2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelikte Beslenme ve Anne Adaylarının Beslenmede Dikkat Etmeleri Gereken Noktalar
MAKALE #204 © Yazan Dyt.Kübra ENHOŞ | Yayın Eylül 2007 | 34,331 Okuyucu
Hamilelikte Beslenme ve Anne Adaylarının Beslenmede Dikkat Etmeleri gereken noktalar

Kadınların hayatındaki en güzel dönemlerinden biri hamilelik dönemi...Bu dönemde bütün anne adayları doğmamış olan bebekleri için hep bir şeyler yamak isterler. Hep “bebeğime bir şey olmasın” endişesini taşırlar. Bebeklerinin daha sağlıklı olabilmesi için beslenmelerine, hareketlerine kısacası yaşantılarına özen göstermeye başlarlar.

Peki anne adaylarının beslenmesinde dikkat etmeleri gereken noktalar neler?

Hayatımızın her döneminde olduğu gibi hamilelik döneminde de sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz. Bu dönemde annenin karnında ; annenin yedikleriyle beslenen ve büyümesi gereken yeni bir can bulunuyor. Bundan dolayıdır ki gebelik döneminde bir annenin beslenme programı hayatının diğer dönemlerine göre biraz farklıdır. Bebeğin büyümesi, sağlıklı olması, ruhsal, fiziksel, zihinsel yönden iyi gelişmesi annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesiyle orantılıdır.

Gebelik döneminde anne çocuğunun besin kaynağıdır. Bu yüzden, gebelik annenin enerji, protein, sıvı, vitamin ve mineral ihtiyacının arttığı bir dönem. Özellikle bu dönem de protein, demir, kalsiyum, enerji, folik asit gereksinimi artar. Bu artan ihtiyacı ise biz temel besin gruplarından artışlar yaparak sağlarız. Temel besin gruplarından ( şeker ve yağ içeriği yüksek yiyecekler hariç) her gün yeterli oranlarda alınması gerekir.

Hamilelik döneminde bebek gelişimi için kalsiyuma ihtiyaç duyar ve bunu da tabi ki anneden karşılar. Eğer anne günlük alması gereken kalsiyumu alamıyorsa bebek bu kez annenin kemiklerindeki, dişlerinde depolanan kalsiyumu alır sonuç olarak annede eksiklik meydana gelebilir. Tüm bunlarla karşılaşmamak için anne adaylarının gün içinde kalsiyum açısından zengin besinlerden süt, yoğurt, peynir, sebze, meyve, kurutulmuş meyvelerden yeteri kadar tüketmesi gerekir.

Et, balık, tavuk protein içeriği yüksek besinlerdir.Artan protein ihtiyacının karşılanması için et grubundan gün içinde 2 porsiyon yemek gerekir . 2 adet orta boy köfte, 1 adet orta boy biftek, 1 piliç but, orta boy bir balık, yani miktar olarak 100 gr et 1 porsiyona karşılık gelir. 60 gr beyaz peynir. Bir tabak kuru fasulye, mercimek, nohut da yine 1 porsiyon et yerine geçer.
Örnek bir protein olan yumurta, haftada 5 gün yenmelidir
Balıkta proteinden başka, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bulunur.Bunlar bebeğin zeka gelişimi üzerine olumlu etkileri olan maddelerdir. Tüketilen balığın taze olması yağda kızartılmış olarak değil de fırında ya da ızgarada pişirilip tüketilmesi besin kayıplarını önler.Haftada 1- 2 defa balık tüketilmesi hem anne için hem bebek gelişimi için yararlı olacaktır.

