2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukların Günlük Yaşamında Duyu Bütünleme Nasıl Bir Anlam Taşır?
MAKALE #20014 © Yazan Fzt.Faruk ÇALIŞKAN | Yayın Kasım 2018 | 1,858 Okuyucu
Kişinin duyusal işlevleri, bunu öğrenmesi ve davranışa dökmesi anne karnında başlayan ve hayat boyu devam eden bir süreçtir.

Duyu bütünleme, çevreden ve vücudumuzdan aldığımız duyumların beynimiz tarafından organize edilerek işlevsel olarak kullanılması ve beynin öğrenme sürecine hazır hale getirilmesidir. Bu süreç ancak kişi, duyusal ve motorik yönden normal olduğunda gerçekleşebilir. Kişi beynini çevreye ne kadar açık hale getirirse, gelişim ve öğrenme süreci o kadar hızlı olur.

Kişinin duyusal işlevleri, bunu öğrenmesi ve davranışa dökmesi anne karnında başlayan ve hayat boyu devam eden bir süreçtir. Bebeğin anne karnında hareket etmesi, çevresinden özellikle annesinden gelen sesleri sürekli işitmesi duyusal gelişim sürecinin en önemli parçasıdır. Bebeğin gözlerini açtığında ona en tanıdık gelen sese yönelmesi ve ona uzatılan anne sütüne ağzıyla uzanması, ondaki duyuların başarılı işlenmesi sonucunda gerçekleşir.

Çocuğun zamanında başını tutması, dönmesi, oturması, emeklemesi ve yürümesi motor ve duyusal mekanizmalarının düzgün çalışmasıyla mümkündür. Çocukluk çağında oynanılan oyunlar, işitilen sesler, dokunulan yerler çocuklara görsel, işitsel, denge ile el ve ayak becerileri olarak geri döner.

0-7 yaş arasındaki çocukların zihinsel gelişiminin daha çok somut odaklı olması, meydana getirdiği adaptif cevapların (gelişen harekete uygun bilişsel ve davranışsal olarak verilen cevap ) hareket temelli yani kas odaklı olması ve bu yüzden de ilk yaşlarda daha çok sensorimotor (duygusal motor) gelişimin tamamlanmasını beklenir. Eğer çocuk bu yaşlarda sensorimotor gelişimini iyi bir şekilde tamamlamışsa okuma, yazma, resim çizme gibi sosyal becerileri daha iyi yapabilecek ve yaptığı aktiviteden keyif alacaktır.

Voleybolcular, futbolcular ve basketbolcular iyi bir vücut farkındalığının yanında görme, işitme ve dokunma sistemlerine sahiptir. Çocuklukta oluşturulan sensoriomotor temel ve ilerleyen yaşlarda bunun üstüne kurulan sosyal beceriler çocuk için bir yol haritası olabilmektedir.
Duyu bütünleme, otizmli çocuklarda eksik duyusal temellerin yapılandırılması ve beyne giden sinir yollarının tamirinde büyük rol oynar. Bununla birlikte duyu bütünleme, gelişim döneminde eksik hareket veya daha az aktivite sonucunda, normal gelişim gösteren çocuklarda meydana gelen duyusal motor problemlerini ortadan kaldırmak amacıyla da uygulanır.



Normal gelişim gösteren çocuklarda duyusal durum ve duyu bütünleme

Duyu bütünleme, gelişim döneminde eksik hareket veya daha az aktivite sonucunda çocuklarda meydana gelen duyusal motor (sensorimotor) problemlerini ortadan kaldırmak amacıyla yapılır.

0-7 yaş arasındaki çocuklar duyu bütünlemeyle, aktif bir şekilde hareket etmeye ve hareket kabiliyetlerini artırarak hem kendi vücutlarını hem de çevrelerindeki dünyayı tanımaya çalışırlar.

Çocuklar, etkileşime girdikleri her şeyden duyusal olararak bilgi alırlar. Çevrede hareket eden, duran, olan biten her şeyle duyusal etkileşime girebilmeleri için de duyusal bütünlemeyi gerçekleştirmeleri ve bunu bilişsel olarak koordine etmeleri gerekir.

Duyu bütünleme fonksiyonları, çocuklarda aynı düzende gerçekleşir ve doğal seyri genel olarak aynıdır. Fakat kimi çocuk bunu yavaş kimisi de hızlı öğrenir. Yavaş öğrenen çocuklar genel olarak yaşamın birçok aşamasında, aktiviteler esnasında sıkıntı yaşama eğiliminde olurlar.

