2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnme (Felç) Rehabilitasyonu
MAKALE #20440 © Yazan Fzt.Ahmet DOĞAN | Yayın Mart 2019 | 3,162 Okuyucu
İNME (Felç) REHABİLİTASYONU

İnme (Felç) Nedir?
İnme (felç), yüz kol bacak veya vücudun bir yarısında uyuşukluk veya güç kaybı, 1 veya 2 gözde görme kaybı veya azalması (perde inmesi), konuşma kaybı, konuşmada veya konuşulanları anlamada güçlük yürümede dengesizlik gibi şikayetlerle seyreden bir hastalıktır.Beyin krizi, strok veya beyin felci olarak da adlandırılır. Ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıkları ve kanserden sonra 3.sırada yeralmaktadır.
Ortaya çıkış nedenleri iki ana grupta toplanır: Birincisi beyne giden damarların veya beynin içindeki damarların çeşitli şekillerde tıkanması veya daralması, ikincisi ise beyin dokusu içinde meydana gelen kanamadır.

Kimler Risk Altında?
İnme istatistiklere göre 65 yaşın üzerinde daha fazla görülür. Özellikle, hipertansiyon, şeker hastalığı, sigara içme, uzun sureli stress ve kalp hastalıkları gibi risk faktörlerinin tedavi ve takiplerinin düzenli yapılması gerekir.

İnme Rehabilitasyonu Neden Önemlidir?
İnme sonrası gelişen felç, insanları bağımlı hale getirir. Engelli olarak tanımlanan bu hastaların, topluma mümkün olduğunca aktif bireyler olarak katılmasını sağlamak ve başkalarına olan bağımlılığını engellemek rehabilitasyon ile mümkündür. Inmeli hastaya uygulanacak rehabilitasyon program niteliği ve sonuçları ile büyük önem taşır.

Tedavi sonunda tekrar kazanılmış olan eski beceriler de hastanın evine, işine ve topluma dönüşüne büyük oranda etki eder. İnme meydana geldiğinde bazı beyin hücreleri zarar görür, bazıları ise ölür. İnmenin sebep olduğu yetersizlikler, beynin hangi kısmının ne kadar hasar gördüğüne bağlıdır. Ölen beyin hücreleri yeniden çalışmaya başlayamaz. Fakat, ölü hücrelerin dışındaki alanda bulunan diğer beyin hücreleri, inmeden kaynaklanan ödem azaldıkça, yeniden iş görmeye devam edebilir. Bu durum, inmeden sonraki ilk birkaç haftada neden iyileşme belirtilerinin ortaya çıktığını açıklamaktadır. İyileşmenin başlangıç belirtisinden sonraki gelişmeler aşamalıdır.

Öncelikle diğer beyin hücreleri, zarar gören beyin hücrelerinin fonksiyonlarını, belli bir ölçüde üstlenir. Rehabilitasyon, bu işlemin gerçekleşmesine Yardımcı olur. Hastanın genel durumu düzeldikten sonra, hatta yoğun bakımda iken, erken rehabilitasyon programına başlanır. Gevşek felç dönemi yaklaşık 1 ay sürer. Bu dönemde, eklemlerde katılaşma meydana gelmesi, vücudunun basıya maruz kalan yerlerinde yaralar açılmaması(yatakyarası) ve dolaşımın düzenlenmesi için, yatakiçi egzersizler yaptırılır. Yatakta yatış pozisyonuna dikkat edilir. Omuz ve dirsekaltına yastık, avuçiçine rulo havlu konur. Bacak uzatılır, dışa dönmesini engellemek için bacakların yan tarafı kumtorbası ile desteklenir. Ayak bileği 90 derece dik olarak tutulur. İki saatte bir pozisyon değiştirilir. Hasta zaman zaman kısa surely yüzüstü yatırılır. Bu dönemin 1 aydan uzun sürmesi hasta iyileşme potansiyelinin zayıf olduğunu gösterir.

