2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lohusa Anneye Pratik Beslenme Önerileri
MAKALE #20028 © Yazan Dyt.Derya FİDAN | Yayın Kasım 2018 | 1,850 Okuyucu
Anne sütü bebeğin hem sağlıklı olması, tüm besin ögeleri gereksinmesini karşılaması, kolaylıkla sindirilebilir ve enfeksiyonlara karşı koruması açısından yeri doldurulamaz bir besindir.
Emzirme sırasındaki enerji ve besin ögeleri ihtiyacı gebelikte olduğundan daha fazladır. Emziklilik döneminde süt üretimi için gerekli olan enerji, Gebelik süresince vücut yağı olarak depolanan enerjiden ve Besin gruplarından gelen enerjiden karşılanmaktadır.
Emzirme döneminde anne, hem kendi vücudundaki besin ögeleri depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Aksi takdirde kendi vücut depolarından harcar. Bu da sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanmasına neden olur.
Annenin gebelikte koyu yeşil yapraklı sebzeler ile su ürünlerini tüketmesi bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunmakta ve ileriye yönelik sağlık sorunları önlenmektedir.
Emziklilikte süt salgılanması, kadının normal gereksinimden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektirir.

Emzirme Dönemi Beslenmede Dikkat Edilecek Hususlar:
Doğumdan sonra ilk 5-7 hafta gün bağırsak fonksiyonları düzenlenip, normal hareketlerinize geri dönene kadar gaz yapıcı besinlere dikkat ederek besleniniz.
Gaz Yapıcı Besinler:
 Çiğ sebzeler (özellikle kırmızı lahana, turp, salatalık, soğan)
 Meyveler (özellikle portakal, mandalina, greyfurt, üzüm, karpuz, vişne, erik)
 Karnabahar, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, lahana gibi pişmiş sebzeler
 Bezelye, kurufasulye, nohut, barbunya gibi kurubaklagiller
 Bulgur, yarma
 Ezogelin çorbası, mercimek çorbası
 Asitli ve soğuk içecekler
 Süt, yoğurt, ayran, cacık

Emzirirken salgılanan süt, annenin aldığı besinlerin bir ürünüdür. Süt için gerekli olan besinler, annenin kendi gereksinimlerine ek sayılmalıdır. Bu nedenle gebelikte olduğu gibi emziklikte de beslenmenin 2 amacı vardır:
1. Annenin besin depolarını dengede tutarak sağlığını korumak
2. Salgılanan sütün yeterliliğini ve verimliliğini arttırmak, dolayısıyla bebeğin normal büyüme ve gelişmesini sağlamak
 Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemelilerdir. Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir. Bebeğinizi emziriyorsanız eski formunuza daha kolay dönebilirsiniz.
 Gebelik sırasında önerilenden fazla kilo aldıysanız her ay iki kilo kaybetmeniz normaldir. Ayda iki kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değildir.
 Lohusalar zayıflama diyeti uygulamamalıdır. Ancak unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeye dikkat edilmelidir.


Sütün miktar ve kalitesini arttırmak için;

 Sıvı alımının günde ortalama 3 litre (10-12 su bardağı) kadar olmalı ve özellikle hafif ve doğal içecekler (su, ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları, az şekerli komposto ve limonata, meyve suları, süt vb.) şeklinde tercih edilmelidir.
 Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir günlük düzenli olarak tüketilmelidir. (Günde en az 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 2 dilim peynir)
 Protein yönünden zengin olduğundan haftada 3-4 adet yumurta, her gün et, tavuk, balık, köfte, etli sebze yemeği veya kurubaklagil tüketilmelidir.
 Yemeklerin içerdiği demirin vücutta daha iyi emilmesi için yemeklerle beraber maydanoz, yeşilbiber, portakal, mandalina, domates gibi C vitamininden zengin olan sebze ve meyveler yenmelidir.
 Her gün mutlaka 3 porsiyon meyve, 7-8 kaşık sebze, her öğünde salata tüketilmelidir.
Anne Sütünün Faydaları;

 Yeni doğan bebek için en ideal besin anne sütüdür.
 Anne sütü en doğal ve taze besindir ve kolay sindirilir.
 Anne sütü her zaman temizdir, mikropsuzdur ve bebeğinizi hastalıklardan korur.
 Anne sütü bebeğinizle aranızda özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.
 Doğumdan sonra ilk birkaç gün içinde gelen koyu ağız sütünü ziyan etmeden bebeğinize mutlaka veriniz.
 Gebelik sırasında memenize masaj yaparak emzirmeye hazır duruma getiriniz.
 Emziklilikte beslenmenize dikkat ederseniz sütünüz iyi gelir, bebeğiniz sağlıklı büyür.
 6. aydan sonra anne sütü tek başına yeterli değildir. Bu ayda ek besinlere başlanmalıdır.
 Anne sütünü ek besinlerle birlikte 1-1,5 yaşına kadar verebilirsiniz.

DYT. DERYA FİDAN
OKAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lohusa Anneye Pratik Beslenme Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Derya FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Derya FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Derya FİDAN Fotoğraf
Dyt.Derya FİDAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Derya FİDAN'ın Yazıları
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Ayşe DURAN
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Begüm KURAN
► Yaşlılıkta Beslenme Önerileri Dyt.Aylin ÇERÇİ
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Gülhan KOCA
► Kanserde Tedavi & Beslenme Önerileri Dyt.Yunus Emre UZUN
► Kanserde Tedavi & Beslenme Önerileri Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Lohusa Anneye Pratik Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:23
Top