2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkilerde Çocuksu Döngüyü Kırmak
MAKALE #20421 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Mart 2019 | 2,481 Okuyucu
İki kişi yan yana geldiğinde kaçınılmaz olarak etkileşimsel bir durum ortaya çıkar. Bu etkileşimsel durumlardan bir tanesi de yaşadıkları çatışmalardır. Çiftlerin çatışma yaşamalarının çeşitli sebepleri vardır. Bu sebeplerin bazıları insanın ortak ihtiyaçlarına dayanır. Her ilişki ve ilişkisel problem farklı olsa da dinamikleri benzerdir. Bu ortak dinamikler kimlik ve bağlanma ihtiyaçları ve bu iki temel dinamikle ilgili daha önceden süregelen defektlerdir.


Güvenlik ve kimliğe dair bir tehdit gelirse ya da tehdit gibi algılama durumunda beynin ilgili merkezleri buna otomatik tepki verecek ve bu da çatışmayı başlatan unsur olacaktır.


Çift problemlerinde karşıdan gelen bazı istek, talep , yönerge vs gibi bazı durumlarda eşlerden biri bunu olduğundan farklı algılayıp kendi geçmiş öyküsüne göre yorumlar ve bunu kendi yorumları doğrultusunda alır ve bunu bazen benliğe saldırı, küçümsenme, alay ya da ezilme gibi algılayabilir işte bu durumlarda verilen tepki çok büyük olacak ve tartışma konusu olan problemden başka noktalara gidecek ve eşler aslında kendi geçmiş hikayelerinin hesabını karşısındakine sorarken kendilerini bulacaklardır, tabi bunun farkında olmadan. Bunu açıklarken de aslında kavga konularının ne kadar mantıksız olduğunu ‘’incir çekirdeğini doldurmayan nedenlerden ötürü’’ problem yaşadıklarını anlatacaklardır. Eşler bir yandan neden kavga ettiklerini anlamakta güçlük çekerler diğer yandan çatışma yaşadıklarını konunun neden bu kadar büyük bir olaya sebep olduğuna anlam verememektedirler.


Çiftler her ilişkide kabul edilmek, onaylanmak, sevilmek , saygı duyulmak ve şefkat gibi ihtiyaçlarının giderilmesini isterler ki bu da ilişkiyi başlatan ve devam ettiren nedenlerdir. Fakat sorun, ilişki içinde yetişkin olarak kabul edilmeyi beklemekle , geçmişteki ‘’yaralı çocuk’’ hallerimizi kabul ettirmek ve kabul edilmeyi beklemek arasında ciddi bir fark vardır. Yaralı çocuk hallerimiz genelde, acılı, canı yanmış, incinmiş, tatmin olmamış, fazla uyarılmış, ve çocuksu ihtiyaçlarla donatılmış ve bugüne kadar bu şekilde gelmiş hallerimizdir.


Çift terapisinde amaç bu çatışmanın ne kadarı o anki ilişkisel durum ya da ilişki içinde bireysel farklılıkların ürünü, ne kadarı da kişinin kendi geçmişinden söz konusu ilişkiye aktardığı bireysel problemler olduğunu fark edip alanı daraltmak, karşısındakinden beklediklerini makul düzeye indirmek ve diğer kalan kısmı için ise kendisini gözlemlemek ve kendi içinde çözümlemek ve bireysel problemleri ilişkisel olandan ayrıt edebilme farkındalığına erişmektir. İşte bu durumda ilişki de çatışmaya sebep olan ortak cephe sayısını azaltarak ilişkiyi daha steril hale getirecektir.
Çift terapisinde ;
  • Bireysel farkındalığı arttırmak
  • Duyguları ön plana çıkarmak
  • Kişinin kendisini değerlendirmesini sağlamak
  • Bireyleri negatif döngü sarmalından çıkarmak
  • Çatışmada zafer kazanmaya değil, çözüme yöneltmek
  • Çatışma durumunda duyguyu dengelemeyi öğretmek
gibi belli başlı kazanımlarla ilişkiyi yapılandırma ve sağlıklı iletişim yolunu açma yoluna gitmek çiftleri rahatlatır ve ilişkinin akışını olumlu yönde değiştirir. , Bunun sonucunda ilişkiye yatırım fazlalaşır, ilişkideki ara alan zenginleşir, ve bireyleri hem ilişkisel hem de yaşamsal alanda motive eder.


İlişkideki zenginleşen ara alan sayesinde ilişkisel bağ güçlenir, güçlenen bağ sayesinde ilişki muhtemel sarsıntılara karşı daha güçlü bir baş edim yetisi kazanır. bu yeti sayesinde ilişki içindeki bireylerin birbirlerine karşı tahammülü artar, ilişki değer kazanır. Değerli olandan vaz geçmek kolay olmaz, her sarsıntıda kazanılan başarı ilişkiyi uzun ömürlü kılar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkilerde Çocuksu Döngüyü Kırmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'İlişkilerde Çocuksu Döngüyü Kırmak' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:54
Top