2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Miyom Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?
MAKALE #20331 © Yazan Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ | Yayın Ocak 2019 | 2,695 Okuyucu
Rahimde miyom ne demektir?

Myom kadınların %20 sinde görülen, rahimden kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Hormon bozukluğu ve genetik yatkınlığı olan kadınlarda rahimdeki kas hücrelerinden gelişen oluşumlardır. Miyom nedir neden oluşur yada miyom ne demekdiye sorulan sorulara kısaca rahimin iyi huylu tümörleri şeklinde cevap verilebilir.

Rahimde miyom neden olur?

Rahimde miyom olan hastalarda ailesel yatkınlığın etkisi olduğu düşünülmektedir. Annesinde ya da kız kardeşinde miyom görülen kadınlarda miyom daha sık görülmektedir. Kalıtımın yanında özellikle östrojen ve progesteron hormonlarındaki düzensizliklerin rahimdeki kas hücrelerindeki büyümeyi başlattığı söylenmektedir. Yine çevresel faktörler ve beslenme şeklinin de miyom gelişiminde etkili olduğu düşünülmektedir. Endüstrinin gelişmesi ile birlikte pek çok üründe östrojeni taklit eden kimyasallar bulunmaktadır. Kozmetikler, tuvalet malzemeleri (sabun, diş macunu vb), ilaçlar, plastik kaplar gibi pek çok ürün vücuda östrojen yüklenmesine neden olabilir. Ağırlıklı olarak kırmızı etle beslenenlerde ve aşırı kilolu kadınlarda miyom gelişme riski daha fazladır. Sebze ve meyve ile beslenme rahimde miyom riskini azaltır.

Miyom türleri nelerdir?

Miyomlar rahimde yerleşme yerlerine göre adlandırılır:
İntramural miyomlar: En sık görülen miyom türüdür. Rahmin kas tabakası içinde bulunur. Büyümeye bağlı bası bulguları, kanama ya da ağrı oluştururlar.
Subseröz miyomlar: Rahmin dış zarının altında yerleşmiş miyomlardır. Bazen saplı olabilir. Genelde herhangi bir şikayete neden olmazlar. Kanama bozukluğu subseröz miyomlarda pek görülmez. Çok büyük boyutlara ulaşırlarsa nadiren bası semptomu oluştururlar.
Submüköz miyomlar: Rahmin iç zarının altına yerleşen miyomlardır. Bu miyomlarda adet kanamaları uzayabilir, kanama miktarı artabilir yada kanama düzensizlikleri yaşanabilir. Aynı zamanda gebe kalmayı engelleyip, gebe kalan hastalarda düşüğe neden olabilir. Bazen rahim ağzını genişleterek rahimden dışarı sarkabilir. Sarkan bu miyomlar genelde saplı olup vajinal yoldan tedavi edilebilir.

Rahimde miyom belirtileri nelerdir?

Myomlar her zaman şikayete neden olmazlar. Bazen başka bir şikayetle gelen hastada tesadüfen yapılan ultrasonda tesbit edilir. Büyük miyomlarda aşırı kanama, kasık ve bel ağrıları, kabızlık yada sık idrara çıkma gibi belirtiler görülebilir. Özellikle myomun bulunduğu yere göre şikayetler değişir. Rahim içindeki myomlarda (submüköz miyom) aşırı kanama yada sık kanama daha fazla görülürken, rahim duvarından dışarıya doğru büyüyen myomlarda (intramural miyom) barsak yada idrar torbasına bası şikayetleri daha ön planda olmaktadır. Subseröz miyomlar çoğunlukla kanama problemi yapmazken büyük olanlarda çevre dokulara baskıya bağlı şikayetlere neden olabilir. Yerleşim yerine göre bazı myomlar gebe kalmayı engeleyebilir yada geciktirebilir.

Gebelikte miyom riskli midir?

Hamilelikte miyom önemlidir. Erken gebelik döneminde düşük riskini, ilerleyen dönemlerde ise erken doğum riskini arttırırlar. Bulundukları yere bağlı olarak normal doğumu engelleyebilir yada doğum sonrası aşırı kanamalara neden olabilirler. Myomlar menapoza giren hastalarda kendiliğinden küçülür. Miyomlar iyi huylu kitleler olmasına rağmen çok nadiren kanser hücreleri görülebilir.

Miyom ameliyatı nasıl yapılır?

