2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nasıl Dahi Olunur? / Dahi Nasıl Yetiştirilir?
MAKALE #20082 © Yazan Psk.Dnş.Ferhat BULDUM | Yayın Kasım 2018 | 4,470 Okuyucu
Bu soru en eski sorulardandır. Tarih boyunca dehalar çevrelerindeki diğer insanlara göre daha problem çözücü, daha yaratıcı olmalarıyla yaşamlarını kolaylayabilmiş ve diğerlerinin imrendiği kişiler olmuşlardır . Gerçi tarihsel süreçte bütün dahiler dehalarını meşhur olmak , çok para kazanmak ve iyi bir hayat sürebilmek için kullanamamış olabilir. Ama yine de deha ,kimsenin ben istemem diyebileceği bir şey olmasa gerek. Herkes dahi olmak ya da çocuğunun dahi olmasını ister.
Bu soruyu soranlardan birisi ve dolaylı olarak da olsa modern bilimin dehanın sırlarını çözümlemesine yardımcı olan kişi Albert Einstein in ölümünün gerçekleştiği hastanede nöbette olan doktor THOMAS STOLTZ HARVEY ‘dir. Harvey , EİNSTEİN’in beynini çalmış ve bu dehanın sırlarını araştırmaya koyulmuştur. Harvey ilk araştırmaları sonucunda Einstein in beyninin diğer beyinlere göre fiziksel bazı farklılıklar içerdiğini fark etmiş ve çalışmalarını kamuoyuna duyurmuştur. Harvey e göre Einstein in beyninin sağ yarım küresinde diğer beyinlerde gözlemlenemeyen omega şeklinde yapılanma vardı. Harvey dehanın sırrının bu olduğunu düşündü. Ancak bu açıklamadan günler sonra bazı bilim insanları aynı şekillerin gözlemlendiği , sıradan hayat süren hatta pek de zeki sayılmayacak hayat süren bazı insan beyinleri olduğunu gösterdiler. Her ne kadar Harvey ve bilim dünyası dehanın sırrını çözümlemek konusunda hayal kırıklığına uğramışlardı.
Ancak bir kısım araştırmacılar bu fiziksel şekil farklılıklarına ilgi duydular. Diğer beyinlerin Einstein in beynindeki bu şekil farklılığına benzemesinin nedenini araştırmaya başladılar. Neydi ortak noktaları ?. Deha değilse neydi peki?
Bu sorunun cevabı aynı zamanda dehanın sırrını da çözecekti.
Henüz cevaplara tam ulaşılamadan bile deha bir beynin nadir görülmediği anlaşılmıştı.
Diğer kadavraların hayatlarında dahi insanlar olarak bilinmemeleri, Einstein doğuştan farklı bir beyine sahip olmadığının, dehasının sırrının doğuştan ona verilmiş bir lütuf olmadığının ispatıydı. Ya da başka bir bakış açısıyla dehanın sadece o ve tarihte yaşamış birkaç seçkin insana verilmiş bir armağan olmadığının. Bu sorunların cevap arayışı insanoğlunu çok değerli ve umut verici bir noktaya getirecekti. Albert Einstein ya da diğer dahilerin dehalarının sırrı beyinlerinde varoluştan gelen bir şey değildi. Kazanılabilen bir şeydi.
Yani bir bakıma her çocuk dahi potansiyelli doğuyordu. Ama sonra bir şeyler oluyordu.
Peki ama neler oluyordu?
Bu sorunun cevabı aynı zamanda asıl sorunun da cevabı olacaktı.
cevap aslında dahilerin sosyal yaşamlarında gizliydi.
1. Keşfetmesine izin verin : Albert çok küçük yaşlardan itibaren çok meraklı bir çocuk oldu ve ailesi onun gelişiminde kendi kendine yetmesi için sorunlarını kendisi çözmesi gerektiği düsturunu benimsedi.
2. Sizin değil kendi hayallerini yaşamasına teşfik edin: Albert babasının bütün isteklerine rağmen mühendis olup fabrikalarının başına geçmeyi reddederek bilim adamı olmak istediğini belirtti ve bu yoldan dönmedi. Annesi onu bu yolda destekledi.
3. Sorumluluklarını kendi üstlensin, problem çözme becerisi gelişsin: Albert henüz lise bitmeden ailesi italya'ya taşındığı için Almanya'da kalarak kendi yolunu çizmek zorunda kaldı. bir süre sonrada müthiş bilim kariyerinin başlangıcı olacak kararı tek başına aldı ve isviçre'ye taşındı.
4. Başarının tanımını mutlu olmak, kendi olmak olarak yapın, para ve şöhrete özendirmeyin: Albert Einstein bilimi paraya çevirebileceği birçok teklifi hemen reddetti. onu mutlu eden şey bilim yapmaktı. para ve şöhreti önemsemedi. sevdiği işi yapmaya kendini adadı. Bu da sonunda başarı ve şöhreti kaçınılmaz olarak getirdi.
5. Onu her koşulda sevgi ve güven duygusuyla besleyin. Sevginizi koşullara bağlamayın: BİR ÇOCUĞUN ZOR VE PROBLEMLİ BİR AİLEDE BÜYÜMESİ DEHASINI AÇIĞA ÇIKARABİLMESİ İÇİN DİREKT BİR ENGEL DEĞİLDİR. ama her koşulda anne ve babasının sevgi ve güvenini hissedebilen çocuk özellikle daha sağlıklı ve daha mutlu olacaktır. Tüm dehasına rağmen albert einstein tek bir konuda başarısız oldu. İyi bir Baba olmak. Çünkü kendi babası da albert ı koşulsuz kabul eden birisi değildi.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Nasıl Dahi Olunur? / Dahi Nasıl Yetiştirilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Ferhat BULDUM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Ferhat BULDUM'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ferhat BULDUM Fotoğraf
Psk.Dnş.Ferhat BULDUM
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ferhat BULDUM'un Yazıları
► Bay Dahi: Beyin Psk.Dnş.M. Burak OLGUN
► Üstün Zekalı Dahi Çocuklar Psk.Dnş.Gürkan YAŞAR
► Minnettar Bir Çocuk Nasıl Yetiştirilir? Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Nasıl Dahi Olunur? / Dahi Nasıl Yetiştirilir?' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Renklerin Psikolojisi Kasım 2018
► Örgütsel Verimlilik Kasım 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:16
Top