2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



2 Yaş Sendromunun Üstesinden Nasıl Geliriz?
MAKALE #20318 © Yazan İrem TURGUT | Yayın Ocak 2019 | 1,665 Okuyucu
2 yaş, anne-babaların en çok korktuğu yaş dönemlerinden birisi belki de. Ağlamalar, bağırmalar, öfke nöbetleri, kendini yere atmalar…
‘Terrible two, erken ergenlik’ gibi isimlerle adlandırılan, 12-36 ayları kapsayan bu dönem kişiliklerinin oluşmaya başladığı, kendi becerilerini, dünyayı keşfetmeye, istediklerini nasıl elde edebileceklerini öğrenmeye başladıkları bir dönem.
Evet bunlar gelişimsel dönemin bir parçası, meydana gelmesi kaçınılmaz. Ancak bu dönemi bu kadar zorlaştıranların ebeveynler olabilir mi?

Bir bakıyoruz mutfak çekmecelerini merak edip karıştırıyor. Anne arkasında koşuyor ‘hayır buraları karıştırma’, sürahideki suyu kendisi koymak istiyor ‘hayır dökersin bana ver’ uyarıları ile karşılaşıyor. Oyuncaklarını paylaşmadığında ‘hayır paylaş’ denmesi, yaptığı faaliyetin sonlandırılması krizlere neden olabiliyor.

Peki meydana gelen krizin çocuktaki yansımaları neler oluyor?
Ağlayarak istediği oyuncağı alma, etkinliği sürdürme,
Yoğun öfke nöbetleri,
‘Hayır, istemiyorum’ gibi olumsuzluk ifadeleri,
Ebeveyn tepkisine karşı küsme, konuşmama, söylediklerinin tersini yapma davranışları gözlemlenebiliyor.

Bu dönemi en az hasarla atlatmak ve meydana gelen kriz yansımalarını en aza indirgemek için yapılabilecekler;
Olumsuz kelimeleri çok sık kullanmaktan kaçının ‘yapma, ağlama, alma’ gibi.
Çok fazla kurallar koyup çocuğu sıkmak, sınırlandırmak yerine alternatifler yaratın. Örneğin sürahideki suyu dökeceği ve kaldıramayacağı için koymasını istemiyorsanız taşıyabileceği boyutta bir sürahiyi verebilirsiniz.
Oyuncağını paylaşmak istemediğinde her seferinde paylaşması için zorlamayın. Evet paylaşmayı öğrenmesi gerekmektedir ancak o oyuncak ona ait ve o an oynuyorsa paylaşmak istememesi çok doğaldır.
Ancak bazen yanında duran bir oyuncağı arkadaşı aldığında da ben oynuyordum diyerek geri almak isteyebilir ve ağlama, vurma, çekme gibi davranışlar sergileyebilir. Bu durumda açıklama yapmaya çalışmak, ‘sen oynamıyordun zaten arkadaşın oynasın’ gibi ifadeler yersiz olacaktır çünkü o an oyuncağı almaya odaklanmıştır. Sakinleşmesini beklemek, ilgisini başka yöne çekmek daha etkili bir çözüm olabilir.
Yemek saatlerinde inatçı davranıyorsa ve yemek istemiyorsa mutlaka yesin, aç kalmasın diye oyalayarak, televizyon karşısında, peşinden koşarak yedirmeye çalışamamak daha doğru olacaktır. ‘Şu anda acıkmadın sanırım. Yemeğini masanın üzerine bırakıyorum acıktığın zaman bana söyleyebilirsin.’ İfadesini kullanabilirsiniz. Mutlaka acıktığını hissedecek ve size gelecektir.
Eğer hiç yemediyse ‘bir saat sonra yemek saatimiz, yemek istediğin bir şey var mı? Birlikte ne hazırlayalım?’ gibi açık uçlu sorularla işbirliğine dayalı bir yaklaşım ile teşvik sağlayabilirsiniz.
Ağlayarak istediğini yaptırmaya çalıştığı, öfkelendiği anlarda en önemli şey sakin kalmak olacaktır. Çünkü sizin duygu durumunuz çocuğa mutlaka yansıyacaktır. Sesinizi yükseltmek, öfkelenmek ve yüksek sesle bir şeyleri açıklamaya çalışmak sadece sizi yoracaktır. ‘Ağlamanı bitirmeni bekliyorum’ diyerek sakinleştikten sonra konuşabilirsiniz.
Markette, oyuncakçıda yaşanan ağlamaları ve öfkeyi engellemek için gitmeden önce açıklama yapabilirsiniz. Birazdan markete gideceğiz ve iki çikolata alma şansımız var. Fazlasını alamayız çünkü paramız bu kadarı için yeterli gibi bir açıklama yapıp, onaylamasını bekleyebilirsiniz. Herhangi şekilde bir ağlama ile karşılaştığınızda, ‘evde iki çikolata alacağımızı konuşmuştuk ve sen de bunu onaylamıştın, hatırladın mı?’ şeklinde hatırlatma yapılabilir.
Enerjilerinin dolu dolu olduğu bu dönemde açık hava faaliyetlerine yer verebilirsiniz. Hava yağmurlu, karlı olsa bile sıkıca giyinip güzel yürüyüşler yapabilirsiniz.


Toparlayacak olursak; keşfetmesine, öğrenmesine ve merak etmesine ket vurulmaması, desteklenmesi gereken önemli bir dönem. Sizin sakin kalmanız, olayın üzerine çok gitmeden dikkatini başka yöne çekmeniz, çocuğun sakinleşmesini beklemeniz sihirli davranışlardan J

Çocuğunuzla sağlıklı ve huzurlu bir 2 yaş geçirmeniz dileğiyle..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"2 Yaş Sendromunun Üstesinden Nasıl Geliriz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı İrem TURGUT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak İrem TURGUT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem TURGUT Fotoğraf
İrem TURGUT
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler İrem TURGUT'un Yazıları
► Vajinismusun Üstesinden Gelmek Psk.Alpaslan KESKİN
► Aldatma ve Aldatılmanın Üstesinden Gelmek ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Cem Batuhan AKINCIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında '2 Yaş Sendromunun Üstesinden Nasıl Geliriz?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocukluk ve Yalan Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:42
Top