Her myomu olan hastada hemen ameliyat düşünmeyiz. Rahimdeki miyomu küçük olan ve herhangi bir şikayeti olmayan hastalarda 3-6 ay aralarla takip önerilir. Aşırı kanaması olanlarda, bası şikayetleri olanlarda yada myomu kısa süre içinde büyüyenlerde ameliyat düşünülebilir. Bazen sadece miyomu alırken (miyomektomi) bazen myomla birlikte rahmin alınması (histerektomi) gerekebilir. Miyom ameliyatı şekli hastanın yaşına, çocuk isteğine ve myomun bulunduğu yere göre değişir. Rahim içindeki miyomlar (submüköz miyom) histeroskopi dediğimiz alttan yapılan kapalı ameliyat tekniği ile kesi olmadan çıkarılır.
Rahim duvarındaki myomlar ise açık ameliyat yada laparoskopi dediğimiz kapalı ameliyatlarla çıkarılabilir. Miyom ameliyatı kaç saat sürer diye düşünecek olursanız bu tamamen miyom sayısına ve büyüklüğüne bağlıdır. Tek miyom olan hastalarda genelde 30-60 dakika arasında ameliyat tamamlanır. Laparoskopi ile miyom ameliyatı olanlar ameliyet sonrası kısa süre sonra sosyal hayatlarına tekrar dönerler. Yine gebelerde sezaryen sırasında uygun olan myomlar çıkarılabilir. Miyom ameliyatından sonra hastada tekrar myom oluşması riski herzaman vardır. Özellikle alınamayacak kadar küçük olan myomlardan daha sonra tekrar büyük myomlar oluşabilir. Ameliyat olamayacak hastalarda myomların büyümesini durdurmak ve bir miktar küçültmek için değişik ilaç tedavileri mevcuttur. Ancak bu ilaçlar hastayı suni olarak menapoza sokacağından daha çok ameliyat olamayacak hastalarda kullanılır. İlacı bıraktıktan sonra tekrar büyümeye devam eder. Çocuk isteği olmayan hastalarda miyom embolizasyonu dediğimiz bir yöntemle miyomların küçültülmesi sağlanabilir. Ancak bu hastalarda yumurtalıkların zarar görebileceği, hastaların erkenden menopoza girebileceği riski belirtilerek onayları alındıktan sonra bu işlem uygulanmalıdır.

Rahimde miyom tedavisi nasıl yapılır? Her miyom ameliyat gerektirir mi?


Her miyom olan hastada tedavi gerekmez. Herhangi bir şikayete neden olmayan miyomlarda sadece ultrasonografik takip yeterlidir. Ancak aşırı kanaması ve ağrısı olanlarda, çocuk sahibi olamayan hastalar yada tekrarlayan düşükler yapan hastalarda tedavi gerekir.
Miyomlarda kesin tedavi yöntemi cerrahidir. Ameliyat gerektiğinde bazı durumlarda sadece rahimdeki myomlar alınırken (myomektomi), bazı durumlarda rahim tamamen myomlarla birlikte alınır (histerektomi). Miyom ameliyatını belirlerken myomun oluşturduğu şikayetler ve bu şikayetlerin şiddeti, myomların yeri ve büyüklükleri, hastanın yaşı, hastanın gebelik istemi olması gibi faktörler göz önüne alınmalıdır.

Miyom ameliyatı nasıl yapılır?

Miyom ameliyatı karından yapılan kesi yoluyla açık yapılabileceği gibi laparoskopi dediğimiz kapalı ameliyat yöntemi ile de yapılabilmektedir. Teknolojinin ilerlediği günümüzde miyom ameliyatlarının tamamına yakını laparoskopik yöntemle yapılabilmektedir. Rahimin iç zarında yerleşen miyomlar histeroskopi dediğimiz kameralı alet yardımıyla alınmaktadır. Yine robotik cerrahi yöntemle de miyom ameliyatları yapılabilmekle birlikte şu an için oldukça pahalıdır.

Açık ameliyat ile miyom alınması

Karına enine veya dikine bir kesi ile açılarak miyomların alınmasıdır. Tüm miyom tiplerinde yapılabilmekle beraber subseröz myom ve intramural myomlar için daha uygundur. Ameliyat lokal yada genel anestezi altında yapılabilir.

Laparoskopik miyom alınması (kapalı miyom ameliyatı)

Karına açılan 2-3 adet 0.5-1 cm.lik deliklerden karın içerisine sokulan kamera yardımıyla miyomlar gözlenir. Diğer deliklerden geçirilen aletler yardımıyla miyomlar rahimden kesilerek çıkartılır. Tüm miyom tiplerinde uygulanabilir. Ancak subseröz miyom ve intramural miyomlar için daha uygun bir ameliyat şeklidir. 10 cm. den büyük miyomlarda yada 4 den fazla miyomlarda önerilmese de bu tamamen cerrahın tecrübesi ile alakalı olup laparoskopik yöntemle yapılması mümkündür. Ameliyat genel anestezi altında yapılır.

Histeroskopik miyom alınması ( histeroskopi ile miyom alınması)

Rahim ağzından girilen bir kameralı alet yardımıyla aynı seansta miyom gözlenerek kesme ve çıkarılma işlemi yapılabilmektedir. Sadece submüköz miyomların alınması için uygundur. Diğer miyomlarda kullanılmaz. Ameliyat genel ya da lokal anestezi altında yapılabilir. 2 saatlik gözlem sonucunda hastalar genelde taburcu edilir.

