2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mikrocerrahi Varikosel Ameliyatı
MAKALE #20501 © Yazan Op.Dr.Levent TÜRK | Yayın Nisan 2019 | 2,233 Okuyucu
Varikosel cerrahi tedavisinde amaç, hastalıklı toplardamarları bağlamak, testise temiz kan getiren atardamarı, sperm kanalını (vas deferens) ve lenf damarlarını korumaktır.

Bu ameliyat mutlaka "MİKRO CERRAHİ" tekniği ile yani ameliyat mikroskopu kullanılarak yapılmalıdır. Mikro cerrahi yöntemi ile hastalığın tekrar etmesi (nüks) ihtimali %1 ameliyat başarı oranı %90 iken, ameliyat mikroskopu kullanılmadan yapılan klasik varikosel ameliyatında ise nüks %15-45 başarı oranı ise çok düşük seviyelerdedir. Ayrıca mikro cerrahi yöntemi ile yapılan ameliyat sonucunda 1. yılda gebelik oranı %43 iken 2. yılda %60’lara varabilmektedir. Mikro Cerrahi Varikosel ameliyatında hekimin deneyimi çok önemlidir. Uzman ellerde yapılan ameliyatlarda kalıcı iyileşmeler gerçekleşmektedir.

1- Varikosel erkek kısırlığının en önemli ve en sık görülen nedenidir. Erkek hastaların üçte birinde varikosel vardır. Tedavisinde çeşitli yöntemler ortaya konmuş ise de (laparoskopik,radyolojik yöntemler) halen açık cerrahi altın standart tedavi yöntemidir. Son yıllarda mikrocerrahi varikoselektomi yüksek başarı oranları ve düşük komplikasyon oranları ile ön plana çıkmaktadır.Mikrocerrahi varikoselektomi, deneyimli ve eğitimli ellerde başarılı olabilen bir tedavi yöntemidir.

2- Varikosel testisin toplardamarlarının genişleyip kıvrılması sonucunda genç yaşlarda başlayan ve yerçekimi etkisiyle ilerleyen bir hastalıktır.Hastalarda ele gelen bir şişlik,skrotal ağrı ve kısırlık gibi sorunlara yol açabilmektedir. Hastalara fizik muayene(el ile) tanı konabilmektedir. Şüphede kalınan olgularla nüks düşünülen hastalara skrotal doppler ultrason ile tanı konulur.

3- Varikosel ameliyatı gereken hastalara en kısa zamanda mikrocerrahi varikoselektomi yapılmalıdır.Mikrocerrahi varikoselektomi çok düşük komplikasyon oranları ile tercih edilecek yöntemdir. (Komplikasyon oranları%0-4 ).Buna karşın mikrocerrahi ile yapılmayan ameliyatlarda %30-40' lara varabilmektedir. Böyle hastalarda en sık %44 oranında hidrosel (testis torbasının su ile şişmesi) görülmekte olup ,%2-3 oranında testis atrofisi, %44 oranında varikoselin tekrarlaması görülebilmektedir. Diğer yöntem olan radyolojik embolizasyon günümüzde tercih edilen bir yöntem değildir.

4- Genelde sol varikosel görülürken daha dikkatli bİr fizik muayene yapıldığında iki taraflı varikosel saptanma sıklığı sanıldığından daha fazladır. Varikosel, ilerleyici testis hasarı ile seyrederek testis gelişiminde gerilemeye ve sperm hücresi gelişimini bozarak kısırlığa sebep olabilir. Genişlemiş damarlar testislerde ısı artışında neden olmakta ve kısırlık gelişmektedir.

5- Mikrocerrahi varikosel ameliyatı, hiç sperm hücresi olmayan azospermik hastalarda da faydalı olabilmektedir. Operasyon sonrası bu hastaların %21 ila 69'unda hareketli sperm hücrelerine rastlanmıştır. Genel olarak bakıldığında varikoselektomi, hastaların % 50-80‘inde sperm parametrelerinde düzelmeye neden olur.

6- Yetersiz veya yanlış yapılmış varikosel ameliyatlarından sonra hidrosel, testisin küçülmesi, sperm parametrelerinin daha kötüleşmesi gibi durumlar görülebilmektedir. Bu durumların bazıları düzeltici cerrahiden fayda görmekte iken bir kısmında çaresiz kalınabilmektedir. O nedenle varikosel ameliyatının bu alanda deneyimli ve eğitim görmüş bir uzman tarafından yapılması elzemdir. Yaptığım 400'e yakın mikrocerrahi vakası ile birlikte gerçekleşen yüksek gebelik oranları mikrocerrahinin başarısını göstermektedir.

7- Varikoseli olan kısır erkeklere mutlaka varikosel ameliyatı yapılmalıdır. Bazı hastalar hatalı olarak varikosel ameliyatı olmadan tüp bebeğe yönlenmekte, bu nedenle hem zaman kaybı ile varikosel ilerlemekte hem de tüp bebekte başarı sağlanamamaktadır. Çünkü varikosel sperm hücresinin yapısını bozmaktadır. Bu nedenle varikoseli olan hastalara tüp bebek önermek büyük bir hatadır. Mikrocerrahi varikoselektomi sperm kalitesini ve dölleme yeteneğini artırmakta iken tüp bebekte eldeki spermlerden en iyi olanı seçilmektedir. Dolayısı ile sperm kalitesi sınırlı kalmaktadir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mikrocerrahi Varikosel Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Levent TÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Levent TÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Levent TÜRK Fotoğraf
Op.Dr.Levent TÜRK
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Levent TÜRK'ün Yazıları
► Varikosel Ameliyatı Op.Dr.Cem ÖZLÜK
► Varikosel ve Tedavisi Doç.Dr.Tuncay TAŞ
► Varikosel ve Tedavisi Op.Dr.Fırat SARAÇOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Mikrocerrahi Varikosel Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hpv Yi Vücuttan Atan Ala Fototodinamik Tedavi ÇOK OKUNUYOR Şubat 2023
► Hpv Tedavisi Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:45
Top