2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon Belirtilleri ve Çeşitleri Nelerdir ?
MAKALE #20153 © Yazan Dr.Burak TOPRAK | Yayın Aralık 2018 | 2,598 Okuyucu
DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Her ne kadar gündelik yaşamda birkaç saat ya da gün süren mutsuzluk yaşadığımızda depresyondayım söylesekte aslında depresyon bu değildir. Depresyon çok ciddi bir beyin hastalığıdır bazen zorlayıcı yaşam olayları depresyona girmemize neden olsa da çoğunlukla herhangi bir zorlayıcı olay olmadan da depresyon gelişebilir. Depresyon belirtileri ve depresyonun şiddeti kişiden kişiye değişmekle birlikte genelikle depresyon belirtileri şunlardır.

Kişinin gün boyu kendini mutsuz, keyifsiz, çökkün, boş hissetmesi ya da bu durumun etrafında ki insanlar tarafından belirtilmesi
Gündelik yaşama karşı ilgi ve isteğin azalması
İştah kaybı ya da iştahın artması
Uykusuzluk ya da aşırı uyuma
Enerjinin azalması
Dikkat sorunları
Unutkanlık
Kendini değersiz hissetme, suçluluk düşünceleri
Tekrarlayan ölüm ve intihar düşünceleri

Genellikle depresyon tanısı konulması için yukarıdaki belirtilerin 5 tanesinin en az 15 gün boyunca hemen hemen her gün görülmesi gerekir. Eğer kişinin hastaneye yatmasını gerektirecek düzeyde ağır bir depresyonu varsa 15 gün şartı aranmaz.

DEPRESYON NE SIKLIKTA GÖRÜLÜR ?

Depresyonun yaşam boyunca erkelerde % 12 kadınlarda da %25 civarında görüldüğü saptanmıştır. Kadınların depresyona yakalanma riski daha fazladır. İnsanlar yaşamları boyunca depresyona girmekle ilgili bir risk altındadır bazen zorlayıcı yaşam olayları depresyonun başlamasına neden olabilir.
Depresyon için risk faktörleri
• Çocukluk yıllarında anne, baba kaybı
• Anksiyete bozuklukları
• Daha önce depresyon atağı geçirmiş olmak
• İşsizlik
• Kadın olmak
• Boşanmış olmak, yalnız yaşamak
• Madde ve alkol kötü kullanım
• Düşük sosyoekonomik düzey
• Travmatik yaşam öyküsü
• Kişilik yapısı
• Çocukluk döneminde cinsel veya fiziksel kötü davranılma öyküsü
• Bazı ilaçlar
• Tıbbi hastalıklar
• Hormonal değişiklikler.

DEPRESYON ÇEŞİTLERİ

Depresyon gündelik ya da mesleki işlerimizi yapma yeteneğinimiz azaltan hastalıklar (Kalp hastalıkları, şeker hastalığı, hipertansiyon) arasında ilk sıradadır. Depresyonun birçok çeşidi bulunmakla birlikte en fazla major depresyon ve distimi görülmektedir. Depresyon çeşitlerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

Major, Ağır Depresyon

Depresyon türleri arasında en sık görülenidir ve ciddi bir beyin hastalığıdır. Yanlış bilinenin aksine bir kişinin depresyona girmesi için kişilik yapısı ile ilgili değildir ve yoğun olumsuz düşünceler ile karakterizedir ve major depresyonun tedavi olmadan kendiliğinden düzelmesi pek mümkün değildir.
- Günün büyük kısmında mutsuz, keyifsiz, çökkün ya da boş hissetme
-Gündelik aktiviteler karşı ilginin azalması
-Belirgin kilo artışı ya da kilo da azalma
-Aşırı uykusuzluk ya da aşırı uyuma
-Düşünceler ve hareketlerde yavaşlama
-Günün büyük bölümünde bitkin, halsiz, yorgun hissetme
-Dikkatte azalma, unutkanlık, karar vermede güçlük
-Kendin değersiz hissetme, suçlama, karamsarlık
-Tekrar eden ölüm ve intihar düşüncleri

Major depression tekrarlama ihtimali olan bir hastalıktır eğer düzenli takip ve tedavi edilmezse tekrarlama sıklığı ve şiddeti artış gösterir.

Atipik Depresyon

Atipik depression major depresyonun bir alt dalıdır ve bazı belirli semptomları vardır. Depresyonda ki kişi olumlu olaylar karşısında duygu durumunda geçici olarak neşeli olabilir. Güzel bir haber almak ya da arkadaşları ile vakit geçirirken kendini iyi hissedebilir. Ama duygu durumunda ki bu neşe hali geçicidir. Ayrıca atipik depresyonda beklenenin aksine aşırı iştah, aşırı uyuma, vücutta yaygın ağrılar, ağırlık hissi, reddedilmeye karşı aşırı hassaslaşma vardır. Atipik depresyon bazı terapi ve ilaçlara daha iyi cevap verir o yüzden kesin tanı koymakta fayda vardır.