Protein açısından zengin yiyecekler aynı zamanda iyi birer demir kaynağıdır da. Bu bakımdan et grubundan yeterli beslenildiği taktirde vücuda yeterli miktarda demir de alınmış olunacak. Annelerin çoğu zaman karşılaştığı bir rahatsızlık olan aneminin nedeni ; hamileliğin son aylarında bebeğin, doğduktan sonra kullanacağı demiri depolaması için annenin kan hacminin sürekli artmasıdır. Sonuç olarak ise hamile bayanların bu dönemde demire ihtiyaçları artar .Eğer yeterli demir alınmazsa, bebek annenin vücudunda depolanan demiri kullanmaya başlar. Bu nedenle demir eksikliği çoğu zaman annede ortaya çıkar. Kansızlık probleminin önüne ise yeterli oranda et, yumurta, kuru baklagiller, kan yapıcı özelliği olan kuru üzüm, kuru kayısı, pekmez tüketerek geçilebilir. Ayrıca C vitamininden zengin sebze ve meyveler de bağırsaklardan demir emilimini arttıracaktır.Bu yüzden et tüketirken yanında yeşilliklerle dolu bol C vitamini içeren bir salatanın yenilmesi demirin daha fazla emilmesini sağlar.
Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle gebeliğin ilk haftalarından itibaren B9 vitamini yani folik asit alınması çok önemlidir. Vücutta depolanmadığı ve gebelik süresince normalden fazlasına gerek duyulduğu için her gün alınmalıdır. Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır.ancak uzun süre pişirilmeyle ya da bekletilmeyle kayba uğrayabilirler. Doğal gıdalar gebe bayanın folik asit ihtiyacını karşılayamayacağı için gebeliğin ilk haftalarından itibaren hap olarak dışardan alınmalıdır.

Sebze ve meyveler vitamin deposu olduğu için hamile bayanların bol miktarda tüketmesi gereken bir gruptur.

Gebelikte sıklıkla karşılaşılan kabızlık sorunuyla lifli (posalı) yiyecekler tüketerek üstesinden gelinebileceği için yine bu dönemde posa açısından zengin sebze ve meyvelerden bolca tüketilmelidir. Yine ekmek tercihinizi kepekli ekmekten yana yaparsanız da posa oranını arttırmış olursunuz. Bunun yanında haftada 1 –2 defa hem içerdiği protein hem içerdiği posa yönünden kurubaklagil tüketmeye özen göstermelisiniz.

Hayatın Vazgeçilmezi: Su..

Hayatın her döneminde olduğu gibi gebelikte de su ihtiyacımız var. Ve annenin günlük 2- 2,5 l su içmesi gerekir. Yalnız unutulmamalıdır ki, çay, kahve su değildir. Aksine çayda bulunan tanenler demir emilimini engeller. Bunun yanında çay ve kahvede bulun kafein ise idrarla kalsiyum atılımına sebep olur. Bu yüzden gebe bayanların çay ve kahve tüketimini azaltmaları gerekir.

Gebelikte anne adayları sürekli “Çok kilo alır mıyım?” ya da “yeteri kadar kilo alacak mıyım?“ endişesini taşıyor.Gebelikte kazanılan toplam ağırlık; İlk üç ayda 1 – 2 kg,
İkinci üç ayda 3 – 5 kg, Üçüncü üç ayda 5- 6 kg kadar yani ortalama olarak da 9 –13 kg arasında olmalıdır.
- Yaşı küçük ve gebeliğin başlangıcında zayıf olan bireyler 14- 16 kg kadar alabilirler
- Gebeliğin başlangıcında şişman sayılan bayanların ise 7- 9 ağırlık kazanması normal
sayılır.

Annenin gebelik öncesi fiziksel gelişimini tamamlamış olması, besin depolarının yeterli olması, hem bebeğin hem de annenin sağlığını koruyacak en önemli etmenlerdendir. Çünkü bebek annenin besin yedeklerinden ve gebelik boyunca tükettiklerinden kendisi için gerekeni seçip alarak büyür. Bu doğrultuda hem gebelik öncesinde hem gebelik sırasında hem de gebelikten sonra kısacası hayatın her döneminde sağlıklı ve dengeli beslenmek şarttır....

Herkese sağlıklı mutlu günler dilerim....
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelikte Beslenme ve Anne Adaylarının Beslenmede Dikkat Etmeleri Gereken Noktalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Kübra ENHOŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Kübra ENHOŞ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Kübra ENHOŞ'un Makaleleri
► Hamilelikte Tüketilmesi Gereken 13 Besin Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Hamilelikte Beslenme ve Anne Adaylarının Beslenmede Dikkat Etmeleri Gereken Noktalar' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:56
Top