2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gizli (Hafif) Hipertiroidi (Zehirli Guatr)
MAKALE #2046 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Aralık 2008 | 22,912 Okuyucu
HAFİF HİPERTİROİDİ

Bir hastada TSH düşük yani (TSH < 0.1) ve ST3 ve ST4 düzeylerinin normal olduğu durumu hafif hipertiroidi veya tibbi adıyla subklinik hipertiroidizm denir. Erişkin ve yaşlılarda %2’den az saptanır. Sıklığı diyetle alınan iyod miktarına ve tiroid antikor varlığına göre bölgesel değişiklikler gösterir. İngiltere Whickham çalışmasına göre 20 yıllık bir takipte TSH baskılı olgu sayısı normal popülasyonda % 2-3 oranında saptanmıştır. 65 yaş üzeri ise % 3.9 oranında görülür. Bu hastaların her yıl % 5’i aşikar hipertiroidiye girer. Bu hastalarda hafif derecede semptomlar vardır. 60 yaşın üzerindeki hastalarda yan etkiler yapabileceğinden tedavi edilmesi gerekir. Hafif hipertiroidi aşağıda belirtilen nedenlerden oluşur:

A) Tiroid Bezinin Hastaliklari, İlaçlar
Graves hastalığı, sıcak nodul, tiroid bezi iltihabı ( subakut tiroidit), sessiz tiroidit, iyod ve iyod içeren ilaç ve kontrast madde kullanımı
B) Tiroid hapları (levotiroksin)
Ancak bazen TSH Düşüklüğü gebelik, hipofiz yetmezliği, ve şu ilaçların kullanımında da görülebilir: dopamin, kortikosteroid, amiodaron, furosemid, aspirin, dopamin ve fenklofenak kullanımı.

Hafif Hipertiroidinin Şu yan etkileri olabilir:
1- Aşikar hipertiroidiye gidebilir veya tremor, çarpıntı ve bitkinlik yapabilir
2- Kalbde yan etkiler yapabilir (özellikle yaşlılarda atrium fibrilasyon riski artar)
3- Kemik erimesi yani osteopeni-osteoporoz gelişimini artırır
4- Depresyon daha fazla görülür

Levotiroksin ilacı tedavisi alanlarda aşırı doz nedeniyle subklinik hipertiroidi gelişmişse LT4 dozu TSH 0.3-3.0 olacak şekilde azaltılır.
Multinodüler (bezde birden fazla nodul olması) guatrı olan hafif hipertiroidili hastalarda aşikar belirgin hipertiroidiye geçme oranı yılda % 5’dir. Bu oran iyodlu tuz kullanmakla daha da artar. Nodüler guatr veya tiroid kanser tedavisinde LT4, TSH baskılı olacak şekilde verilebilir. LT4 tedavisi almayan nodüler guatrlı yaşlı bir hastada TSH baskılı ise mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Özellikle bu hastalarda atrium fibrilasyon riski 3 kat artar. Tedavi konusunda görüş birliği yoktur.

TSH Düşük (Baskılanmış) Bir Hastada Tanısal Yaklaşım:
1) Tiroid muayenesi yapılmalı: guatr, nodül aranmalıdır
2) Bir ay sonra tekrar TSH düzeyine bakılmalıdır
3) TSH baskılılığı geçici bir durum değilse ve LT4 almıyorsa ST3, ST4, ve anti-TPO düzeylerine bakılmalıdır.
4) Anti-TPO pozitif ise Graves yönünden takip edilmelidir (Graves başlangıcı olabilir)
5) Tiroid sintigrafisi yapılarak sıcak nodül olup olmadığı araştırılmalıdır
6) Tiroglobulin düzeyleri yüksek ise tiroid bezi aşırı çalışıyor demektir. TG alt düzeyde ise hastanın LT4 aldığını gösterir.

Tedavi:
Tedavide ilaç tedavisi yapılır. Ancak öncelik bu hastalığın nedeninin anlaşılması için mutlaka bir ENDOKRIN UZMANINA başvurmak gerekir.
Ekzojen nedenli yani LT4 tedavisine bağlı subklinik hipertiroidi varsa LT4 dozu azaltılır (Tiroid kanser vakaları hariç). Bu olgularda TSH baskılanması ilacın kesilmesine rağmen 6-8 hafta devam eder.

Subklinik hipertiroidi TSH’nın baskılı ancak ST3 ve ST4 düzeylerinin normal olduğu durumdur. Geçici bir durum olup olmadığı belirli aralıklarla (örneğin 1 ay sonra) ölçüm yapılarak anlaşılmalıdır. Bu durum Graves başlangıcında olabildiği gibi Graves’li hastanın antitiroid ilaçlarla tedavisi sırasında veya çoğu zaman hiperaktif nodüler guatr olduğu zaman oluşur. Multinodüler guatrlı hastalarda sık saptanan bir durumdur. Yaşlı subklinik hipertiroidili hastalarda atrium fibrilasyonu riski çok fazladır. O nedenle bu tür hastalar antitiroid ilaçlar veya radyoaktif iyod ile mutlaka tedavi edilmelidir.
Subklinik hipertiroidili hasta cerrahi öncesi antitiroid ilaç veya propranolol ile ötiroid hale getirilip cerrahiye verilmelidir. Ancak acil operasyon gerekiyorsa operasyon öncesi beta bloker verilerek hasta cerrahiye verilebilir.



KAYNAK: Prof Dr Metin Özata, Tiroit Hastalıklarına Güncel Yaklaşım, 2006, Epsilon yayınevi
2. http://www.guatrcenter.com
3. http://www.zehirliguatr.webs.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gizli (Hafif) Hipertiroidi (Zehirli Guatr)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Hipertiroidi (Zehirli Guatr) ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Hipertiroidi-Zehirli Guatr Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Kas Güçsüzlüğü ve Zehirli Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Graves Hastalığı - Zehirli Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Horlama Gizli Şeker ve Guatr Belirtisi Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Terleme Guatr ve Gizli Şeker Habercisi Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Gizli (Hafif) Hipertiroidi (Zehirli Guatr)' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:25
Top