2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajenin Küçük Olması Vajinismus Nedeni Midir? Vajinismus Egzersizleri Nasıl Yapılır?
MAKALE #19980 © Yazan Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ | Yayın Kasım 2018 | 4,467 Okuyucu
Vajina darlığı ilişkiye girememe (vajinismus) nedeni midir?

Vajinismus vajenin dar olması veya vajenin küçük olmasından kaynaklanır mı?
Cinsel ilişkide zorlanma ve ağrı ilk ortaya çıktığında çoğu kadında vaginasında bir anormallik olduğunu, yada vajenin dar olması veya küçük olması gibi düşünceler akla gelir. Oysa ki bu tip bir sorun son derece nadirdir. Vagina boyutları aslında normaldir, sadece istemsiz kasılma olduğundan vaginanın giriş kısmında kasılmaya bağlı daralma olmaktadır. Bu da sanki vagina küçükmüş hissi vermektedir. Gerçekte böyle bir şey söz konusu değildir. Uzun süredir ilişki olmayan kadınlar, bazen buna bağlı vaginanın küçülmüş olabileceğini düşünürler. Bu da doğru bir düşünce değildir. Vagina son derece esnek bir organdır, doğumda bebeğin geçişine müsaade edecek kadar genişleme kapasitesi vardır. Bu nedenle bir süre ilişki olmaması daralmaya neden olmaz.

Dar vajinada cinsel ilişki olmaz mı?

Normal vajina büyüklüğü 6-8.5 cm arasında değişmektedir. Ancak cinsel ilişki esnasında vajen uzunluğu değişmektedir. Kaslı yapısından dolayı vajen hormonal değişimlere bağlı olarak esneyebilme kabiliyetine sahiptir. Cinsel ilişki sırasında uzunluğu 10-12 cm. e kadar artabilmektedir. Bu nedenle vajenin dar olması, küçük olması yada erkeğin genital organının büyük olması birlikteliğe engel değildir.

Vajinam çok mu küçük?

Cinsel ilişki sırasında ağrı hisseden, cinsel ilişkiye tam giremeyen yada vajene tampon yerleştiremeyen kadınlar vajinam dar ilişkiye giremiyorum diye düşünmektedir. Vajinanın çok küçük olduğuna dair şüphe uyandıran bu belirtilere sahip kadınlar incelendiğinde aslında bu kadınların normal büyüklükte bir vajinaya sahip oldukları görülmüştür. Vajina büyüklüğü kadının boyu ve yaşı ile alakalı değildir. Normal doğum sırasında bebeğin rahatlıkla geçtiği vajen birliktelik sırasında hiçbir sıkıntı oluşturmaz. Menopoz yada geçirilen vajinal ameliyatlara bağlı olarak bazen vajen daralabilir. Tabiiki bu durumların tedavi edilmesi gereklidir.

Çok nadiren vajende yapısal anormallikler yada perdeler nedeniyle vajen normalden küçük olabilir. Bunlar yapılacak basit bir jinekolojik muayene ile tesbit edilip tedavi edilebilir. Muayenede fiziksel bir sorun yoksa hastada vajinismus hastalığı var demektir.

Uzun süre birliktelik olmaması vajende küçülmeye ve birlikteliğin engellenmesine neden olmaz. Vajen elastik bir yapıdadır. Birliktelik çok olanlarda yada doğum yapanlarda elastikiyetini bir miktar kaybedebilir. Ancak uzun süre cinsel ilişki olmayanda vajende daralma olmaz.

Sonuç olarak vajenin dar yada küçük olması vajinismus nedeni değildir. Vajenin dar olması birlikteliği engellemez. Ancak vajen girişindeki kasların kasılmasına bağlı olarak gelişen vajinismus, kadınlarda “vajenim dar ilişkiye giremiyorum” diye bir düşünce oluşturur. Bu noktada uygulanması gereken tedavi vajen darlığı tedavisi değil, vajinismus tedavisidir.

