2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Düğün Öncesi Nasıl Beslenmeliyim?
MAKALE #20494 © Yazan Dyt.Serap ORAK | Yayın Nisan 2019 | 1,752 Okuyucu
-Düğün öncesi kilo almamak için nelere dikkat etmek gerekir?

Öncelikle düğün tarihinin ne kadar yakın olduğu çok önemlidir. Süre uzunsa arada kilo alma riski olabilir. Yakınsa da fazla kiloları vermek için yeterli süre kalmamış olabilir. Bu ayrıntılardan yola çıkarak bir uzmandan destek almak en doğrusudur. Ama temel olarak sağlıklı beslenme kurallarına uymak en faydalısı olacaktır. Tatlı, hamur işi ve fast food besinlerden uzak durmak ve porsiyonları küçültmek alınabilecek önlemler arasındadır.

-Düğün stresi, kilo vermede zorluğa yol açar mı? Diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum diyen gelin adaylarına neler önerirsiniz?

Evet stresin kilo verme üzerinde baskılayıcı bir etkisi vardır. Özellikle stres varlığında böbrek üstü bezinden salgılanan kortizol hormonunun su dengesini bozma ve karbonhidrata karşı iştahı açma etkisi söz konusudur. Stresi yenmek ve fazla kalorilerle savaşmak için yürüyüş yapmak, dans etmek ve yüzmek etkili egzersizler olabilir. Ayrıca artık kilo verme konusunda bir direnç başladıysa bir uzmandan destek alıp bu evreden çıkmak ve düğüne kadar zaman kaybetmemek en faydalısıdır. Su tüketimini arttırmak ve besin çeşitliliğine gitmek kendi başına alabileceği önlemler arasındadır.

-1 haftada en fazla kaç kilo vermek sağlıklıdır? Düğün öncesi sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyen gelin adayları vermek istediği her bir kilo için ne kadar süre önce diyete başlamalı?

Düğün tarihi ve gelin adayının kilo fazlası bu konudaki en gerekli bilgilerdir. Sağlıklı bir beden haftada 0,5-1,0 kg arasında kilo vermeye uygun çalışır. Bu nedenle ayda 2-4 kg arasında kilo kaybetme ritmi olacaktır. Kişinin diyet yapma başarısı, yaşı, metabolizma hızı ve fiziksel aktivite durumuna göre bu ritim değişebilir. Normal kilodaki bireylerin, kilolu grubundaki bireylere göre kilo vermesi daha zordur.

-Düğün öncesi beslenme düzeni ile ilgili gelin adaylarına önerileriniz nelerdir?

Özellikle öğün atlamamaya çalışmaları çok önemlidir. Çok acıkan birinin iştahını yönetmesi çok zordur. Ayrıca aşırı çay kahve tüketiminden kaçınmak gerekir çünkü kafein şeker düşmesi ve çarpıntıya neden olabileceği için gerginlik ve stres hissi yaratır. Düğün öncesi stresini yenmek için bu ayrıntılar da önemlidir.

-Düğün öncesi gelin adaylarının uzak durması gereken besinler var mıdır?

Düğün öncesi dış görünüşü en çok bozan unsurlar ödem dediğimiz şişlikler ve cilt yağlanması sebebiyle oluşan sivilcelenmelerdir. Bu nedenle ödeme neden olan tuzlu besinler ve sivilceyi arttıran yağlı besinlerden kaçınmak ilk almamız gereken önlemler arasındadır. Kızartmalar, çikolata, kremalı besinler ve kuruyemişler en çok yağ içeren besinlerdir. Turşu, soya sosu, soda gibi gıdalar da tuz yönünden zengindir.

-Hızlı, şok diyetler ile kilo vermek mümkün mü?

Evet mümkün ancak hızlı kilo verme söz konusu olunca asıl kayıp her zaman kas dokusundan olmaktadır. Bu nedenle kişilerin zayıflığı sağlıksız görünmektedir. Şok diyet tabir edilen çok düşük kalorili ve organ/doku hasarına neden olabilen diyetlerden kaçınmak en doğrusudur. Unutmayalım ki ne kadar fazla kas kaybımız olursa ilerde o kadar çabuk ve fazla yağlanırız.

-Spor, düğün hazırlıklarının hangi aşamasında devreye girmeli?

Eğer kişi daha önce hiç spor yapmamış biriyse yapabileceği en uygun egzersiz yürüyüş olabilir. Düğün öncesi kasları ve eklemleri zorlayarak sakatlanmalara neden olabilecek sporlardan kaçınmak en doğrusudur. Pilates gibi sıkılaşmayı sağlayan egzersizler zayıflamanın her aşamasında faydalı olacaktır. Ayrıca stresli gelin adayları için hem spor hem de terapi yerine geçmesi için yoga da tavsiye edebilirim.

-Diyetin belirli bir aşamasında kilo verme hızı düşebiliyor ya da durabiliyor. Bu durumda metabolizmayı canlandırmak için gelin adaylarına önerileriniz neler olur?

Evet, kilo verme döneminde plato evresi dediğimiz duraksama dönemleri olabilir. Bu konuda diyetisyeniniz size gerekli motivasyonu sağlayacak ve diyetinizi gerektiği gibi güncelleyecektir. Ancak bir diyetisyen gözetiminde değilseniz fiziksel aktivitenizi arttırmaya çalışarak veya beslemenizi çeşitlendirip farklılaştırarak gerekli uyarıyı yaratabilirsiniz.

-Verilen kiloları geri almamak için neler yapılabilir?

Danışanlarımın arasında azımsanamayacak sayıda düğün sonrası kilo alan çiftler yer almaktadır. Bunun nedeni düğün sonrası çiftlerin yeni sosyal çevreleri gereği yemeli-içmeli aktiviteleri arttırmaları ve kalorili bir beslenme şekline geçmeleridir. Düğün stresini, telaşını attıktan sonra kendilerini biraz şımartmaları oldukça normal ama buna tamamen kendilerini kaptırıp beslenme ritimlerini bozmamalarını tavsiye ederim. Çift olarak yürüyüşe çıkmak gibi bir rutin oluşturulabilirse akşamları abur cubur tüketimi oldukça azalacaktır. Her zaman için porsiyon kontrolünü sağlama yönünde gayretli olmaları da gereklidir.

Diyetisyen Serap Orak

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Düğün Öncesi Nasıl Beslenmeliyim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serap ORAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serap ORAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serap ORAK Fotoğraf
Dyt.Serap ORAK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serap ORAK'ın Makaleleri
► Düğün Öncesi Diyet Dyt.H.Kübra BAL
► Düğün Öncesi Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Ramazanda Nasıl Beslenmeliyim? Dyt.Diğdem AKÇA
► Antrenman Öncesi Beslenme Dyt.Zülal YALÇIN
► Gebelik Öncesi Beslenme Dyt.İlkay KIVRAK
► Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Düğün Öncesi Nasıl Beslenmeliyim?' başlığıyla benzeşen toplam 86 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tatilde Beslenme Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:26
Top