2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Orgazm Bozukluğu
MAKALE #20115 © Yazan Psk.Armağan ADANAR | Yayın Aralık 2018 | 2,123 Okuyucu
Orgazmın ya hiç olmaması ya da belirgin bir biçimde gecikmesidir. Bu sorun durumsal yani sadece belli koşullarda oluyorsa nedeni ruhsaldır.
Sürekli olduğunda da bedensel nedenler ancak ruhsal tedaviye olumlu yanıt alınırsa dışlanabilir. Orgazm bozukluğu kadınlarda erkeklerden daha çoktur.
KADINDA ORGAZM BOZUKLUĞU
Orgazm sırasında vajenin girişinde doku ve kaslardan başlayan ve tüm pelvis bölgesindeki kasların katılımıyla 0.8 saniyelik aralıklarla 3-15 defa olabilen istemsiz kasılmalar gerçekleşir. Menapoz sonrası dönemde östrojendeki düşüş nedeniyle bu kasılmalar bazen bir kramp gibi ağrılı olarak da algılanabilir. 3-25 saniye kadar sürebilen orgazm sırasında hafif bir bilinç bulanıklığı da olabilir. Bu arada kan basıncı ve kalp hızı da epeyce yükselebilir.
Kadınlarda orgazmın klitoral mi? Yoksa vajinal mi? olduğu çok tartışılmış bir konudur. Freud psikoseksüel gelişmenin erken devirlerinde erotik aktivitenin klitorise odaklandığını ve daha sonra normal bir kadında önceliğin vajinaya geçtiğini iddia etmiştir. (10) Ancak daha yeni görüşlere göre kadında orgazmın olabilmesi için klitoral uyarının gerekli olduğu savunulmuştur. Masters ve Johnson klitorisi kadının primer seksüel organı olarak tanımlamıştır. Anatomik olarak da klitorisin sinir ağı penisinkine oranla üç kat fazladır. (12) Klitorisin çok hassas olması nedeniyle özellikle yeterli ıslaklığın olmadığı durumlarda direkt olarak dokunma tarzındaki uyarılar rahatsızlık verebilir. Vajen girişinde de dokunma duyu lifleri çok fazladır. Burası gerilme, kasılma ,dokunma ve bastırlamalara karşı çok duyarlıdır. Özellikle saat kadranına göre 04-08 arası çok daha duyarlıdır.
Bazen sadece vajinal uyarım orgazm için yeterli olmayabilir ama klitoral uyarı genel olarak orgazma ulaştırır. Orgazm aslında tüm vücudu ilgilendiren bir bütün olmakla beraber haz duygusu daha yoğun olarak vajen içi ile çevresinde ve derin pelvik yapılarda hissedilir. Ancak bu genital yapı üst düzeyde beynimizden gelen mesajlar ile kontrol edilir. Esas yönetim merkezi beyin olduğu için bazen hiçbir klitoral veya vajinal uyarım olmasa bile örneğin sadece erotik bir fantezi ile orgazm oluşabilir. Kadınlarda bir defa orgazm yaşandıktan sonra istendiği takdirde tekrarlayan orgazmlar yaşanabilir. Erkekler de ise seksüel istek orgazmdan sonra ( rezülusyon dönemi) genellikle kaybolur. Bir çok kadın genellikle haftada 1-2 orgazm ile tatmin olurken erkeklerde özellikle genç erkeklerde orgazmik potansiyel çok daha fazladır. Çok nadir veya hiç orgazm olmayan kadınlar cinsel birleşme sonrasında özellikle pelvis bölgesinde bir gerginlik ve huzursuzluk yaşarlar. Bu sıkıntının nedeni orgazm ve normal bir rezülusyonyaşanamamasıdır.
Kadınların orgazma ulaşma oranı yaşla beraber artar. Kinsey’in çalışmasında 35 yaş üstü kadınlarda orgazm potansiyelinin daha fazla oluşu psikolojik baskıların daha az olması,cinsel deneyimin daha fazla olması ya da her ikisiyle de açıklanabilir. (12) Yurtdışında en çok rastlanan cinsel sorun orgazm bozukluğudur. Türkiye’de başvuruların daha az olması gerçekte az olmasından değil ama belki de başvurma gereksiniminin daha az hissedilmesidir. (3) Cinsel istekte azalma ile vajinal ıslanması çok az veya hiç olan kadınlardan orgazma çok yaklaşan kadınlara kadar geniş bir yelpaze içinde tamamen anorgazmik kadın sayısı çok azdır. Hite raporuna göre kadınların ancak %30 u cinsel ilişkilerinde her zaman orgazm oluyormuş.
