2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıf Olmak mı? Fit Olmak mı?
MAKALE #20406 © Yazan Uzm.Dyt.Sevi ÖNOL | Yayın Mart 2019 | 2,168 Okuyucu
ZAYIF OLMAK MI FİT OLMAK MI?
Formda olmak pek çok kişi için farklı anlamlara geliyor olabilir. Bazılarımız formda olmayı düzenli fiziksel aktivite ile ilişkilendirirken bazılarımız da kaslı ve düşük yağlı bir vücut yapısı olarak tanımlamaktadır.
Yaşınıza göre daha az aktifseniz, kas oranınız azalırken yağ oranınız artar. Vücut yağındaki fazladan bir artış, bazı sağlık problemlerinin görülme riskini artırır. Bu durumu doğru besin tercihleri ve kişiye özel planlanmış beslenme programına ılımlı fiziksel aktivitenin entegrasyonu ile önlemek mümkündür. Tüm bunların sonucunda kas gücü ve dayanıklılıkta artış beklenir.
Kısacası “FORMDA OLMAK” terimi kişiye göre değişmektedir. Ve bu, kişilerde optimal ağırlık ve iyi olma duygusudur. Aslında sağlıklı olmak ile oldukça yakındır. Sağlıklı olmak sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.
Formda Olduğunuzda;
• Hayata pozitif bir açıdan bakarsınız
• Yaşam kalitenizi artırırsınız
• Kalp hastalıkları, kanser, diyabet, tansiyon gibi pek çok hastalığa karşı düşük risk taşırsınız
• Fiziksel olarak güçlü ve dayanıklı olursunuz
FORMDA OLMANIN yaşı yoktur. Her yaş aralığında düzenli fiziksel aktivite ile birlikte yeterli ve dengeli beslenme formda kalmaya yardımcı olacak anahtar – kilit ilişkisini oluşturmaktadır. Bunun için en başta kötü beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve bunun sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir. Aksi taktirde düzensiz beslenme kilo alıp vermeye ve bunun bir döngü haline dönüşmesine neden olacaktır.
Peki SAĞLIKLI BESLENME nedir? Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almalıyız. Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Tek taraflı beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratla beslenmek yanlıştır. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi önemli besin maddelerinden de almış oluruz.
Dengeli beslenmek için bazı alışkanlıklarımızı düzeltmek bile çok büyük farklar yaratabilir;
• Doymuş yağ (tere yağ, kuyruk yağı) oranı yüksek besinleri daha az tüketin. Yeterli miktarda doymamış yağ (ay çiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytin yağı) almaya dikkat edin.
• Yarım yağlı süt, yağsız yoğurt tüketin.
• Yağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye gibi) balık ve tavuk tercih edin.
• Süt ve süt ürünleri de (yoğurt, peynir vb.) tüketilmeli fakat bunlarında az yağlı olmalarına dikkat edilmeli.
• Yemeklerinizi haşlama, fırında pişirme veya ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıda azaltmış olursunuz.
• Gıdalardan aldığımız günlük tuz miktarı 6 gr.ı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir. Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuz miktarı dahildir. Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasında ilişki bulunmaktadır. Yüksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine göre ya hiç tuz kullanmamalı yada miktarını azaltmalıdır.
• Güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır. Daha sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kalori yakmanıza neden olur.
• Öğünlerinizi önceden belirleyiniz .Mümkünse yediklerinizi 3 ana öğün, 3ara öğüne bölün az ve sık beslenin.Bol su için, yiyecekleri iyice çiğneyin. Her yemek yediğinizde midenin 1/3’ünü boş bırakın.
• Aşırı şekerli gıdalardan kaçınmalı ve hatta çay, kahve gibi içecekler şekersiz içilmeli veya şeker miktarı azaltılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıf Olmak mı? Fit Olmak mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Sevi ÖNOL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Sevi ÖNOL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevi ÖNOL Fotoğraf
Uzm.Dyt.Sevi ÖNOL
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Sevi ÖNOL'un Yazıları
► Vejetaryen Olmak = Sağlıklı Olmak Dyt.Çağlayan ŞAHİN
► “formda Olmak” Nedir ? Dyt.Sema BÖREKÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Zayıf Olmak mı? Fit Olmak mı?' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Omega-3 Mart 2019
◊ Maş Fasulyesi Mart 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:36
Top