ve hareketlerimde değişme görürseniz ve yutkunamıyorsam ağız yoluyla bir şey vermeye çalışmayınız.
  • Eğer yutabilecek durumda isem şeker yada tatlı bir içecek veriniz.
  • Eğer şekerli içecekten sonra kendime gelmezsem yakın bir hastaneye götürünüz.
KAYNAK: Prof Dr Metin Özata, Şeker Hastasının El Kitabı, 2008 Baskıda

2. http://www.sekerhastaligi.webs.com
3. http://www.diyabet.webs.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şeker Hastalığında Ev Dışı Yaşam : Seyahat, Sauna,lokanta, İş Yeri, Otomobıl Kullanma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Şeker Hastalığında Yapılan Testler ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Diyabet-Şeker Hastalığında İnsülin Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Şeker Hastalığında Ev Dışı Yaşam : Seyahat, Sauna,lokanta, İş Yeri, Otomobıl Kullanma' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:30
Top