2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak Tedavi Edilebilir
MAKALE #20313 © Yazan Psk.Hasan DURAN | Yayın Ocak 2019 | 1,784 Okuyucu
Panik Atak Tedavi Edilebilir

Her an bir şey olacak diye korkuyorum! Kendime olan güvenim yerle bir oldu! Kalp krizi geçireceğim! Sanki delirecek gibiyim! Eyvah ölüyorum! Gibi serzenişler panik ataktan muzdarip insanlardan duyduğumuz şeylerden bazılarıdır.

Panik Atak Sağlıklı Düşünebilmeyi Engeller

Panik atak insanların hayat kalitesini çok ciddi derecede azaltan, yaşam enerjisini sömüren psikolojik bir bozukluktur. Panik atak geçiren insanlar neye uğradığını şaşırmış, akılları karışmış bir halde karşımıza gelirler. Çünkü bütün bedensel duyumları kalp krizi geçirdiklerini ve ölümle burun buruna olduklarını onlara söylerken hastanelerin acil servislerinde yapılan tetkikler sonucunda doktorların; fiziksel bir sorunları olmadığını, durumun psikolojik olabileceğini söylemeleri karşısında şaşkına dönerler. Bazen birkaç farklı doktordan fiziksel olarak sağlıklı olduklarını duyduktan sonra gönülsüz de olsa terapiye gelebilirler.

Panik atak geçiren kişiler bu esnada yoğun bir kafa karışıklığı yaşarlar ve dikkatlerini toplamakta ciddi derecede zorluk çekerler. Bu kafa karışıklığı ve dikkati toplamaktaki güçlük yaşanılan durumun kaynağını tespit etmelerini imkânsız kılar. Kaynağı tespit edilemeyen korku ve kaygı her an kötü bir şey olabilir (beklenti anksiyetesi) inancının pekişmesiyle sağlıklı düşünmemizi engeller ve atakların tekrarlama olasılığını arttırır.

Beynimizde ve Bedenimizde Ne Olur?

Panik atak belirli ya da belirsiz korku yaratan bir duruma verilen yoğun tepkidir. Birçoğumuz ironik bir şekilde korku ve kaygının asıl sebebinden çok onlara verdiğimiz tepkilerden korkarız.

Mesela; tehlikeli bir durumda insanlar Savaş ya da Kaç tepkisi vermeye programlanmışlardır. Yoğun kaygı ve korku esnasında; kalp atış hızı artar, nefes alışverişimiz hızlı ve sığ bir şekilde olur, kanımız uzuvlardan ve özellikle beyinden çekilerek bedenin merkezine toplanır, motor becerilerimiz artar, konuşma ve zihinsel becerilerimizde ise azalma meydana gelir. Sıralanan fiziksel belirtilere bakıldığında beynimizin susup bedenimizin konuşmaya başladığı aşikârdır. Böyle bir durumda insanların bedenlerinden gelen bu korkutucu tepkilere kulak vermesi maalesef çok kolay olabilir.

Panik Atak Tedavisi Olan Bir Hastalıktır

Panik atak: kaygı verici bir duruma verilen orantısız bir tepkidir. Orantısızlığının nedeni Beynimizin (mantıklı düşünce) tabir-i caizse susması ve bedenimizden gelen duyumlara kapılıp gitmemizdir. Hal böyle olunca da bedensel duyumlarımızın ön plana çıkarılıp, gerçekliği değerlendirme yetimizin zayıflaması işten bile değildir. Ancak her ne olursa olsun yapılan araştırmalar umut vericidir ve panik atağın psikoterapi ile tedavi edilebilir bir durum olduğunu bize göstermektedir.

Panik atak tedavi edilmediğinde ya da tedavi ertelendiğinde; sosyal ortamlardan kaçınma (özellikle daha önce atak geçirilen) bazı yerlere gidememe (asansör, toplu taşıma…) rahatsız edici duygulardan kurtulmak için alkole ya da uyuşturucu maddeye başvurma, depresyon gibi birçok soruna da davetiye çıkarabilmektedir. O sebeple anlık rahatlama sağlayan geçici çözümler yerine bir ruh sağlığı uzmanından yardım almak en mantıklı seçenek olsa gerek.

UNUTMAYIN

Panik atak tedavisi olan psikolojik bir rahatsızlıktır,
Panik atak yüzünden kimse delirmez,
Panik ataktan kimse ölmez.

Sağlıcakla kalın...

Hasan DURAN
Uzman Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atak Tedavi Edilebilir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hasan DURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hasan DURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan DURAN Fotoğraf
Psk.Hasan DURAN
Samsun (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hasan DURAN'ın Yazıları
► Panik Atak ve Tedavi Yolları Psk.Esra ALTUNSOY ADIGÜZEL
► Panik Atak Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
► Vajinismus %100 Tedavi Edilebilir Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Panik Atak Tedavi Edilebilir' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 2 Yaş Sendrom mu? Nisan 2020
◊ Online Terapi Nisan 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:34
Top