2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bu Aşk Değil, Flört Şiddeti
MAKALE #20375 © Yazan Uzm.Psk.Sühendan TOPTAŞ | Yayın Şubat 2019 | 2,711 Okuyucu
Öncelikle nedir bu flört şiddeti dediğimiz şey bir tanım yapalım:
“Flört ilişkisinde partnere karşı, acı verici veya yaralayıcı, fiziksel veya psikolojik güç ve tehdit kullanımını içeren söz, mimik ve davranışların tümü.”
Partnerin fiziksel, duygusal, cinsel, dijital ve sosyal şiddet içeren davranışlarda bulunması şeklinde karşımıza çıkabilir.
Yani ilişkinizde tehdit, baskı ve kısıtlamalar içeren davranışlar söz konusuysa flört şiddetiyle yüz yüzesiniz diyebiliriz.
Bunlara birkaç örnek vermek çok daha açıklayıcı olacaktır:
- “O kızı Instagram’ından sil!”
- “Benden ayrılırsan ailene her şeyi anlatırım.”
- “O adamla bir daha görüşmeyeceksin.”
- “Gece neden çevrimiçi oldun?”
- “Ben aradığımda o telefon açılacak!”
- “Beni terk edersen intihar ederim”

Bu davranışların temelinde şiddet uygulayan partnerin kendi ihtiyaçlarının karşılanması, hâkimiyet kurma gibi karşı tarafı kontrol etme istekleri vardır.

Toplumumuzda birçok kişi ‘Beni sevdiği/ kıskandığı için yapıyor’ düşüncesiyle bunun bir şiddet türü olduğunu aklının ucundan bile geçirmiyor ama aslında sevgi ve değerin olduğu yerde hakim olmak, baskı yapmak ve karşısındakine fiziksel veya psikolojik herhangi bir şiddet uygulamak söz konusu olamaz.

Flört şiddeti cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği fark etmeksizin karşımıza çıkıyor. Kadın da yapıyor bunu erkek de ve ‘seven insan kıskanır’ mitiyle yapılana itiraz etmek, dur demek yerine bir de mutlu oluyor, bunları yapmayan partnerden şüphe duyuyor, sevgisini sorguluyoruz.

Size tanık olduğum ve zihnimden yıllardır silemediğim küçük bir örnek vereyim, lisans dönemi, okulda ders arasındayız, koridorda birkaç adım ötemde telefonla bağıra çağıra konuşan bir kız var, haliyle dikkatimi çekiyor dinlemeye başlıyorum. ‘’ Neredesin sen? Arabanın içini göster bana, yanında biri mi var senin? Yanında biri var, bana arabanın içini göster! Hayır, yan koltuğu da göster!’’ sonrasında telefonun öbür ucundaki kişi istediği şeyi yapmış olacak ki bu taraf rahatlıyor ve bu sefer daha sakin bir şekilde tehdit içerikli konuşmalarına devam ediyor. Bense şahit olduklarımdan dolayı dehşete kapılmış bir şekilde orada kalakalıyorum.

Bir başka örnek sevgilisini evde olduğuna inanması için sürekli ev telefonundan aramak zorunda kalan bir kız arkadaş. Gerçi bu uzun zaman öncede kaldı, şimdi akıllı telefonların nimetlerinden yararlanıyoruz, ev telefonlarından arayıp kontrol etmenin yerini canlı konum gönderme alıyor, adım adım takip edilmeye, sürekli kontrol altında tutulmaya göz yumuyoruz. Teknoloji hayatımızı kolaylaştırmakla kalmıyor maalesef ki, şiddeti de çok daha hale getiriyor.

Peki ama neden? Partnerler bunu birbirlerine neden yapıyorlar? ‘’Çünkü seviyorlar’’ mı cevap, hayır. Çünkü partnerler birbirlerine güven duymuyorlar.

Güvenli ilişki nasıl olur?

Eğer partnerinizle herhangi bir konu hakkında açıkça konuşabiliyor ve birbirinizin fikirlerine saygı duyuyorsanız,
Birbirinizin söylediklerine -başka hiçbir kanaldan kanıtlama ihtiyacı duymadan- inanıyor ve güveniyorsanız,
Yalnız başınıza, ilişkinizden önceki arkadaşlarınızla veya birbirinizden ayrı da zaman geçirebiliyorsanız,
Birbirinizin duygusal, sosyal ve cinsel sınırlarına saygı duyuyor ve partnerinize bu konularda herhangi bir dayatmada bulunmuyorsanız,
Gerektiğinde kararları birlikte veriyorsanız ve eşit haklara sahipseniz,
güvenli bir ilişki içindesiniz demektir.

Flört şiddetine maruz kalmamak için neler yapılabilir?
İlişkide zarar görmemek için farkındalık kazanılması ve içselleştirilmesi gereken üç önemli kavram var; sorumluluk, kendilik değeri ve net sınırlar koymak.
- ‘İlk önce ben’ diyebilmek çok önemli. Kendinize yardım etmeden başkası için de faydalı olamazsınız. Uçaklarda kalkış sırasında yapılan anonsu düşünün: “Bir problem anında açılacak olan oksijen maskesini önce kendinize daha sonra çocuğunuza takın.”
- ‘Aşırı fedakâr’ olmamaya, kendi bireysel yaşamınızdan ve haklarınızdan vazgeçmemeye özen gösterin.
- ‘Hayır’ diyebilmek kişiye güvenli bir alan sağlar. Partnerinizi veya başka herhangi birini memnun etmek, onlardan onay almak zorunda değilsiniz. Kendinize kulak verin ve olumsuz hissettiğinizde ‘Hayır’ diyin.
- İlişkiniz dışındaki alanları ihmal etmeyin. Partneriniz hayatınıza girmeden önceki arkadaşlık ilişkilerinizi, uğraşmaktan keyif aldığınız işleri sürdürün ki ilişki dışında da yaşamınızın devam ettiğini unutmayın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bu Aşk Değil, Flört Şiddeti" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sühendan TOPTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sühendan TOPTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sühendan TOPTAŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Sühendan TOPTAŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sühendan TOPTAŞ'ın Yazıları
► Şiddet Varsa, Sevgi Yoktur: Flört Şiddeti Psk.Esra TAŞDEMİR SEYİTOĞLU
► Kadınlar Şiddeti İstiyor mu ? Psk.Uğur DEMİRBAŞ
► İş Yeri Şiddeti ‘mobbing’ Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
► Flört: Kırk Katır mı Kırk Satır mı? Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bu Aşk Değil, Flört Şiddeti' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:45
Top