2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Herşeyi Kafama Çok Takıyorum. Ne Yapmalıyım?
MAKALE #20093 © Yazan Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR | Yayın Kasım 2018 | 74,394 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
HER ŞEYİ KAFAMA TAKIYORUM NE YAPMAM GEREKİYOR?

Bir gün içerisinde zihnimizden yaklaşık olarak 4000 tane düşünce geçmektedir. Bu düşüncelerin çoğu anlık olarak zihnimizden geçerken bazılarını ise daha fazla düşünmekteyiz. Genellikle daha fazla düşünmüş olduğumuz konular bizi üzmekte, endişelendirmekte ve korkutmaktadır. Bu yönüyle kafaya takılan konular olumlu bir etki uyandıramamakta, kişi taktığı konuyu düşündükçe kaygısı, korkusu ve üzüntüsü daha da fazla artmaktadır.

Bizi rahatsız eden bir konuyu sürekli olarak düşünmek günlük hayatımızı olumsuz etkiler, rutin işlerimizden, sorumluluklarımızdan, görevlerimizden koparır, odaklanmanızı güçleştirir, hayata olan motivasyonumuzu azaltır. Bu nedenle kişinin zihnine takılan bu konun üstesinden gelmesi önemlidir.

Hangi düşüncenin zihnimizde daha fazla yer kapladığı ona vermiş olduğumuz değerle alakalı olarak değişmektedir. Bizim için önemli olan, hayatımızda önemli bir yer kaplayan, beklentilerimiz ile ilgili olaylar ve durumlar zihnimizde daha fazla yer edinmektedir. Aslında bu durum gayet normaldir. Bir konu, olay, düşünce bizim için önemliyse daha fazla düşünür daha fazla gündemimizde tutarız. Buradaki temel sorun kafamıza takılan konunun, normalden çok daha fazla gündemimizde bulunması, rahatsız etmesi ve hayata olan uyumumuzu bozmasıdır.

Bazı olaylar zihnimizde o kadar fazla yer edinir ki o düşünceyi zihnimizden bir türlü atamayız. Saatlerce, günlerce bazen da haftalarca o konuyu düşünürüz. Çoğu vakit onu düşünmemeye çalışır, başka şeyleri onun yerine koyarak onu gündemimizden çıkarmaya çalışırız, fakat bir türlü onu düşünmekten kendimizi alamayız. Bazen unutmaya, bazen de bastırmaya çalışırız fakat o düşünce ile mücadele ettikçe başarılı olamayız. Bu düşünceler daha fazla zihnimize akın eder ve bizi daha fazla rahatsız eder. Yani bir düşünce ile savaştığımız vakit bunda başarılı olamayız. Çünkü bir düşünceyi bastırmaya, unutmaya, gündemimizden çıkarmaya çalıştıkça yapılan tüm bilinçli çabalar bu düşüncenin zihnimizde daha fazla yer edilmesine neden olur, bir yönüyle onu pekiştiririz.

Bazen de kafamıza taktığımız konu çok basit, çok önemsiz, çok sıradan gibi gelebilir. Neden bu kadar zihnimize taktığımızı anlamlandıramayız. Bu kadar basit bir konuyu kafamıza taktığımızdan dolayı bir şaşkınlık yaşar, kendimize kızarız. Aslında kafamıza takılan konu her ne kadar bize basit, önemsiz gibi gelse de bizi etkileyen önemli bir yönü bulunmaktadır. Fakat biz bunun farkında olamadığımız için bunu anlamlandırmakta zorlanırız. Bu durum bilinçaltımız ile ilgilidir. Bilinçaltımız bu düşünceye farklı bir değer ve anlam atfetmektedir. Bundan dolayı da onu bir türlü zihnimizden çıkarmamıza, unutmamıza izin vermemektedir.

Özellikle kaygı düzeyi yüksek kişilerin bazı düşüncelere daha kolay ve fazla takıldıklarını görmekteyiz. Kaygılı bakış açısı çoğu vakit bir düşünceye saplanmaya neden olur. Çünkü hep bir risk, hep bir tehlike vardır. Böyle bir riskin ve tehlikenin olduğu durumlarda kişinin rutin yaşantısına dönmesi zordur. Bu nedenle kaygılı kişiler ilk önce bu tehlikenin ortadan kaldırılması ondan sonra rutin yaşantıya dönülmesi gerektiğini düşünürler. O yüzden önceliklerinde hep risk oluşturduğunu düşündükleri konu bulunur ve bu konuda bir farkındalık veya çözüm bulamadıkları müddetçe zihinlerini meşgul etmeye devam eder.

