2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Klitoris Nedir, Ne Değildir?
MAKALE #20047 © Yazan Serkan ÖZCAN | Yayın Kasım 2018 | 3,302 Okuyucu
Klitoris, insan vücudunda sadece zevk vermek için var olan tek organ…
Klitoris kelimesi Yunanca’da küçük tepe anlamına gelen kleitoris kelimesinden köken alır.
Klitoris; kasık kemiklerinin birleştiği noktanın ortasındadır. Küçük dudakların yukarıda birleştiği kısma dek uzanır ve büyük dudaklar arasındaki yumuşak dokunun içine yerleşiktir. Ortalama 3 cm uzunluğunda ve 3 mm kalınlığında penise benzeyen, Venüs tepesinin(genital kılların bulunduğu alan) altında yer alan, üstte ve yanlarda iç dudaklarla çevrili bir organdır. Klitoris baş ve gövde kısmından oluşan “ters v” şeklinde bir yapı olup, “baş kısmı” hafif çıkıntılı bir şekildedir. Bu alan parmaklarla iç dudaklara yapılan baskı sonucu görülebilir. “Gövde kısmı” ise yanlara doğru uzanan iki koldan oluşur ve vulvanın içine tümüyle gömülü olduğundan dışarıdan görülmez. Bu nedenle çoğu insan klitorisi yalnızca düğme şeklinde basit bir yapı olarak algılar. Gövdede yer alan kolların içerisinde aynen erkek penisindeki gibi, cinsel uyarılma esnasında içleri kanla dolarak sertleşen, süngerimsi yapılar vardır. Klitoris bu anlamda embriyolojik olarak penisle aynı kökene sahiptir ve penisin kadındaki karşılığı olarak kabul edilir. Klitoris uyarıldığında hem baş hem de gövde kısmının içi kan dolarak sertleşir. Bu da erkekteki sertleşmenin tam karşılığıdır. Bazı kadınlar bu durumu cinsel yönden uyarıldığı zaman yaşanan hafif düzeyde bir “ağrı, acı ve açılma” olarak tanımlayabilir.
Klitoris ve Orgazm
Kadınlar, vajinal ve klitoral olmak üzere iki şekilde orgazm olurlar. Kadınlar cinsel ilişki sırasında, erkeğin penisinin ve pubis kemiğinin klitorise ritmik olarak temas etmesi, iç dudakların klitorise sürtünmesiyle “vajinal orgazm” olurlar. Yani klitorisin uyarılması daha kolay orgazm olmalarına yol açar. Bilinenin aksine hiçbir klitoris uyarısı olmadan “saf vajinal orgazm” oluşması mümkün olmakla beraber olağan değildir. Kadınlar göğüs uçlarını, bacaklarını veya klitorislerini uyararak mastürbasyon yaparken veya partnerlerinin klitorisi oral veya elle direkt uyarısıyla da “klitoral orgazm” olurlar. Yine bilinenin aksine cinsel ilişki olmadan klitorisin oral veya elle direkt uyarısıyla “saf klitoral orgazm” oluşması mümkündür. Çünkü klitoris penisin tam karşılığıdır. Erkekler penis başının direkt veya dolaylı yoldan uyarısı ile orgazm olurlar. Bu durum kadınların kolay saf klitoral orgazm olma gerçeğini anlaşılır hale getirir. Ayrıca bu gerçek, kadınların belli ilişki pozisyonlarında daha kolay vajinal orgazm olmalarını ve bazı pozisyonlarda ise kadının yeteri kadar uyarılamadığını ifade ederek vajinal orgazmın olmamasını da açıklar.
Orgazma yakın kan hücumuyla belirginleşen klitoris, aldığı cinsel uyarımları beyindeki cinsel merkezlere iletir. Böylece vulvadaki sinirlerde, kaslarda ve damarlarda değişiklik ve tepkilere yol açarak orgazmı hazırlar. Fakat klitorisin bu ekiyi yapabilmesi için zamanında, ritmik olarak, belirli bir basınçta ve yeterli oranda uyarılması gerekir. Çünkü klitorise doğrudan doğruya dokunulduğu zaman verilen cinsel uyarımla, öfkeye yol açan tahriş arasında ince bir çizgi söz konusudur. Cinsel uyarılma öncesi klitorise dokunulması, cinsel bilgisi olmayan ya da az olan kadınlarda zevkten çok acı ve nefret duygusunu tetikleyebilir. Cinsel konularda bilgili ve tecrübeli kadınlarda ise klitoris zevk duygusunu kamçılamaktadır. Ancak her iki durumda da önce cinsel uyarım sağlanmalı, ilerleyen süreçte klitoral uyarıya geçilmelidir.