Vajinimus egzersizleri nasıl yapılır?


Vajinismus Egzersizleri ile vajinismus hastalığının kontrolü artık sizde olacak.

Vajinismus hastalığını yenmek artık çok daha kolay. Gün içerisinde 2-3 defa yapacağınız 15-20 dakikalık egzersizler sayesinde hastalığınızın kontrolü sizde olacak. Bu makalemizde vajinismus egzersizleri, vajinismus parmak egzersizleri ve kegel egzersizleri ile ilgili bilgilere ulaşacaksınız.
Vajinismus hastalığını yenmek için evde kendi başınıza yapabileceğiniz tedavi yöntemleri şunlardır:
- Rahatlama ve Nefes egzersizi
- Ayna egzersizi
- Genital masaj ve Dokunma (Sensate focus)
- Kegel egzersizi
- Vajinismus parmak egzersizleri

Vajinismus tedavisinde kullanılan vajinismus egzersizleri

Rahatlama ve Nefes egzersizi: Bu egzersiz sadece vajinismus tedavisinde değil aynı zamanda bedenen ve ruhsal rahatlama gerektiren tüm durumlarda kullanılır. Maalesef toplum olarak doğru nefes alıp verme tekniklerini bilmiyoruz. Doğru nefes alma tekniğinde hasta burundan nefes alırken karının şiştiği hissedilir. Göğüs kafesi şişmez. Buna diyafram solunumu adı verilir. Burundan derin nefes aldıktan sonra nefes alma süresinin iki katı olacak şekilde yavaş yavaş nefes verilir. Gün içerisinde 2-3 sefer 15-20 sefer yapılacak bu egzersiz bedenen ve ruhen bir rahatlama sağlayacaktır.

Ayna egzersizi: Kadının ayna karşısında cinsel organını tanımasını ve ona dokunmasını amaçlayan bir vajinismus egzersizleridir. Bu egzersiz başlangıçta size zor ve hoş olmayan bir egzersiz şeklinde gelebilir . Ancak bu egzersizi günde 15-20 dakika yapmanız cinsel organlarınızın farkına varmanız açısından oldukça faydalı olacaktır.

Genital masaj ve Dokunma (Sensate focus): Bu egzersiz kadının genital bölgelerine ufak masajlar yapması ve haz almaya çalışmasıyla ilgili vajinismus egzersizleridir. Bu egzersiz için bebek yağı yada kayganlaştırıcı bir krem kullanabilirsiniz. Önce bu egzersizi siz uygulayınız daha sonra eşinizin uygulamasını isteyiniz. Eşiniz masaj yaparken siz söylemlerinizle aşinizi yönlendiriniz. Bu egzersiz sırasında parmak vajen dış kısmına temas edebilir ancak bu aşamada henüz içeriye girme girişiminde bulunulmaması gereklidir.

Kegel egzersizleri: Vajinismusun tedavisinde kullanılan kegel egzersizleri vaginayı saran pelvik taban kaslarını kontrol altına almak için kullanılır. Vajinismusta istem dışı kontrolsüz kasılma olduğundan, kegel egzersizleri sayesinde bu kontrol dışı kasılmaların önüne geçilmiş olur. Aslında Kegel egzersizleri vajinismustan başka pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Özellikle normal doğum sonrası vaginayı saran kasların toparlaması-sıkılaşması için ve sarkma-idrar kaçırma tedavisinde kullanılır.

