2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukların Kişilik Gelişimi, Nasıl Desteklenmelidir?
MAKALE #20030 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN | Yayın Kasım 2018 | 2,824 Okuyucu
Çocuklarda şahsiyet ve kişilik gelişiminde anne baba tutumları çok önemlidir. Anne babaların tutumuna göre çocukların kişilik özellikleri oluşmaya başlamaktadır.

Çocukların kendine dair algıları da anne baba tutumları ile oluşmaktadır. Anne baba çocuklarına değer verip güvenmişse çocuk da kendine güvenmeyi öğrenmektedir. Anne baba çocuğuna güvenmeyip onun kararlarına müdahale edip baskıcı bir tutum izlemişse çocuk da kendini değersiz ve önemsiz hissetmeye başlamaktadır. Bunun da sonucu çocukların kendini saklayan, güvensiz ve çekingen bir çocuk olmasına neden olmaktadır.

Aslında her anne baba, çocuğunun kendine güvenen, başarılı ve girişken olmasını arzu etmektedir. Fakat bunu sadece istemek yeterli olmamaktadır. Çünkü birçok anne baba çocuklarının kendine güvenen başarılı ve girişken olmasını isterken onlara karşı tutumlarında ise böyle davranmamaktadırlar. Yani çocuklarının kendine güvenip öz güvenli olmasını isterken aynı zamanda kendilerine karşı itaat edip her denilene uymasını istemektedirler. Böyle olunca çocuklarda bir ikilem ve çatışma oluşmakta ve daha çok sözlerden değil kendilerine nasıl davranıldığından daha çok etkilenmektedirler. Çünkü sözler bir kulaktan girip diğer kulaktan çıkarken davranışlar daha kalıcı ve etkili olmaktadır. Örneğin; bazı anneler, çocuklarının dışarı çıkarken her giydiğine karışıp müdahale etmek isterler. “Oğlum bu yakışmadı, ötekini giy” veya “dışarı soğuk, o kazağı değil bu kazağı giy” gibi müdahaleler sürekli oluyorsa bu sefer çocuk her seferinde bu konularda birilerine danışma ihtiyacı hissetmeye başlıyor. Elbette bu tür hatırlatmalar bazen gerekebilir fakat ne giyeceğine değil de dışarıdaki havaya dair bilgi verip ne giyeceğine kendinin karar vermesini ve ona seçenekler sunarak karar verme becerisinin gelişmesine destek olunabilir.

Karar verme becerisi gelişmiş ve aldığı kararların neticesini yaşayıp öğrenmiş çocukların şahsiyet gelişimi daha yeterli olmaktadır. Çünkü ne giyeceğine, neyi ne kadar yiyeceğine kadar birçok konuda kendi seçimlerini yapmış çocukların bireyselleşmesi daha sağlıklı olmaktadır. Buradaki bireyselleşmeden kastımız bencillik değil kendine güven duygusudur. Basit, sıradan ve gün içinde önemsiz zannettiğimiz birçok konuda çocukların karar vermesine fırsat verip sonuçları ile yüzleşmelerine zaman tanımak gerekir. Çünkü attıkları adımların ve aldıkları kararların neticeleri ile yüzleşmeleri daha çok öğretici ve geliştirici olmaktadır. Tabii ki zararlı ve telafisi güç konularda kararlarına destek olmak gerekir. Örneğin; zararlı alışkanlıklar veya gece dışarıda zaman geçirmek gibi konularda anne babalar çocukları frenlemelidir. Çünkü çocuklar ve ergenler kendilerini frenleyecek, yönlendirecek güçlü bir anne baba profiline de ihtiyaç duyarlar.

Bu konuda yapılan yaygın bir hata da çocuklara güven kazandıracağız diye yaş ve gelişimlerinin çok üzerinde kararlar almalarına teşvik etmektir. Bu son derece sakıncalıdır. Çünkü bu çocuklarda bencillik, benmerkezcilik ve abartılmış benlik algısı oluşmaktadır. Bu sefer bu çocuklar çok aşırı uç davranışlara girişebilmekte ve zarar görmektedirler. Bu nedenle anne babalar çocuklarının yaş, gelişim ve ihtiyaçlarına göre bir tutum izlemelidir. Mesela; bütün bir aile 5 yaşlarındaki küçük sevimli çocuklarının isteklerine göre yaşamaya başlarsa bu doğru bir tutum olmayacaktır. Çünkü o çocukta bencillik ve abartılmış bir öz güven patlaması oluşacak ve zararını bütün aile yaşayabilir.

Bu bilgiler ışığında baktığımızda çocukların gün içindeki seçimleri ve kararlarına, yaşlarına göre özgürlük tanımak ve sonuçlarını yaşamalarına fırsat verilmesi onların kişilik gelişimini desteklemektedir. Fakat yaşlarının üzerindeki kararlarında ise onları yalnız bırakmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukların Kişilik Gelişimi, Nasıl Desteklenmelidir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerim CANDAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN
Konya
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın Yazıları
► 0-3 Yaş Çocukların Ruhsal Gelişimi Psk.Saadet YAVUZBİLGE
► Çocukların Beyin Gelişimi Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Kişilik Gelişimi ve Bozuklukları Psk.Nihal ARAPTARLI
► Ergenlerde Kişilik Gelişimi Psk.Feyzullah ALPMAN
► Çocuklarda Kişilik Gelişimi Psk.Büke TUNCEL
► Kişilik ve Kişilik Gelişimi Psk.Şükriye KARAHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocukların Kişilik Gelişimi, Nasıl Desteklenmelidir?' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ertelenmiş İlgi Haziran 2015
► Ebeveyn Desteği! Mayıs 2015
◊ Sen Susmaya Devam Et! Eylül 2018
◊ Seni Artist Yapacağız! Temmuz 2018
◊ Kabil Kompleksi Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:37
Top