2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Öncesi Danışmanlığı
MAKALE #20436 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Mart 2019 | 2,219 Okuyucu
Boşanma oranlarının her geçen gün artış gösterdiği günümüz koşullarında, evlilik öncesi danışmanlık hizmeti oldukça önemli bir yere sahiptir. Gerçekleştirilmesi amaçlanan evliliğin, eş adayları açısından doyum verici ve sağlıklı bir işleyişe sahip olması bakımından, evlilik öncesi bilinçli bir hazırlık gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Evlilik, bu kararı alan kişilerin hayatlarında oldukça önemli bir dönemi başlatacak olan aşamadır. Evlilik kararını vermeden önce, kişinin kendisini, evlenmeyi düşündüğü kişiyi, evliliği ve evlilikle ilgili beklentilerini gerçekçi ve detaylı bir şekilde ele alıp değerlendirmesi gerekmektedir. Bu bakımdan, hayatımızı her anlamıyla etkileyecek ve değiştirecek evlilik kararı öncesi, evlilik öncesi danışmanlığına başvurmak, sağlam temeller üzerine kurulacak bir evlilik oluşturulması açısından oldukça önemlidir.
Evlilik Öncesi Danışmanlık Nedir?
Evlilik öncesi danışmanlık, eş adaylarına evliliğe hazırlık aşamasında yardımcı olmayı ve sağlıklı bir evlilik oluşturmak adına önerilerde bulunmayı amaçlayan uygulamalardır. Evlilik öncesi danışmanlık hizmetleriyle, eş adaylarına evlilik sürecinde meydana gelebilecek sorunlar hakkında bilgi verilebilmekte ve bu sorunlara karşı geliştirilebilecek çözüm yollarıyla ilgili yardımcı olunabilmektedir.
Evlilik, kişilerin hayatında yeni bir dönemi başlatan oldukça önemli bir karardır. Evlilik, kişide maddi ve manevi birtakım sorumlulukları, ömür boyu sürmesi beklenen bağlılıkları, bazı durumlarda kişisel özgürlüklerin kısıtlanmasını ve daha pek çok kişisel olarak ortaya çıkabilecek durumu içerisinde barındıran bir yapılanmadır. Dolayısıyla, evlilik kararı öncesi evlilik öncesi danışmanlık uygulamasına başvurmak, hem kişilerin beklentilerinin yeniden değerlendirilmesi hem de evlilik kurumunun gereklerinin daha sağlıklı şekilde kavranmasını sağlamaktadır.
Evlilik öncesi danışmanlık uygulamasıyla, günümüzde önemi artan bulaşıcı hastalıklar ve genetik geçişli hastalıklar hakkında detaylı bilgiler verilebilmekte, çiftler olası riskler, bu risklerin olası sonuçları ve bu durumlardan korunma yolları bakımından bilinçlendirilmektedir.
Evlilik öncesi danışmanlık, çiftleri hayatlarında oldukça önemli bir yere sahip olan evliliğe hazırlamakta, gerekli eğitim ve sağlık uygulamalarıyla, sağlam kurumsal birliktelikler oluşmasını sağlamaktadır. Böylece, sağlıklı ve eğitimli bir toplumun temelleri, evlilik öncesi danışmanlık uygulamasıyla oluşturulabilmektedir.
Evlilik Öncesi Danışmanlık Kapsamında Neler Yapılmaktadır?
Evlilik öncesi danışmanlık uygulaması, çiftler arasındaki psikolojik ve davranışsal yapıları değerlendirip düzenlemesinin yanı sıra, fiziksel olarak sağlıklı bir kurumsal birliktelik kurulması açısından da çalışma gerçekleştirmektedir. Bu bakımdan evlilik öncesi danışmanlık kapsamında gerçekleştirilen aşamaları şu şekilde sıralayabilmekteyiz:
-Öncelikle kişinin evleneceği kişiyle yüzleşmesi sağlanmaktadır. Yüzleşme, bireysel olarak mevcut olan bütün alışkanlık ve değerlerden farklı, bir arada olma temelinde yeniden inşa edilmesi gerekli gereken durumları ele almayı sağlamak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Kişilerin karakterleri üzerinden değerlendirmeler, evlilik rolleri bakımından yeniden ele alınmaktadır.
-Eş adaylarının birbirlerinin farkında olması sağlanmaktadır. Farkında olmak, çiftler arasındaki farklılıkların sorunlara dönüşmesini engellemek bakımından oldukça önemlidir. Evlilik, çiftlerin birbirini keşfetme sürecidir. Ancak, evlenmeden önce ne kadar çok şey öğrenilirse farkındalık o kadar gelişmekte ve keşiflerin sorunlara dönüşmesi önemli oranda engellenebilmektedir.
Çiftlerin kendilerini, eşlerini ve evliliği gerçekçi bir şekilde tanımaları, sağlam temeller üzerine kurulu ve uyumlu bir evlilik gerçekleştirilmesi bakımından önemlidir. Kişilerin öncelikle, ilişki bakımından kendi benliklerini ve evlenmeyi düşündüğü kişiyi tanıması sağlanarak, bireylerin evlenecekleri kişiyi sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmesi için gerekli olan bilinç durumu sağlanmaktadır. Evlilik ile ilgili beklentilerin, belli yöntemler uygulanarak tekrar değerlendirilmesi sağlanarak, gerçekdışı ve aşırı iyimser nitelikte beklentiler oluşması engellenmektedir. Evliliğin karşımıza çıkardığı gereklere ve gerçeklere karşı hazırlıklı olmak ve hayatımızın en önemli kararını en bilinçli şekilde vermek açısından, evlilik öncesi danışma uygulaması bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır.
Evlilik Öncesi Danışmanlık Kapsamında Yapılan Sağlık Uygulamaları Nelerdir?
Evlilik öncesi danışmanlık kapsamında, çiftlerle gerçekleştirilen terapi seanslarının yanı sıra çeşitli sağlık kontrolleri ve evlilik açısından gerekli bilgilendirmeler de yapılmaktadır. Evlilik öncesi danışmanlık hizmeti kapsamında gerçekleştirilen sağlık uygulamalarını şu şekilde sıralayabilmekteyiz:
-Evlilik öncesi danışmanlık kapsamında çiftlere, üreme sağlığını koruma ve gebeliği önleyici yöntemler hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.
-Evlilik, bulaşıcı hastalıklar bakımından da riskler taşıyan bir durumdur. Bulaşıcı hastalıklar; genetik hastalıkları, akraba evliliğinin sebep olduğu olumsuz durumları, kalıtsal kan hastalıklarıyla ilgili konuları da içerisinde bulundurmaktadır. Bu bakımdan evlilik öncesi danışma uygulamasıyla, bulaşıcı hastalıklarla ilgili tarama testleri ve danışmanlık hizmetleri gerçekleştirilmektedir.
-Evlilik öncesi danışmanlık kapsamında, çocuk sahibi olmayı düşünen çiftlere gebelik öncesi danışmanlık hizmeti de verilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Öncesi Danışmanlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► Aile ve Evlilik Danışmanlığı Psk.Dnş.İnci AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilik Öncesi Danışmanlığı' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:53
Top