Vajinismus parmak egzersizleri: Sırtüstü yatar pozisyonda uygulanan vajinismus parmak egzersizleri hastanın vajenini hissetmesi ve kontrollü bir şekilde vajene girmesini amaçlamaktadır. Diğer egzersizleri yapan hastalarda bu basamağa geçilebilir. Öncelikle serçe parmak birinci boğumuna kadar vajene sokulur. Daha sonra ikinci ve sonra tamamı içeriye doğru itilir. Bu egzersizi yaparken düzenli nefes alıp vermeyi ve rahatlamayı unutmayınız. Daha sonra işaret parmağı da aynı şekilde kullanılır. Bir sonraki aşamada iki parmak birden aynı şeklide yavaş yavaş içeriye doğru itilir. Aynı egzersizi erkeğinde eşine uygulaması son aşamada önerilir. Vajinismus parmak egzersizleri oldukça faydalı egzersizler olmakla birlikte hastalar tarafından sevilmeyen ve pek tercih edilmeyen egzersizlerdir. Vajinismus parmak egzersizlerini yapamıyorum diye üzülmeyiniz. Parmak egzersizi olmadan vajinismus tedavisinde tam başarıya ulaşabilirsiniz.

Vajinal Dilatatör Egzersizleri:Bu egzersizler değişik çubuklar kullanılarak vajene giriş sağlanması amacıyla yapılan egzersizlerdir. Aslında vajinismus parmak egzersizlerinin değişik modern aletlerle yapılmasıdır. Bu nedenle eğer yapılacaksa dilatatör yerine parmak egzersizlerinin yapılması gereksiz harcamaların önene geçecektir. Aynı zamanda hastanın evde tek başına rahatlıkla uygulayabileceği bir yöntem değildir. Muhakkak bir yardımcı gerekmektedir.

Kegel egzersizleri nasıl yapılır?

Kegel egzersizlerini yapmak çok kolay ve basittir. Egzersizlerin nasıl ve ne sıklıkta yapılacağı hastaya anlatılır. Egzersiz için özel bir pozisyon veya zaman yoktur. İstenildiği yerde ve zamanda rahatlıkla yapılabilir. Önce derin nefes alıp idrarı yaparken aniden tutar gibi vaginal kaslar 3-5 sn kasılıp bırakılır. 5 sn gevşetilip tekrar kasma hareketi yapılır. Bu hareketler günde 2-3 defa 20-30 kez tekrarlanır. Sadece vaginayı ve pelvis tabanını saran kaslar kasılıp gevşetilir. Karın ve uyruk kasları kasılmaz. Kegel egzersiziyle zamanla pelvik taban kaslarının istemli kontrolü sağlanır. Vajinismus tedavisinin esasını bu oluşturur. Kegel egzersizleri ile öncelikle kaslar keşfedilir, sonrasında kasların istemli kontrolü sağlanır. Vajinismus egzersizleri yapanlar istemli kasılma ve istemli gevşeme kontrolünü sağlayarak vajinismus hastalığından daha rahat bir şekilde kurtulmuş olurlar. Kegel egzersizleri erkeklerdede erken boşalma durumlarında kullanılmaktadır. Kegel topu adı verilen değişik cihazlar tasarlanmıştır. Ancak diğer basamakları geçmeden direkt olarak kegel topunu kullanmanız zaten mümkün olmayacaktır. Tarafımızdan kegel topu gibi vajinismus egzersiz cihazları kullanılmamaktadır.

Vajinismus parmak egzersizleri ve diğer vajinismus egzersizlerini evde düzenli olarak uygulayarak vajinismus hastalığından kurtulabilirsiniz. Vajinismus ev ödevlerinizi yerine getirirseniz vajinismus kendi kendine yenenler arasına katılabilirsiniz. Ancak bunlarda bazen başarısız olabilirsiniz. Bu sizin motivasyonunuzu bozmasın. Bu durumlarda bir uzmandan yardım almanızda fayda vardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajenin Küçük Olması Vajinismus Nedeni Midir? Vajinismus Egzersizleri Nasıl Yapılır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nermin KÖŞÜŞ Fotoğraf
Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'ün Makaleleri
► Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır? Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
► Vajinismus Egzersizleri Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Vajenin Küçük Olması Vajinismus Nedeni Midir? Vajinismus Egzersizleri Nasıl Yapılır?' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Her Yönüyle Mikrokimerizm PDF Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:26
Top