2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İmplant Başarısında Sigaranın Olumsuz Etkileri
MAKALE #2025 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Aralık 2008 | 35,092 Okuyucu
İMPLANT BAŞARISINDA SİĞARANIN OLUMSUZ ETKİLERİ - İMPLANT VE SİGARA

Sigaranın olumsuz etkilerini bilmeyenimiz yoktur. Kalp damar hastalıklarından tutunda, akçiğer kanserine kadar uzayan,insan vücuduna zararları var.Bunun yanı sıra sigara kullanımının oluşturduğu hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisine harcanan paralar oldukça fazladır.Bütün dünya da sigara tüketimi, zararlarına rağmen oldukça fazladır..Sigara kullanımını azaltmak hatta ortadan kaldırmak amaçlı bir çok girişim ülkemizde de mevcut.Buna rağmen maalesef sigara tüketim oranı hala oldukça fazla.

Diş kayıplarının tedavisinde rutin kullanılan implantların, uzun dönem ağızda kullanımı hastalarımız kadar biz dişhekimlerinin de dileği .Bu istekle ağıza uygulanan implantlarda maalesef sigaradan olumsuz etkilenmekte.

Bu konuda bir çok araştırmalar mevcut. Bu araştırmalar ve yazılardan derlediğim makalemde sizlere sigaranın implantlar üzerinde ki olumsuz etkilerini anlatmaya çalışacağım.

Araştırmacılar sigara kullanımı ve yoğunluğunu implant başarısızlığı ile ilişkilendirecek kuramlar ortaya koymuşlar. Sigara içenleri öncelikle sınıflandırmışlar . Günlük sigara tüketimi 14 ve üzeri olan bireyleri AŞIRI İÇİCİ statütüsün de değerlendirmişler. Ve bu kişiler üzerinde yapılan incelemelerle sigarayı 14 adet altı içenler arasında ciddi farklar tespit etmişler.

SİGARANIN YARA İYİLEŞMESİNDE GECİKME ETKİSİ

Sigara kullanımı öncelikle implant ameliyatı sonrasında ki yara iyileşmesini olumsuz yönde etkilemekte. Özellikle sigara içme esnasında dumanı içine çekme de yapılan vakum hareketi kapatılan yara ağızlarında olumsuz etkiye sahiptir. İmplant ameliyatı sonrasında kesinlikle 24 saat içinde sigara tüketmemek gerekir. Hatta bir çok araştırmacı, cerrahi müdahale sonrasında 5-14 gün arasında sigaranın tamamen terk edilmesini önerir. Kimi araştırmacılar ise cerrahi müdahalenin bir hafta öncesinden sigara kullanımının bırakılıp 2 ay bu durumun devam ettirilmesi gerektiğini özellikle belirtmişlerdir.

SİGARANIN KEMİĞE TUTUNUMUMA ETKİLERİ:

İmplant ilk olarak kemiğe yerleştirilmesinin ardından belirli bir süre beklenir. Bunun sebebi ise implantın kemik ile tam anlamıyla kaynaşmasıdır. Biz buna osseointegrasyon diyoruz. Osseointegrasyon bir dizi yapım ve yıkım işlemlerinden oluşur . Osseointegrasyonu da sigara olumsuz etkiler.

SİGARANIN TOKSİT ETKİLERİ:

Sigaranın içindeki bir çok madde vücut için toksit etkiye sahiptir’’ Nikotin’’ kanda mevcut bulunan kan hücrelerini olumsuz etkiler . Diğer zararlı bir madde de’’ Karbon Monoksit’’tir. Karbon Monoksit kanda oksijenin taşınmasına olumsuz yönde etki eder . Oksijenin olmadığı yerde beslenme olmaz. Bütün bunlar sadece implantın etrafında ki dokuda değil, diğer ağız dokularını da olumsuz etkiler. Diş ve implant etrafı kemik dokunun beslenmesini bozarak kemik kayıplarına sebep olabilir.İmplant etrafı kemik dokunun kaybı hiç de istenen bir durum değildir. İmplant’ı travmalara ve enfeksiyona açık hale getirir.

SİGARANIN MİKROBİYOLOJİK ETKİLERİ:

Sigara kullanmayanlara oranla sigara kullananların ağzında daha fazla plak(dişlerin etrafında yer alan gıda artıkları ve mikroorganizmadan oluşan yapışkan tabaka)vardır.Yani implantın etrafında ve kişinin kendi dişinin etrafında, daha fazla miktarda plak oluşumuna siğaranın aşırı tüketiminin sebep olabileceği bir çok araştırmayla ortaya konmuştur. Bir diğer görüşte sigaranın dişin yüzey enerjisini düşürerek plak toplanmasına sebep olduğudur.

SİGARA BIRAKMAK İÇİN PEK ÇOK KAMPANYA MEVCUTTUR: BUNLARDAN FAYDALANARAK SİGARANIN BIRAKIMASI EN BÜYÜK TEMENNİMDİR.

KAYNAK:Ora implantoloji dergisi(Cilt 8)Sayı1
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İmplant Başarısında Sigaranın Olumsuz Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► İmplant Dt.Songül MİRZAOĞLU
► İmplant Dt.Burak BAYRAK
► Dental İmplant Dt.Songül MİRZAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İmplant Başarısında Sigaranın Olumsuz Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:51
Top