Kaslarda sertleşmenin başlaması 1 aydan sonar olur. Kol ve bacak hareketlerinin giderek iyileşmesi 2-4 ay içerisinde olur. Gelişme yaklaşık 1-1.5 yıl sürer. Bacak, kola gore daha hızlı iyileşir. Bu dönemde, hastayı oturtma, denge sağlama, yürüme, son olarak da mümkünse ince işleri yapabilme becerileri geri kazandırmaya çalışılır. Konuşma ve algılama bozukluklarının iyileşmesi yavaş olur ve 3-6 ay içinde gerçekleşir. Konuşma ve yutma problemleri için hastaya ayrı bir rehabilitasyon program uygulanması gerekebilir.

Rehabilitasyonun Hastaya Faydaları Nelerdir?
Günlük hayatı devam ettirmek için gerekli olan becerilerin yeniden kazanılması (yürümek, konuşma, kişisel bakım gibi)
Tek el kullanarak giyinmek ya da tekerlekli sandalye ile dolaşmak gibi yeni becerilerin kazanılması
Fonksiyonları desteklemek veya arttırmak için el-el bileği ayak-ayak bileği ortezleri, baston, tripot, kanedyen (koltuk değneği) vb. yardımcı cihazların kullanımının sağlanması
Yetersizliklerle daha kolay başaçıkabilmek için, bilgisayar gibi pratik Yardımcı cihazların kullanılması ya da hastanın evinin yaşamına daha uygun hale getirilmesi için gereken değişikliklerin yapılması.

Rehabilitasyonun Başarısında Hastanın Rolü Nedir?
Günün belli bir zaman dilimi fizyoterapist ile yapılan seansta geçirilmesine ragmen,r ehabilitasyon 24 saat devam etmektedir. Terapi seansları sırasında öğrenilenlerin günün geri kalanında da uygulanması çok önemlidir. Fizyoterapistlerin verdiği egzersizlerin sık tekrar edilmesi, iyileşmeyi hızlandıracaktır. Ancak inme sonrasında iyileşmenin çok kademeli olduğunu unutmamak gerekir ve kişi bu konudaki azmini kaybetmemelidir.

Rehabilitasyonun Başarısını Etkileyen Faktörler:
Hastanın yaşı (genç hastalarda daha başarılı)
İnmenin tipi (beyin damarlarında tıkanma beyin kanamasına oranla daha başarılı)
Beyinde meydana gelen hasarın yeri ve büyüklüğü
Hastanın eğitim düzeyi (eğitim düzeyi yüksekse daha başarılı)
Tıbbi tedaviye ve rehabilitasyona erken başlamak rehabilitasyonu olumlu etkiler
Beraberinde bulunan hastalıklar (hastada bulunan regüle edilemeyen hipertansiyon diyabet gibi hastalıklar rehabilitasyonu olumsuz etkiler)
Rehabilitasyon ekibinde hasta için en iyi fonksiyonel seviyeyi elde etmeye odaklanmış birçok uzman vardır. Bu ekipte;

Nöroloji uzman hekimi
Fizyoterapist,
Beyin cerrahi uzmanı,
Konuşma terapisti,
Rehabilitasyon hemşiresi,
Psikolog
ortez-protez uzmanı
ve nörolog ve fizyoterapistin ihtiyaç duyduğu diğer uzmanlar yer alır.

Değerlendirme:

Değerlendirme, rehabilitasyon programı boyunca sürecek devamlı bir işlemdir. Rehabilitasyon programı her hasta için ayrı düzenlenir. İnme hastası ile ilgilenen hekim ve fizyoterapistler, kaydedilen ilerlemeyi gözlemlemekte ve her değerlendirmede, ihtiyaçlara uygun olarak terapiyi tekrar düzenlemektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnme (Felç) Rehabilitasyonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Ahmet DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Ahmet DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet DOĞAN Fotoğraf
Fzt.Ahmet DOĞAN
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi37 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Ahmet DOĞAN'ın Makaleleri
► Felç (İnme) Rehabilitasyonu Fzt.Mehmet ÇAKIR
► İnme (Felç) Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► Felç(İnme)Tedavisi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Felç (İnme ) Tedavisi Fzt.Sedat BAYRAK
► İnme (Felç - Stroke) Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Felç(İnme), Sizi Hayata Küstürmesin Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'İnme (Felç) Rehabilitasyonu' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:24
Top