Bir konunun sürekli olarak düşünülmesinin olumsuz etkilerinden biri de kişinin zihninde bir takım kurguların oluşmasına neden olmasıdır. Çoğu vakit bu kurgular beraberinde değişik ihtimalleri akıllara getirecek hiç düşünmediği gerçeklikle hiç alakası olmayan yanlış çıkarsamalar da bulunmasına neden olacaktır. Bu nedenden dolayı bir kişi bir konuya çok takılıyor ve çok yanlış çıkarsamalara gidiyorsa sık sık kendini mantık çizgisine getirmek için çabalamalıdır.

Bizi rahatsız eden bir düşünce hakkında yapılacak en temel yaklaşımlardan bir tanesi de kişinin kendisini rahatsız eden durumun farkına varmasıdır. Yani problemin net olarak belirlenmesi, sınırlarının çizilmesi gerekir. “Problemin nedeni nedir”, “Nasıl ortaya çıktı”, “Herhangi bir çözümü var mı”. Bunların belirlenmeye ihtiyacı vardır. Bu yapıldıktan sonra bu konuda yapılacak bir şeylerin olup olmadığı düşünülmeli eğer yapılacak bir şeyler varsa adım atılmalıdır.

Bundan sonraki süreçte konunun kişi üzerindeki etkisinin ortaya konulması ve bu konuda bir farkındalık kazanılması gerekir. Bunun için bir A4 kağıdına aşağıdaki şekilde bir çizelge hazırlanıp doldurulmalıdır. Böyle bir çalışma kişi için oldukça faydalı olacaktır.

*Kafama taktığım konu*

*Neden kafama takıyorum?*

*Daha öncede bu şekilde takıldığım konular var mıydı? Varsa benzerlikleri
neler?*

*Bu konu bende hangi duyguları ortaya çıkarıyor?*

*Böyle durumlarda ben ne yapıyorum?*

*Böyle durumlarda ben ne yapmalıyım?*


Kişisel çabalarla bizi rahatsız eden bir düşüncenin üstesinden bazen gelemeyiz. Böyle zamanlarda birilerinden alacağımız yardım çok önemlidir. Belki yanımızda bulunan kişiler de bu sorunun üstesinden gelemeyeceklerdir. Fakat onlarla konuştukça yalnız olmadığımızı, bize destek olacak birilerinin olduğunu, farklı bakış açılarının olduğunu görürüz. Problemlerimizi birileriyle paylaştıkça rahatlar, genişler ve kendimizi iyi hissederiz. Aksi taktir de düşüncelerin içinde kayboluruz.

Bizi rahatsız eden bir düşüncenin üstesinden gelmenin bir diğer yolu da, o konuya geniş bir açıyla bakmaktır. Bazen bir konuyu düşünürken sadece bir boyutu görürüz, resmin tamamını kaçırırız. Dar bir bakış açısıyla, sadece olayın bir parçasını görerek olayı yorumlamak, o problemi doğru okuyamamamıza dolayısıyla gündemimizde daha fazla tutmamıza neden olur. Bu nedenle geniş bir bakış açısı, konuyu daha iyi kavramamızı, seçenekleri ve gerçekliği daha iyi görmemizi sağlar.

Kafamıza taktığımız konu net olarak ortaya konulabilen, ama bütün bunlara rağmen elimizden hiçbir şeyin gelemediği bir konu olabilir. Bu süreçte kişi günlük rutin yaşantısındaki sorumluluklarından kendisini koparmaması gerekir. “Evet şu an bazı sorunlarım var, bunlar beni çok rahatsız ediyor, bunları düşünmekten kendimi alamıyorum, ama benim bazı sorumluluklarım var, bunları da yapmalıyım” diyebilmelidir. Aksi halde bu konun üstesinden geleyim ondan sonra işlerimi yaparım düşüncesi yanlıştır. Çünkü sorumlulukların ertelenmesi kişinin var olan probleminin üzerine yeni problemlerin eklenmesi demektir. Var olan sorun çözülememişken bizi rahatsız edecek yeni sorunlar bize iyi gelmeyecektir. Bu nedenle kafamıza takılan konu ne olursa olsun günlük rutin yaşantımızı devam ettirmemiz gerekir. Bütün bu çabalara rağmen üstesinden gelinemiyorsa bir uzmandan destek alınmalıdır.

Uzman Psikolog Vedat AKDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Herşeyi Kafama Çok Takıyorum. Ne Yapmalıyım?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     51 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat AKDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Psikolog / Çift ve Aile Terapisti / EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Özgeçmiş - Çalışma Alanları - Makaleler (31) - Videolar - İletişim Bilgileri
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Herşeyi Kafama Çok Takıyorum. Ne Yapmalıyım?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimi Çok Eleştiriyorum. Ne Yapmalıyım? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Değersiz Değilsin Kasım 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:15
Top