Çocukların kendilerine ait kişisel algı mekanizmaları farklılıklar gösterir. Bu durumu şekillendiren faktörlerin en önemlisi ise gelen duyuları nasıl aldığımız ve vücudumuzun bu durumu nasıl kabul ettiğidir.

Her çocuk, yeni duyuları deneyimlemek için kendine için fırsat tanıyan ve farklı motor fonksiyonlarını destekleyici, geliştirici oyunlardan zevk alan bir yapıya sahiptir.

Otizmli çocuklarda duyusal gelişim

Duyusal işlemleme süreci, otizmli çocuklarda daha farklı ilerlemekte ve yaşıtlarına göre çok daha zor olmaktadır.

Otizmli bireyler özellikle sosyal iletişim, duygusal olarak çözümleme, akademik beceriler ve zaman zaman da fiziksel problemlerle başa çıkarlar.

Otizmli çocuklar başkalarının fark etmediği seslerin farkında olabilir veya bebek ağlaması, çöp arabası gibi sıradan seslerden aşırı rahatsızlık duyabilirler. Bunun asıl sebebi, sesin kaynağının ne ya da kim olduğunu bilememeleridir.

Otizmli çocuklar yemek, kıyafet ve kendilerine dokunan kişiler konusunda hep seçici görünürler.

Onların duyusal öğrenim sürecinde yaşadıkları bu karmaşa, genel olarak duyusal öğrenim aşamasını yavaş sürdürmelerine sebep olur.

Bebekliğin ilk dönemlerinden başlayarak otizmli çocuklar, duyusal bilgiyi işlemleme ve bütünlemede zorluklar yaşarlar. Bu da, onların vücutlarını doğru hissetmelerini ve etraflarında neler olup bittiğini anlamalarını zorlaştırır.

Duyusal anlamda otizmli çocukların yaşadıkları problemler; onları sosyal iletişim, duyusal ve motor olarak her zaman 1-0 geride bırakır. Eğer çocuk duyusal gelişimini tamamlayamaz ve kaçmaya devamederse bu fark daha da artar.

İşte bu nedenlerden ötürü duyu bütünleme, bu sürecin en önemli parçasıdır.

Otizm ve duyu bütünleme

Duyu bütünleme, otizmli çocuklarda eksik duyusal temellerin yapılandırılması ve beyne giden sinir yollarının tamirinde büyük rol oynar.

Duyusal motor, duygu durumu (emosyonel), bilişsel ve temel becerilerin eksikliği otizmli çocuklarda algı ve iletişim problemlerinin oluşmasında önemli faktörlerdir. Günümüzde gelişen sinirbilim beynin öğrenme ile işlevselliğini ve fonksiyonelliğini artırmak, öğrenim sürecini hızlandırmak üzerinedir. Duyu bütünleme çocukların beyinde oluşan karmaşayı düzenlemek, harabiyete uğrayan sinir yollarındaki iletimi gerçekleştirmek ve beynin gelen uyarıları yorumlama kabiliyetini artırmak için olmazsa olmazdır.

Duyu bütünleme algı ve iletişim problemlerinin kaynağında yatan duyusal temelleri yeniden şekillendirmekte kullanılır.

Birçok uzman, duyu bütünleme terapisiyle otizmli çocuklardaki duyusal motor kabiliyetlerin arttığını ve bu doğrultuda bilişsel ve sosyal gelişimlerine büyük katkı sağlandığını söylemektedir.

Çocuklar, duyu bütünleme ve duyusal gelişimin hızlanmasıyla kendilerini daha iyi ifade ederler ve vücutlarını günlük yaşamda daha aktif kullanmaya başlarlar.

Bu durum sosyal ve duygu durumu gelişimi açısından çocuklara ve ailelere büyük destek sağlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukların Günlük Yaşamında Duyu Bütünleme Nasıl Bir Anlam Taşır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Faruk ÇALIŞKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Faruk ÇALIŞKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Faruk ÇALIŞKAN Fotoğraf
Fzt.Faruk ÇALIŞKAN
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Faruk ÇALIŞKAN'ın Makaleleri
► Duyu Bütünleme Eğitimi Nedir? Fzt.Ümmühan ÇÖPKES
► Ayres Duyu Bütünleme Terapisi Fzt.Aymen BALIKÇI
► Yaşamın İçinde Duyu Bütünleme Fzt.Aymen BALIKÇI
► İş Yaşamında Stres Dr.İbrahim ATEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocukların Günlük Yaşamında Duyu Bütünleme Nasıl Bir Anlam Taşır?' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:47
Top