Doğum Sonrası Depresyon

Genellikle doğumu takip eden ilk 1 ay içinde gelişen depresyon türüdür. Genellikle akşam saatelerinde depresyon belirtileri şiddetlenir. Bu depresyon türünde genellikle ;
-Şiddetli hüzün ya da boşluk duygusu; duygu durumunun farkında olmamak yada duyrasızlık
-Aşırı yorgunluk, enerji azlığı
-Bebeğini yeterince sevmediklerini ya da bebeğin bakımı ile ilgili endişeler ve bebeğe zarar verme korkusu
-Dikkat sorunları
-Unutkanlık
-Yerinde durmama, huzursuzluk hali
-Endişe, sinirlilik, gerginlik, ağlamalar, panik ataklar
-Bebekle ilgilenmek istememe, bebeği öldürmek istemeyle ilgili düşünceler
-Suçluluk duygusu, karamsarlık tabloya hakimdir.
Doğum sonrası depresyonun mutlaka ciddi bir şekilde tedavi edilmesi gerekir bu dönem uzarsa anne ve bebek için çok ciddi sorunlara neden olur.
Doğum sonrası depresyonu riski erken yaşta doğum yapanlarda (ergenlik döneminden hemen sonrasında) ve daha önce depresyon atağı olanlarda daha fazladır.

Distimik Bozukluk

Distimik bozukluk, en az 2 yıl boyunca devam eden hafif depresif belirtilerle karakterize bir durumdur. Distimik bozuklukta belirtilerin şidddeti major depresyona göre daha hafif olsa da daha uzun süre devam ettiği için kişiyi daha olumsuz etkileyebilir. Kişi bir müddet sonra bu durumun bir hastalıktan ziyade kendi kişilik özelliği olduğunu düşünüp tedavi edilemeyeceğini düşünür. Tedavi edilmeyen distimik bozukluğu olan kişiler etrafındaki insanlar tarafından tahammülsüz, hayattan zevk almayan, karamsar insanlar olarak tanımlanırlar. Ancak Distimik bozukluğun düzenli ilaç ve psikoterapi ile tedavisi mümkündür.

Psikotik Özellikli Depresyon

Eğer major depresyon belirtilerine halisünasyon ve hezeyanlarlar eklenirse psikotik özellikli major depresyon tanısı konur. Bu dönem de kişilerde depresif belirtilerin yanı sıra kulağına gelen sesler ya da olmayan görüntüler görme, olmayan kokular duyumsama gibi halisünasyonlar ya da bedeninin (organlarının) çürüdüğüne, birileri tarafından takip edildiğine, kötülük göreceğine, allah tarafından cezalandırıldığına dair düşünceler tabloya hakim olur. Psikotik özellikli major depresyon çok ciddi bir durumdur ve bu dönemde kişinin kendine zarar verme, intihar etme olasılığı yüksektir. Psikiyatrist değerlendirmesinden sonra kişinin yatarak tedavisi uygun olabilir.

Katatonik Özellikli Major Depresyon

Depresyonun şiddetli bir halidir. Kişilerin hal ve hareketlerinde yavaşlama tabloya hakimdir.

Yemek yememe, içmeme, hareketlerde aşırı yavaşlama ya da tamamen dona kalma, konuşma miktarından ve hızında azalma ya da hiç konuşmama, anormal tuhaf beden pozisyonları, karışındakinin hareketleri olduğu gibi tekrarlama vb şikayetler görülür. Ağır bir depresyon türü olan bu durumda psikiyatrist değerlendirmesi sonrasında uygun görülürse yatarak tedavi edilir.

Depresyondayım

İnsanlar gümlük yaşamları sırasında birkaç saat üren mutsuzluk, keyifsizlik gibi durumlar yaşarlar. Ancak kendinizde hissettiğiniz mutsuzluk, keyifsizlik, birşey yapmak istememe, bitkinlik hali, enerji düşüklüğü, yalnız kalma isteği, tahammülsüzlük, huzursuzluk gibi şikayetlerde uzun süreli devam ediyorsa ve hayattan eskisi kadar zevk almıyorsanız ve bir çıkış yolu bulamıyorsanız bir psikiyatristle görüşmenizde fayda var. Çoğunlukla depresyon ilk dönemlerinde etrafınızdaki insanlar tarafından anlaşılmayabilir. Bu tür şikayetler yaşıyorsanız öncelikle bu durumun bir beyin hastalığı olabileceğinin farkına varmak ve kabullenmek sonrasında yardım almak için bir psikiyatri uzmanına başvurmanızda fayda vardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyon Belirtilleri ve Çeşitleri Nelerdir ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Burak TOPRAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Burak TOPRAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burak TOPRAK Fotoğraf
Dr.Burak TOPRAK
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Burak TOPRAK'ın Makaleleri
► Baş Ağrısı Çeşitleri Prof.Dr.Safiye BİLGİN
► Meme Estetiği ve Çeşitleri Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Burun Estetiği Çeşitleri Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Basal Hücreli Karsinoma Çeşitleri Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Depresyon Belirtilleri ve Çeşitleri Nelerdir ?' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Bozukluk Nedir ? Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:32
Top