2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Paniklemeyin Her Şey Yolunda!| Panik Atak Nedir?
MAKALE #20053 © Yazan Uzm.Psk.Murat YÖN | Yayın Kasım 2018 | 1,705 Okuyucu
Kalbim sıkıştı! Kalp krizi geçireceğim! Otobüse veya asansöre binemem! Tüm bu durumların temelinde panik, panik atak ve panik bozukluk kavramları yer almaktadır. Gelin bu kavramları inceleyelim.

Bir ormanda olduğunuzu ve doğanın güzelliğine kendinizi bıraktığınızı hayal edin. Yürümeye başladınız. Ardından hiç de istenmeyen bir şeyle karşılaştınız. Bir yılan! Çoğu canlıda olduğu gibi böyle tehlike içeren bir durumda korkuya kapılırız. Korkunun oluşması normal bir şeydir. Hatta hayatta kalabilmek adına çok önemli bir işlevi vardır. Çünkü bizi savaş ya da kaç durumuna hazırlar. Peki korku bunu nasıl yapar?

Korku sırasında adrenalin salgılanır. Adrenalin salgılandığında kandaki şeker oranı artar. Bu şekerin yakılması için ise oksijene ihtiyaç vardır. Oksijen alımını arttırmak için ise hızlı nefes alıp vermeye başlarız. Bunun sonucunda ise kalp atım hızı artar ve kan hızlı bir şekilde vücutta dolanmaya başlar. Tüm bu süreçler çarpıntı denilen durumun nasıl olduğunu açıklamaktadır. Adrenalinin yaptıkları bununla da kalmaz. Vücutta en çok kanın gittiği yer olan cilt ve sindirim sistemine giden kan damarlarını büzer. Tetikte olmamız için kanın çoğunu kaslara pompalar. Kanın kaslarda fazla olması enerjinin artması demektir. Ancak cilt üzerindeki kanın geri çekilmesi üşümeyi beraberinde getirir. Kaslarda ki enerjinin artışı soğuk cilt üzerinde terlemeye neden olur. İşte soğuk soğuk terlemek dediğimiz şeyi de artık biliyoruz. Peki ya mide bulantıları ve bağırsak hareketliliği? Adrenalinin sindirim sistemi üzerindeki damarları büzdüğünü söylemiştik. Bunların sonucu olarak ise az kan giden mide ve bağırsak sistemi bu şekilde tepki vermektedir. O halde mide bulantısı ve bağırsakların garip durumunu da açıklamış olduk. Tüm bu normal dışı tepkiler adrenalinin vücuttaki etkisi süresince gerçekleşir. Burası çok önemli dikkat! Adrenalin maksimum etkisine 15. Dakika sonun da ulaşır. Yaklaşık 15 dakika daha maksimum düzeyde devam eder. Ardından ise 15 dakikalık süreçte etkisi başlangıç düzeyine iner.

Peki ya Panik atak nedir?
Panik atak korkuya büyük benzerlik gösterir. Adrenalin, mide bulantısı, terleme, hızlı nefes alıp verme gibi belirtiler benzerdir. Ancak farklı olan korkuda hali hazırda o an ortaya çıkan bir uyaran vardır. Panik atak da ise korku nesnesi yoktur. İleride karşımıza çıkabilecek tehlikeli durumlar üzerinden işler. İşlevsel olabilecek bir durum yoktur aksine günlük hayattaki işlevi de bozabilir. Beklenmedik bir şekilde gelişir. Evde tv izlerken, yemek yerken, herhangi bir yerde ortaya çıkar. İlk panik atak beklenmeden gelir, nedeni bilinemez, anlam verilemez ve tehlike çağrıştırır. Bu nedenle korku yaratacak bir durum ortaya çıkarır. Ancak bu yanlış alarm durumudur. İlk panik atak durumunda kişi “Ölüyorum, Kalp krizi geçiriyorum, Nefes alamıyorum” şeklinde düşünür. Bu nedenle ambulansı arar, hastaneye gider vs. Şimdi biraz düşünelim. Panik atak durumunda kişi hastaneye vardığında acaba kaç dakika geçmiştir? Sanırım en fazla bir saat sonra hastaneye varmış olacaktır. Bu durum ise adrenalin etkisinin artık azalmaya başladığını gösterir. Ancak kişi bunu bilemez. Ve hastaneye gittim bir rahatlama geldi bende anlamadım der. Doktoru görür hiçbir şeyi kalmaz! Artık adrenalin normal seviyededir. Bu durumda hastane o kişi için olumsuz pekiştireç haline gelmiştir. Kişi bundan sonra her atak için hastanenin yoluna düşecektir. Bir yere gidecekse hastane güzergahları üzerinden gidecektir. Peki ya bu panik atak durumunda hastaneye gitmeseydi belirtiler devam edecekmiydi? Eğer başka bir nedeni yoksa sadece panik atak durumu ise hayır etmeyecekti. Olumsuz pekiştirmeyi görmemiş öğrenmemiş olacaktı.

Panik bozukluk nedir?
Çoğu zaman panik atakla karıştırılan panik bozukluk çok daha kapsamlı bir durumdur.
DSM 5’e göre panik bozukluk kriterleri;
A) En az 1 aydır başka panik atakların olacağına dair sürekli kaygı durumu(beklenti anksiyetesi)
B) En az 1 aydır panik atağın olası sonuçları üzerinde kaygı(kontrolü kaybetme, kalp krizi gibi)
C) Belirgin davranış değişikliği.

Kişi eğer bu 3 durumdan en az birine sahipse panik bozukluk sahibi olma ihtimali vardır.

Panik atakların yineleneceği düşüncesi yani beklenti anksiyetesi kişilerin hayatını önemli şekilde etkilemektedir. Her zaman yaptığı işleri yapmak yerine kendini daha güvenli gördüğü evinden çıkmamak gibi daranış değişikliklerine neden olmaktadır. Başka bir örnek ise hastaneye yakın yeni bir eve taşınmak istemelerini verebiliriz. Kişi panik atak başlamasın diye çeşitli önlemler alır; ağır taşımaz, haberleri izlemez. Kısacası hayatında işlevsizlik ortaya çıkar. Eğer bağırsaklarla ilgili bir panik atak geçirdiyse kişi yemek yemez, su bile içmez.

Panik bozukluğa giden yola ışık tutmak bu hastalara yardımcı olmak için çok önemli bir yöntemdir. Bu nedenle bu bozukluğun tedavisinde Bilişsel davranışcı terapiler ilk seçenek olarak sunulmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Paniklemeyin Her Şey Yolunda!| Panik Atak Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Murat YÖN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Murat YÖN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat YÖN Fotoğraf
Uzm.Psk.Murat YÖN
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Murat YÖN'ün Makaleleri
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Şeyma ALTINEL
► Panik Bozukluğu/Panik Atak Nedir ? Psk.Damla EYÜBOĞLU
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Bengisu Nehir AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Paniklemeyin Her Şey Yolunda!| Panik Atak Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dindarların Psikolojisi Kasım 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:23
Top