Vajinal ameliyat ile miyom alınması (vajinal yoldan miyom çıkarılması)

Rahim içinden dışarıya doğru sarkan saplı myomların alınmasında uygun yöntemdir. Myom kendi etrafında çevrilerek alınır.
Çok yaygın miyomları olanlarda yada yaşı ileri olup çocuk sayısını tamamlamış bayanlarda hastanın da onayı alınarak histerektomi dediğimiz rahmin tamamen alınması ameliyatı da yapılabilir. Ancak yaşı uygun olan tüm hastalarda tercih edilecek yöntem laparoskopi ile miyomun alınmasıdır.

Miyomların robotik cerrahi yöntemi ile çıkarılması

Robotik cerrahi karın içerisinde hareket etme kabiliyetini arttırmakla birlikte laparoskopik miyomektomiye bir üstünlüğü yoktur. Ancak laparoskopik tecrübesi düşük olanlarda operasyonu kolaylaştırabilir. Ancak oldukça pahalı bir yöntem olmakla birlikte isteyen hastalara robotik miyomektomi yöntemi önerilmektedir.

Laparoskopik miyom ameliyatı (miyomektomi) nasıl yapılır?

Bu yöntemde göbek deliğinden yapılan 1 cm.lik kesi aracılığı ile karbondioksid gazı verilerek karın şişirilir. Laparoskop denilen kameralı alet yerleştirilerek rahim ve yumurtalıklar izlenir. Miyom ameliyatında ilk aşama miyoma ulaşmak için rahmin duvarına kesi yapılarak miyom hattının bulunmasıdır. Daha sonra miyom çekiştirilerek ve kenarlarından sıyrılarak çıkarılır. İkinci aşama miyom çıktıktan sonra kalan boşluğun onarılmasıdır. Genelde iki kat halinde onarılır. Çıkartılan miyom morselasyon cihazı dediğimiz cihazla parçalanarak dışarıya alınır. Bir diğer yöntem ise vajenden yapılan kesi ile alttan çıkarılmasıdır. Miyom çıkarıldıktıktan sonra kanama kontrolü yaparak karın içindeki karbondioksit gazı boşaltılır ve operasyona son verilir.

Miyom ameliyatı kaç saat sürer?

Miyom ameliyatının süresi miyomun büyüklüğüne, sayısına, cerrahın tecrübesine ve kullanılan yönteme göre değişir. Tek miyomu olanlarda genelde 1 saate operasyon biter.

Laparoskopik myom ameliyatının açık ameliyata göre avantajları nelerdir?

Karında açılan kesi oldukça küçük olup kozmetik açıdan oldukça iyidir. Miyom ameliyatı sonrası iyileşme süresi oldukça kısadır.
Enfeksiyon riski daha azdır.
Miyom ameliyatı sonrası şikayetler daha az ve ağrı kesici ihtiyacı minimum olur.
Günlük yaşama kısa sürede döner.
Karın içi yapışıklık oranları daha düşüktür.
Açık ameliyata göre daha az kanama olur.

Miyom ameliyatı riskli midir?

Laparoskopik myomektomi bir ameliyat olup anestezi ve ameliyatla ilgili tüm riskler burada da geçerlidir. Ancak tecrübeli ellerde yapılacak olursa komplikasyon oranları oldukça düşüktür.

Miyomlar kansere dönüşür mü?

Miyomların kansere dönüşme ihtimalinin oldukça düşük olduğu söylenmektedir. 1000 hastadan 2-3 ünde miyomlardan kanser gelişebilmektedir. Özellikle görüntüsü ve kıvamı farklı olan miyomlarda kanserleşmeden şüphelenilerek gerekli incelemelerin yapılması gerekmektedir. Ancak kesi ayrım sadece patolojik inceleme ile konur.

Ameliyattan sonra miyomlar tekrar oluşur mu?

Hangi yöntemle yapılırsa yapılsın miyomlar yıllar içerisinde tekrar oluşabilir. Bu risk 35 yaşından genç olan ve çok sayıda miyomu olan hastalarda daha fazladır. 5 yıl içinde miyomların tekrarlama riski %10-20 dir. Bu riskin uygulanan yöntemle herhangi bir bağlantısı yoktur

Laparoskopik (kapalı) miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler:

- Miyom ameliyatı olanlar eğer gebelik planlıyor ise, miyomun yerine ve yapılan ameliyata göre değişmekle birlikte en az 3-6 ay gebe kalmamaları önerilir. Daha erken gebe kalanlarda rahimde gebelik sırasında yırtılma riski artmaktadır. Laparoskopik myom ameliyatı sonrası hamilelik dikkatli takip ile genelde sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılır.
- Laparoskopik miyom ameliyatı sonrasında hasta kendini tamamen rahat hissettiğinde birliktelik başlayabilir. Bu süre genelde 15 gün olup açık yapılan ameliyatlarda bu süre 30-40 günü bulabilmektedir.
- Laparoskopik miyomektomi ameliyatından bir veya iki gün sonra hasta genelde taburcu edilir. Miyomu alınan hastalar düzenli jinekolojik takiplerine devam etmeyi ihmal etmemelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Miyom Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nermin KÖŞÜŞ Fotoğraf
Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ'ün Makaleleri
► Atom Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır? ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Cumali AKTOLUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Miyom Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Her Yönüyle Mikrokimerizm PDF Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:23
Top