2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyona Karşı 10 Öneri
MAKALE #20348 © Yazan Uzm.Psk.Burçak ÖZDEMİR | Yayın Şubat 2019 | 2,208 Okuyucu
Depresyon; kişinin gündelik işlevselliğini olumsuz yönde etkileyen,* mutsuzluk, değersizlik, çaresizlik duygularıyla karakterize bir duygudurum bozukluğudur. Depresyondaki kişiler geleceğe ve ve yaşadıkları sorunlara karamsar yaklaşma ve umutsuz hissetme eğiliminde olurlar. Sıklıkla iştah ve uyku düzenlerinde değişiklikler görülür. Konsantre olmakta, dikkatlerini toplamakta güçlük çekerler. Fiziksel enerji düzeylerinde düşüş gözlenir; kendilerini daha yorgun ve isteksiz hissederler. Önceden kendilerine keyif veren sosyal aktivitelere, bireysel ilişkilere ve cinselliğe olan ilgilerini kaybederler. Ayrıca depresyondaki kişilerde artan umutsuzluk ve suçluluk duyguları, intihar düşüncelerine neden olabilmektedir.

Eğer kendinizde bir süredir bu belirtileri gözlemliyorsanız neler yapabilirsiniz?

·***** Öncelikle bu sürecin çözümünde bir uzmandan destek alınması yararlı olacaktır. İlaç tedavisi gündelik yaşamınıza geri dönmenizi kolaylaştırır. Psikoterapi ise yaşadığınız sorunun temelinde neler yattığının incelenmesi ve sorunlarla başa çıkmanın daha etkili yollarının bulunması konusunda etkili olacaktır. Depresyon sürecini tetikleyen durumları keşfetmek, neyle nasıl başa çıkmanız gerektiği konusunda size rehberlik edecektir.

·***** Bu zorlu dönemde kendinizi umutsuz hissedebilirsiniz. Kötü hissettiğiniz bu dönemin hiç bitmeyeceğini düşünmek, depresyonun bir sonucudur. Aslında depresyon çözümsüz değildir. Tedavi yollarının denenmesi ve hayatınızda yapacağınız bazı değişiklikler, bu süreçten çıkmanızı sağlayacaktır.

·***** Fiziksel bir kontrolden geçebilirsiniz. Bazı vitamin eksiklikleri ve hormonel değişimler depresyonu tetiklemektedir.

·***** Güvendiğiniz ve yakın olduğunuz kişilerle duygularınızı paylaşabilir, onların desteğini isteyebilirsiniz. Yalnız olmadığınızı bilmek, bu dönemi daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır.

·***** Depresyonun yarattığı enerji düşüşü, isteksizlik ve keyifsizlik nedeniyle her zaman yaptığınız aktivitelerden uzak kalmak isteyebilirsiniz. Ancak sosyal çevrenizden ve hobilerinizden uzak kalmak bu depresif döngünün içinde daha uzun süre kalmanıza sebep olabilir. Evde kaldıkça daha mutsuz hissedecek, mutsuz hissettikçe daha çok evde zaman geçireceksiniz. Bazen çok zor olsa bile evden çıkmak, yakın olduğunuz kişilerle zaman geçirmek, yürüyüş yapmak daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

·***** Kendinizi gözlemlemeye çalışabilirsiniz. Ne zamanlar daha iyi hissediyorsunuz? Kendinizi daha mutsuz hissettiğiniz zamanlar var mı? Bu duygularınızı tetikleyen olaylar/durumlar/kişiler olabilir mi? Kendinize dair farkındalığınızı arttırmak, sizi mutsuz eden durumları tespit etmenizi ve bir çözüm yolu bulmanızı sağlar.

·***** Bir günümüzün büyük kısmı işte geçmektedir. Bazen iş hayatımızdaki stres ve yoğunluk da depresif duygularımızı tetikler. Eğer mümkünse bir tatil planlamak ve kısa bir mola vermek daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.

·***** Meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz. Meditasyon, anda kalma becerinizi, bedensel ve duygusal farkındalığınızı arttırmanıza, kendinize daha şefkatli yaklaşmanıza yardımcı olacaktır.

·***** Fiziksel sağlığınıza özen göstermenin depresyona iyi geldiği, bilinen bir gerçektir. Güneş ışığı almak, uykunuzu düzene sokup erken uyanmak, spor yapmak, sağlıklı beslenmek depresyonla baş etmenizde yardımcı olacaktır. Ayrıca bunları yapıyor olmak, kendinize daha fazla yatırım yapmanız, kendinizle daha fazla ilgilenmeniz anlamına da gelecektir. Bu süreçte belki en çok ihtiyacınız olan şey de budur.*

·***** Bazen çevrenizdekiler yaşadığınız bu süreci anlamakta güçlük çekebilirler. Mutlu olmanın elinizde olduğunu, daha pozitif düşünerek bu süreçten çıkacağınızı söyleyebilirler. Bunları duyduğunuzda kendinizi daha yalnız ve yetersiz hissedebilirsiniz. Yakınlarınızın size yardım etme konusunda çaresiz hissederek bunları söylediklerini, depresyonun çok sık görülen bir sorun olduğunu, yalnız olmadığınızı ve bunun bir zayıflık ya da yetersizlik göstergesi olmadığını bilmeniz bu süreci atlatmanızı kolaylaştıracaktır.*
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyona Karşı 10 Öneri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Burçak ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Burçak ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burçak ÖZDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Burçak ÖZDEMİR
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burçak ÖZDEMİR'in Yazıları
► Mevsimsel Depresyona Dikkat! Psk.Gizem ANLAMA
► Çocuklar da Depresyona Girer Psk.Yasemin EYİGÜN
► Gençlerde Depresyona Bakış Psk.Merve MAMACI
► Çocuklar Depresyona Girer mi? Psk.Gülten İKİZOĞLU
► Melankolik Depresyona Kısa Bir Bakış Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Depresyona Karşı 10 Öneri' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Neden Mutsuz Oluruz? Ekim 2018
◊ Narsisizm ve Aşk Ekim 2018
◊ Psikoterapi Nedir? Ekim 2018
◊ Öfke Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:18
Top