Genellikle bir kadının iyi ve güzel bir şekilde uyarıldığı durumlarda orgazmın kolaylıkla gerçekleşeceği varsayılır. Ancak bu varsayım herkes için her zaman doğru değildir. Bir kadın bazen kendisini hiç de uyarmayan birisi ile kolayca orgazm olabilirken onu gerçekten uyaran çok zevk veren bir başkasından orgazm olamayabilir.
Kadın veya erkek bir çok kişi cinsel ilişkiyi illa da orgazm olmak için yapılan bir eylem olarak görür. Orgazm ile sonuçlanmayan bir ilişkinin boşu boşuna yapıldığını zannedebilirler. Şüphesiz ki bu çok hatalı bir düşüncedir. Şöyle bir düşünün çok hoşlandığınız ve sevdiğiniz kişi ile uzun uzun öpüştünüz ,zevk almaz mısınız? Elbette alırsınız. Öpüşme zevk verir, sarılıp okşama daha çok zevk verir. Cinsel birleşme ile alınan zevk daha da artarken orgazm ile doruk noktada bir zevk ve doyum elde edilir. Sonuçta ‘’ cinsel birleşmenin biricik amacı orgazmdır’’ şeklinde bir yaklaşım çok eksik ve hatalıdır. Eğer bu yanlış varsayımı doğruymuş gibi kabullenirseniz her cinsel yaklaşımda aklınız orgazma takılı kalır, ‘’ Acaba orgazm olabilecek miyim? Eşim zevk alacak mı…ya orgazm olamazsam..ya onu orgazma ulaştıramazsam..’’ gibi düşünceler bir çok zaman hem sizin hem de seviştiğiniz kişinin orgazm olmasını engeller. Sadece öpüşmek ve okşaşmak bile çok zevkli bir eylemdir. Ama kişinin kafası orgazma takık durumda ise öpüştüğü dudağın veya okşadığı bacağın hazzını alamaz. Elbette alamadığı hazzı da veremez. Diğer yandan kişi öpüşmeye yoğunlaşabiliyor ve hazzını alabiliyorsa, okşaşmayakonsantre olup zevkine varabiliyorsa zaten doğal olarak orgazma da ulaşır. Örneklersek ; çok güzel bir şarap içiyorsunuz. Damak tadınız varsa şarabın o buruk tadından hoşlanırsınız. İçtiğiniz her kadehten daha bir zevk alırsınız. Ama genellikle arzulanan biraz çakırkeyif olmak ve hafifçe başımızın dönmesidir. Tabii herkesin farklı farklı değerlendirmeleri olabilir ama ben orgazmı böylesi bir sarhoşluğa benzetiyorum.
Orgazmın tanımlanması konusunda yazarların benzetmeleri şüphesiz ki çok daha yaratıcı ve ilginçtir. ‘’ Yer sarsılması ,şimşekçarpması,elektriğe tutulma ve benzeri semboller çok yaygındır. Kişiden kişiye daima farklı farklı olabiliyor ama aynı kişide bile her orgazm her zaman aynı değildir. Cinsel isteğiniz, seviştiğiniz kişi ile iletişiminiz ve o sıradaki genel psikolojik durumunuza bağlı olarak orgazm değişebiliyor. Bazen sadece basit bir orgazm yaşanabilirken bazen de bir çılgın gibi perişan olabilirsiniz. Tam olarak uyarılmış ve heyecanlanmış bir kadın sevdiği bir eşle bir iki koital hamle ile orgazma ulaşabilir. Bazen de aynı kadın çok aldırmadığı birisiyle gönülsüzce sevişirken daha uzun klitoral uyarılmaya gereksinim duyabilir.(3)
Aşırı titiz, tertipli ve temizliğe meraklı, düzenli ve fazlasıyla kuralcı kadınlarda orgazm sorunları daha sık olabilir. Çoğunlukla rastlanan en önemli sorun kontrolü kaybetme korkusudur. Sevişirken bile kendisini davranışlarını kontrol altında tutan birisinin orgazm yaşaması elbette çok güçtür. Bazı kadınlar orgazm sırasında bayılmaktan veya idrarını kaçırmaktan korkabilir. Bu arada çok ender de olsa orgazm sırasında idrar kaçırma bazen olabiliyor. Bazı kadınlarda da vajen de çok aşırı ıslanma olabiliyor. Sanki bir işeme olmuş gibi bu tür aşırı ıslanma durumlarında ilişkiye başlamadan önce vajen içine küçük bir tampon yerleştirilebilir.