Klitorisin Faydaları
•Kadının orgazm olmasını sağlar.
•Cinsel ilişki sırasında sertleşerek idrar deliğini kapatır ve böylece bakterilerin idrar torbasına girişini engeller.
•Ters V şeklindeki kollarının şişerek sertleşmesi vajina kanalını gerer, bu da penis başının kolayca girmesini sağlar.

Klitoris Hakkında Az Bilinenler
•Tam uyarılmış bir klitorisin baş kısmı iki katı kadar büyüyebilir. Orgazm sonunda klitoris küçülerek kasık kemikleri arasındaki yerine çekilir ve uzunluğu orgazm sırasındaki uzunluğunun yarısıdır.
•Klitoris gerçekten kadınların en hassas bölgesidir. Ama bilinenin aksine hiçbir zaman kadını alevlendirmek için sadece çevrilmesi yeterli olan bir düğme değildir.
•Orgazm sonrası klitorisin duyarlılığı çok fazladır ve bilinenin aksine direkt bir temas zevk vermekten çok acı verir. Bu dönemde tekrar elle uyarılmamalıdır. Eğer klitoris yeniden uyarılmak isteniyorsa Venüs tepesinin hafifçe okşanması yeterlidir.
•Klitoris ile penis eşdeğer olmalarına karşın, penis serbest bir yapıdır. Klitoris ise etraf dokulara sıkı sıkıya tutunan hareketsiz bir yapıdır.
•Klitorisin peniste olduğu gibi boşalma ve idrar yapma ile ilgisi yoktur.
•Klitoris kadınların en hassas bölgesidir. Çünkü damar ve sinirlerden oldukça zengin bir yapıdır. Yaklaşık 8000 sinir lifi bulunur. Bu lif yoğunluğu peniste bulunanın yaklaşık iki katıdır. Vücudun başka hiçbir bölgesinde bu kadar yoğun sinir lifi yoktur.
•Klitorisin kasık kemikleri arasındaki yerinin üstte ya da daha derinde oluşu duyarlılığında rol oynamaz.
•Klitoris büyüklüğü kadından kadına çok önemli değişiklikler gösterebilir ve bilinenin aksine klitoris büyüklüğü ile orgazmın kalitesi arasında herhangi bir ilişki yoktur. Ama klitorisin büyüklüğü ile kan testosteron seviyesi arasında bir ilişki vardır. Östrojen seviyesiyle klitoris büyüklüğü arasında bir ilişki yoktur. Bu nedenle menopoz sonrası kanda östrojen seviyesi azaldığı için genital bölgenin diğer kısımlarında atrofi yani gerileme olurken klitorisin büyüklüğünde bir değişme olmaz.
•Klitorisin aşırı büyük oluşunun nedeni erkek hormonlarının fazlalığı, hormon tedavisi veya uzun süren klitoris mastürbasyonu olabilir.
•Gebelik döneminde mekanik ve damarsal değişikliklere bağlı olarak klitoriste kalıcı bir büyüme meydana gelebilir.
•Klitorisin gebe kalma, idrar yapma ve adet kanamasıyla hiçbir ilgisi yoktur.
•Penis başı koni biçiminde olmasına karşılık, klitorisin başı yuvarlaktır.
•Klitoriste cinsel aktivite sırasında kan hücumu olmadan büyüme görülür. Peniste ise kan hücumundan sonra büyüme görülür.
•Klitorisin başı penis başı gibi deriden sıyrılarak belirmez ve penisteki gibi yön değişikliği klitoriste yoktur.

Kaynaklar:
•CİSED Cinsel Terapi Eğitimi Ders Notları/Dr.Cem Keçe
•Cinsel Terapi Sistemik Seks Terapisi/Gerald R. Weeks, Katherine M. Hertlein , Nancy Gambescia
•Cinsel Terapi/Helen Singer Kaplan
•Cinsel Terapi/ Irvin D. Yalom, Randolph S. Charlton
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Klitoris Nedir, Ne Değildir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Serkan ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Serkan ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan ÖZCAN Fotoğraf
Serkan ÖZCAN
Aydın (Online hizmet de veriyor)
Sosyal Hizmet Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Serkan ÖZCAN'ın Yazıları
► Klitoris: Klitoris Hakkında Az Bilinenler Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Öz Şevkat Nedir Ne Değildir? Psk.Tolga Nasuh ARAN
► Hipnoz Nedir ve Ne Değildir? Psk.Zümrüt ÇETİN
► Psikoterapi Nedir? Ne Değildir? Psk.İlke TARHAN
► Otizm Nedir, Ne Değildir? Psk.Esra ERDOĞAN
► Depresyon Nedir, Ne Değildir? Psk.Rumeysa GÜNAY
► Psikoterapi Nedir? Ne Değildir? Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Klitoris Nedir, Ne Değildir?' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ G Noktası Kasım 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:08
Top