2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Serotonin: Nedir ve Ne İşe Yarar?
MAKALE #20486 © Yazan Psk.Onur BAL | Yayın Nisan 2019 | 3,933 Okuyucu
Serotonin, insan vücudunda çok çeşitli fonksiyonlara sahip bir kimyasaldır. Yaygın olarak “mutluluk hormonu” olarak da adlandırılır, çünkü mutluluğun oluşmasına ve yaşadığımız mutluluğa büyük ölçüde katkıda bulunur.

Serotoninin bilimsel adı 5-hidroksitriptamin veya 5-HT‘dir.Beyinde, bağırsaklarda ve kan trombositlerinde bulunur.

Serotonin, sinir hücreleri arasındaki mesajları iletmek için kullanılır, düz kasların daralmasında aktif olduğu düşünülür ve diğer etkilerinin yanı sıra huzur ve mutluluğa büyük ölçüde katkıda bulunur.

İştahımızda, duygularımızda, motor, bilişsel ve otonomik fonksiyonlarda rol oynadığı düşünülmektedir. Ancak, serotoninin bunları doğrudan etkileyip etkilemediği veya sinir sistemini koordine etmede genel bir rolü olup olmadığı tam olarak bilinmemektedir. Bu konuda araştırma yapan nörologlar ve psikologlar mevcuttur ve hala biz psikologlar için tam anlamıyla anlaşılamamış bir hormon – nörotransmiterdir.

Serotonin hakkında kısa ve öz bilgiler

-Serotonin, insan vücudunda önemli bir kimyasal ve nörotransmitterdir.
-Ruh hali ve sosyal davranış, iştah ve sindirim, uyku, hafıza ve cinsel istek ve cinsel işlevi düzenlemeye yardımcı olur.
-Serotonin ve depresyon arasında bir bağlantı olabilir. Fakat bundan önce de belirttiğim gibi, düşük serotonin seviyelerinin depresyona katkıda bulunup bulunmadığı veya depresyonun serotonin seviyelerinde bir düşüşe neden olup olmadığı net olarak bilinmiyor.
-Serotonin seviyelerini değiştiren ilaçlar, depresyon, bulantı ve migreni tedavi etmek için kullanılır ve obezite, demans problemlerinde rol oynayabilir .
-Vücutta serotonin düzeylerini arttırmanın yolları; duygudurum halinin değişmesini (ki bu psikoterapi ile mümkündür), ışığın düzenlenmesini, spor ve diyeti içerdiği bilinmektedir.
-Duygudurum dengesinin korunmasında anahtar rol oynadığı bilinmektedir.

---Düşük serotonin seviyeleri depresyon ile ilişkilendirilmektedir.

Ne yapar?


Bir nörotransmitter olarak, serotonin, sinir hücreleri veya nöronlar arasındaki sinyalleri ileterek yoğunluklarını düzenler.

Merkezi sinir sisteminde ve vücudun genel işleyişinde önemli bir rol oynadığına inanılmaktadır. Çalışmalar sonucu; mutluluk, kemik yapısı düzenlenmesi, anne sütü üretimi, karaciğer yenilenmesi ve hücre bölünmesi arasında bağlantılar bulunmuştur.

Serotonin, çoğu beyin hücresini hem doğrudan hem de dolaylı olarak etkiler.

Bağırsak fonksiyonu : Vücudun ürettiği serotoninin çoğu, bağırsak fonksiyonunu ve hareketlerini düzenleyen kanalda bulunur. Ayrıca yemek yerken yemeyi durdurmada da rol oynar.

Ruh hali : Ruh halini, kaygıyı ve mutluluğu etkiler. Ecstasy ve LSD (halk arasında Hap, Şeker) türü keyif verici maddeler serotonin seviyelerinde önemli bir artışa neden olur.

Pıhtılaşma : Kan pıhtılarının oluşumuna katkıda bulunur. Bir yara olduğunda trombositler tarafından serbest bırakılır.

Bulantı : Vücudunuz için zarar verici veya edici bir şey yiyorsanız, bağırsak transit süresini artırmak ve ishal yoluyla bu maddeyi çıkarmak için daha fazla serotonin üretir . Bu aynı zamanda beyindeki bulantı alanını uyararak bulantıya neden olur.

Cinsel işlev : Aşırı serotoninin cinsel aktiviteyi engellediği bulgulanmıştır. Depresyonu olan kişilerde hormon seviyelerini arttırıldığı zaman, deneklerin yüzde 20 ila 70’i cinsel işlev bozukluğu ile ilgili bir dizi semptom yaşamıştır.

Serotonin ve depresyon


Depresyon düşük seviyelerde serotonin ile ilişkilendirilmektedir, ancak bunun depresyona katkıda bulunup bulunmadığına veya bunun sonuçlarına katkısı hakkında ki araştırmalar devam ettiği için bu konu belirsizliğini koruyor.

Serotonin içeren ilaçlar; depresyonu tedavi etmek için Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihazlar Kurulu (TİTCK) tarafından onaylanmaktadır. Bunlar psikitatristlerin en çok reçete ettiğine şahit olduğumuz antidepresanlardır .

Örnekler arasında fluoksetin (Prozac), sitalopram (Cipram) ve sertralin (Lustral) bulunur. (Uzman yönlendirmesi olmadan psikiyatrik ilaçlar almanız sağlığınızı olumsuz etkiler, ilaç almadan önce kesinlikle doktorunuza danışın)

Serotonin eksikliği belirtileri

Yapılan araştırmalar sonucu serotonin seviyeleri şunlarla ilişkilendirilmiştir :
-Hafızada zayıflama
-Depresyon, kötü hissetme
-Tatlı veya nişastalı yiyeceklere aşırı istek
-Uyumakta zorluk
-Özgüven eksikliği
-Kaygı
-Saldırganlık

Serotonin fazlalığı belirtileri
-Mide bulantısı
-İshal
-Kilo değişimi
-Aşırı terleme
-Baş dönmesi
-Uyku problemleri
-Titreme
-Ağız kuruması
-Baş ağrısı
-Huzursuzluk
-İntihar düşünceleri
-Cinsel işlev bozukluğu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Serotonin: Nedir ve Ne İşe Yarar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Onur BAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Onur BAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur BAL Fotoğraf
Psk.Onur BAL
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Onur BAL'ın Makaleleri
► Psikoterapi Nedir? Ne İşe Yarar? Psk.Betül ÖZDEMİR
► Psikoterapi Nedir, Ne İşe Yarar? Psk.Gülüm BACANAK
► Cinsel Terapi Nedir? Ne İşe Yarar? Psk.Güzide TÜRKYILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Serotonin: Nedir ve Ne İşe Yarar?' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:29
Top