Cinsel birleşme sırasında kadının üstte olduğu pozisyonda klitorisin uyarılması daha fazla olur. Ayrıcabir çok kadın da penisin vajen içindeyken yaşadığı orgazmda haz verici orgazmik kasılmaları daha iyi hisseder. Vajen kaslarının gevşek olması bu anlamda orgazma olumsuz etki yapar. Bu konuda Dr. AlfredKegel ‘in kendi adı ile anılan egzersizler işe yarayabilir. İşemeyi başlatan ve durduran kasların kuvvetli ve uzun kasılmalar ile güçlendirilmesi ilişki sırasında kadına penisi sıkma gücünü verir. (6) Cinsel birleşmede gidip gelmeler sırasında vajen kaslarının güçlü bir şekilde kasılması kadının da erkeğin de zevkini arttırır.
Bazı kadınlar gerçekten de biraz zor orgazm olurlar ama orgazma ulaşıncaya kadar yaşanan cinsellikten de zevk almaya devam ederler. Böyle durumlarda bir çok kadın orgazm taklidi yapabiliyor. Böylesine orgazm taklidi yapma bazen öfke ve kızgınlığa yol açabilse de ,bazı kadınlarda da taklit zamanla gerçek orgazma dönüşebiliyor.
Orgazm sorunu olan bir kadın ilk önce bedensel ve hormonal bir rahatsızlık ile psikiyatrik bir hastalık yönünden ele alınmalıdır. Kullandığı herhangi bir ilacın yan etkisi nedeniyle orgazm sorunu yaşanabilir. Eğer partneri ile arasındaki iletişim sorunlarının tetiklediği bir orgazm sorunu varsa doğal olarak yapılması gereken ilk önce aralarındaki sorunu çözmektir. Kocasına karşı öfke ve kızgınlığı olan bir kadının olumlu bir cinsellik yaşaması çok zordur. Bir çok zaman da yumurta mı tavuktan ,tavuk mu yumurtadan örneğinde olduğu gibi; Evlilik sorunları mı cinsel yaşamı bozuyor yoksa cinsel sorunlar mı evlilik yaşamını bozuyor tam olarak anlamak çok güçtür.
Evliliğinden çok mutsuz olan bir kadın kocasından intikam almak için plan yapmış. Bu planını psikiyatristine anlatmış. ‘’ Bir ay süre ile kocama çok iyi davranacağım. Her istediğini yapacağım ve cinsel bakımdan da çok iyi olacağım. Ama bir ay sonra onu birdenbire terkedeceğim. Beni arasın ve pişman olsun’’ demiş. Aradan bir ay geçtikten sonra kadın yine psikiyatriste gelmiş. Psikiyatrist de kadına planladıklarını yapıp yapmadığını sormuş. Kadın da ‘’ Herşeyi mükemmel bir şekilde yaptım. ‘’ demiş. ‘’ Peki ayrılma durumu ne oldu?’’ diye sorunca kadın ‘’ Hayır olmaz ben çok mutluyum. Hiç bu kadar mutlu olmamıştım. Kocam bana mükemmel davranıyor. Her istediğimi yapıyor. O harika bir adam meğer ben onu tanımamışım.’’ diyor.
Orgazm sorunu olan kadınlarda masturbasyon daima teşvik edilir .Eğer kadın hiç mastürbasyon yapmadıysa önce tek başına daha sonra da eşi ile beraber yapabilir. Eğer düzenli mastürbasyondan sonra da orgazm olunamamışsa vibratör kullanılabilir. Vibratör ile orgazm olan çoğu kadın bir süre sonra vibratör olmadan da orgazm olabilir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Orgazm Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Armağan ADANAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Armağan ADANAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Armağan ADANAR'ın Yazıları
► Kadınlarda Orgazm Bozukluğu Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► Kadınlarda Orgazm Bozukluğu ÇOK OKUNUYOR Psk.Eylem AYRANCI
► Orgazm Bozuklukları Dr.Psk.Dilek AKGÜL
► Kadında Orgazm Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Erkekte Orgazm Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Kadınlarda Orgazm Sorunları Psk.Gökhan GÖKSU
► Hayalet (Fantom) Orgazm Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Orgazm Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Nasıl Ders Çalışılır? Aralık 2018
► Psikoterapi Nedir? Temmuz 2011
► Çocuk Cinsel Eğitimi Temmuz 2011
◊ Çocuklarda Öfke Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:57
Top