2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınırdurum Kişilik Bozukluğu
MAKALE #20304 © Yazan Psk.Damla ARAZ | Yayın Ocak 2019 | 2,057 Okuyucu
SINIR DURUM (BORDERLİNE) KİŞİLİK BOZUKLUĞU
Sınırda kişilik bozukluğu (borderline), kendinizi ve başkaları hakkında düşünme ve hissetme şeklinizi etkileyen, günlük yaşamda sorunlara neden olan bir zihinsel bir bozukluğudur. Sınır durum (boderline) kişilik bozukluğu olan kişilerde tutarsızlık, dengesizlik görülür. Sınır durum bozukluğu olan kişilerde duygularını kontrol edememe görülür. Hayatlarında hep bir inişler ve çıkışlar vardır. Asla tam ortası yoktur. Bir başka deyişle bu bozukluğu olanlar ya siyahtır, ya beyaz, gri olamazlar. Başka bir seçenek yoktur onlar için ve durum böyle olunca tutarsızlık görülür. Sınır durum bozukluğunda agresiflik, öfke ve intihar da görülebilir. Kişilik karmaşası yaşanabilir ve kişi bunu normal olarak görür. Bu kişiler aşırı agresif olduklarından toplumsal kurallara uymama, ihlal etme gibi davranışlar sergileyebilirler (Öztürk, 1981).
Sınır durum kişilik bozukluğu (Borderline) aslında kişinin istikrarsızlığından kaynaklanan bir bozukluk türüdür. Çevre ile ilişkileri, kişiler arası ilişkileri hep bir dengesizlik içerisindedir. Sınır durum bozukluğu olan kişilerde aşırı terk edilme ve reddedilme korkusu vardır. Kişinin zihinsel yapısında derin yaralar ve değişimler açmaktadır. Kişi en ufak bir şeyden aşırı öfke saçabilir. Kimliklerinde, cinselliklerinde, ilişkilerinde ani değişimler yaşayabilirler. Herhangi bir karara veya olaya cevabı evet olurken aniden bir değişimle hayıra dönüşebilir. Birçok olayda fevri kararlar alırlar. Kendilerini kesme, yaralama hatta intihar eğilimleri vardır. Sorumsuzca davranabilirler. Aşırı derecede sinir oldukları bir şeye aniden gülebilirler. Genelde alaycı tavırlar takınırlar (Köroğlu ve Bayraktar, 2011).
Sınır durum kişilik bozukluğu nedenleri olarak psikososyal, genetik veya biyolojik faktörler sayılabilir (Ankay, 1998). Buna ek olarak doğum sırasında gerçekleşen beyin hasarları, ensefalit, kafa travması ve diğer beyin hastalıkları geçirilmiş olabilir. Aile içinde sömürü görmüş olma, terkedilme durumları gibi olaylarla sıkça karşılaşılmaktadır (Köroğlu ve Bayraktar, 2011). Tedavi yöntemi olarak ise psikotropik ilaçlarla tedavi, psikoterapi, ağır durumlarda hastaneye yatırarak krize müdahale etme olarak sayılabilir (Ankay, 1998).
Kernberg’in Sınır Durum Kişilik Organizasyonu’ nun Ölçütleri
1. Ego yetersizliği (yapısal eksiklik) sebebi ile kaygı bozukluklarını tolere edemez,
2. Stres anında birincil düşünceler (psikotik gerileme) sergiler,
3. İlkel savunma mekanizmaları (bölme ve yansıtmalı özdeşim)


Kullanılan Savunma Mekanizmaları
1. Bölme; iki karşıt davranış sergileme ve kişileri ‘’tamamen kötüleme’’ (iki zıt özelliği bir arada barındırma)
2. Yansıtmalı özdeşim; kişi karşısındaki kişiyi çok fazla yansıtma yapar ki kişiyi büyük ölçüde çarpıtır (aşırı büyütmek ya da aşırı küçültmek).

Sınır Durum (Borderline) Kişilik Bozukluğu İçin DSM-5 Tanı Kriterleri
Belirtilerin beş tanesi (veya daha fazlası) olması ile belirli, genç yetişkinlik döneminde baş gösteren ve farklı koşullar altında meydana gelen, bireyler arasındaki ilişkilerde, benlik algısı ve duygulanımda tutarsızlık ve belirgin dürtüsellikle seyreden;
1. Gerçek ya da hayali terk edilmeden kaçınmak için çılgınca çabalar sarf etme,
2. Göklere çıkarma ve yerin dibine geçirme uçları arasında gelip giden, gergin ve tutarsız ilişkilerin olması,
3. Kimlik karmaşası yaşama; belirgin olarak ve devamlı bir şekilde tutarsız benlik algısı veya benlik duyumu,
4. Kendine zarar verebileceği en az iki alanda dürtüsellik (para israfı, cinsellik, madde kullanımı, güvensiz araba kullanımı vb.)
5. Tekrarlayan özkıyım davranışları, girişimleri, tehditleri veya kendine zarar verme davranışları,
6. Duygu durumda belirgin tepkisellik olmasına karşın duygulanımda tutarsızlık,
7. Sürekli bir boşluk duygusu içinde bulunma,
8. Uygun olmayan, yoğun bir öfke ya da öfke kontrolünde zorluk yaşama,
9. Stresle ilişkili, gelip geçen paranoid düşünceler veya ağır disosiyatif semptomlar.
Sınır Durum (Borderline) Kişilik Bozukluğu’ nda Ayırıcı Tanı
Sınır durum kişilik bozukluğu olan hastanın uzun süreli psikotik epizodlarının, düşünce bozukluğunun ve diğer şizofreniye yönelik belirtilerin bulunmaması şizofreniden ayırt edilmesini sağlayan faktörlerdir. Histerik kişilik bozukluğu ve antisosyal kişilik bozukluğu olan hastalar sınır durum kişilik bozukluğu olan hastalardan oldukça güç bir şekilde ayırt edilir. Çünkü sınırda kişilik bozukluğu olan hasta kısa süreli psikotik epizodlar, intihar gelişimi ve yakın ilişkilerinde düzenli bir bağlılık gösterirler (Bayat ve Şengül, 2007).
Sınır Durum (Borderline) Kişilik Bozukluğu’ nun Epidemiyolojisi
Bu bozukluğun görülme sıklığı yaklaşık % 2 kadardır. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Borderline tanısı almış bireylerden % 90’ ı başka bir psikiyatrik tanı daha almış olur, % 40’ ının ise aldığı diğer tanı ikiden fazladır. Bu hastalığa sahip bireylerin aile ve çevrelerinde madde kullanım bozuklukları sıkça görülebilir. Eğer bireyin annesinde böyle bir madde bozukluğu varsa bu kişilerin borderline olma ihtimali daha yüksektir (Bayraktar ve Köroğlu, 2011).
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınırdurum Kişilik Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Damla ARAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Damla ARAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla ARAZ Fotoğraf
Psk.Damla ARAZ
KKTC (Kıbrıs)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Damla ARAZ'ın Makaleleri
► Sınırdurum Kişilik Bozukluğu Psk.Yavuz DEVECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Sınırdurum Kişilik Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:42
Top