2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dini Takıntılar
MAKALE #20459 © Yazan Psk.Necdet DÖNMEZ | Yayın Nisan 2019 | 3,169 Okuyucu
Bir çoğumuzun hakkında az veya çok bilgi sahibi olduğumuz bir konu takıntılı düşünler (obsesyonlar). Kimimiz okuduklarından kimimiz ise bizzat bu takıntılara sahip olduğundan bilgi sahibi bu konuyla ilgili. Aslında birçok insanda bir miktar takıntılı düşünce ve sonrasında meydana gelen zorlantılı davranışlar bulunmaktadır (kompulsiyon). Örneğin “Acaba ocağı kapattım mı?” diye bir takıntılı düşünce gelir ve arkasından gidip ocağı kontrol ederek zorlantılı davranışı gerçekleştiririz; ki bu insanların çok sık yaşadığı bir durum diye düşünüyorum. Ancak bazı durumlarda bu takıntılar ve sonrasında gelen davranışlar o kadar sık tekrarlamaktadır ki kişi artık günlük hayatını sürdüremez duruma gelebilmektedir bunlarla uğraşmaktan. Örneğin sürekli kirli olduğuna dair bir düşünce gelir ve arkasından elleri ya da tüm vücudu yıkamakla ilgili bir ritüel gerçekleşir ve bu çok sık olunca hayat kalitesini çok düşürür. Bir diğer durumda sürekli hasta olduğu ya da olacağı korkusu ile doktor doktor gezen insanlar vardır, bir diğer durumda acaba birilerine zarar verir miyim düşüncesiyle etraftaki zarar verecek materyalleri yok etmeye çalışanlar olabilir… Birçok yaşam alanında birçok takıntılı düşünce ve zorlantılı davranışı görmek mümkündür.



Sık karşılaşılan takıntı türleri;
1. Temizlik takıntısı
2. Dini takıntılar
3. Simetri takıntısı
4. Hastalık takıntısı
5. Zarar görme-zarar verme takıntısı
6. Cinsel takıntılar
7. Saç yolma takıntısı


Peki bu tablonun içerisinde “dini takıntılar”ı nereye yerleştireceğiz ve dini takıntılar bize neyi ifade etmektedirler? İçinde bulunduğumuz kültürel yapı, toplumsal yaşantımız, değerlerimiz, aile yapımız ve yaşadığımız coğrafya gibi birçok unsurun bu problemde etkili olduğunu düşünüyorum. Örneğin hiyerarşik yapının çok keskin olduğu, baskıcı diyebileceğimiz, sistemi daha çok ödül-ceza üzerine kurulu ve özellikle cezalandırma konusunda ağır cezalar kesebilen aile ve toplumsal yapılarda görülme ihtimalinin daha yüksek olacağı söylenilebilir. Bunun yanında bu sorunu kabul etmek kişi için çok zor olabilmektedir; çünkü kutsal değerleriyle ilgili uygun olmayan düşünceler gelmektedir. Bu kişi için müthiş bir utanç kaynağıdır. Etrafındaki insanlara anlatamaz çünkü eleştirilecektir, yargılanacaktır, dışlanacaktır… Hatta aynı ailenin içindeki birden fazla insan bu problemi yaşayıp aynı ızdırabı yaşamaktadır.


Dini takıntılar arasında sıklıkla ibadet ederken gelen cinsel içerikli düşünceler, dini değerlere dair zihne gelen uygunsuz ifadeler, ibadet ederken zarar göreceğine dair korku… gibi durumlar sayılabilir. Bu durumun kaynağı ve nedenselliğine gelince yukarıda da belirttiğim gibi yoğun baskıcı ve otoriter aile yapısı bu durumun temel belirleyicisi olabilmektedir. Çünkü etrafımızdaki bütün otoriter yapıların en üst noktasında yaratıcı bulunmaktadır ve özellikle ülkemiz açısından düşündüğümüzde Allah’ın özellikle cezalandırıcı tarafı vurgulanarak dini eğitim verildiğinde cezalandırıcı olan ebeveyn ile günah işlediğinde kişiyi cezalandıracak olan Allah’ın özellikleri birbirine karışmaktadır.



Dolayısıyla ebeveyn ile yaşanan anılar ve duygular din ile ilgili kavramlara aktarılarak aslında problemin kaynağı olan ebeveyn yerine bir başka otorite figürü olan dini değerler ile ilgili sorun yaşar kişi. Yani aslında kişinin zannettiği gibi yaşadığı problem, dini değer ve figürlerle ilgili değil cezalandırıcı ebeveyn figürü ya da toplumsal yapı ile ilgilidir. Bu iki yapıyı birbirinden ayırmak bile kişide bir rahatlamaya yol açabilmektedir; zira dini değerler başka bir şeydir ebeveynler başka bir şey.


Bu problem birçok insanın muzdarip olduğu, bu sorunla ilgili muhatap bulmak ve kendini ifade etmekte çok sıkıntı yaşadığı bir problemdir. Ancak iyi taraftan bakılacak olduğunda bu alanda çalışan bir ruh sağlığı uzmanı ile psikoterapi sürecine girmek problemin çözümünde faydalı olabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dini Takıntılar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Necdet DÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Necdet DÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Necdet DÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Necdet DÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi41 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Necdet DÖNMEZ'in Yazıları
► Dini ve Cinsel Takıntılar Psk.Ceren TATAR
► Depresyon ve Dini Başa Çıkma Psk.Serpil YILMAN KAYA
► Demografik Değişkenlere Göre Dini Tutum PDF Dr.Psk.Dnş.Erkan KAVAS
► Dini Tutum - Stresle Başa Çıkma İlişkisi PDF Dr.Psk.Dnş.Erkan KAVAS
► Çocuklarda Takıntılar Psk.İrem BRAY
► Takıntılar - Obsesyonlar Psk.Serap DUYGULU
► Cinsel Takıntılar ve Tedavisi Psk.Ceren TATAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Dini Takıntılar' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:22
Top