2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Popüler Diyetler
MAKALE #20540 © Yazan Dyt.Meltem YAMAN | Yayın Mayıs 2019 | 5,016 Okuyucu
1) İNTERMİTTENT FASTİNG
Son dönemde dikkat çeken beslenme yaklaşımlarından biri olan İntermittent fasting; ‘aralıklı oruç’ anlamına gelmektedir. Bu beslenme yaklaşımında tüketilen besinleri değiştirmek gerekmez, önemli olan yemek yenilen saatlerin değiştirilmesidir. Zaman dilimlerinin belirlenmesi konusunda farklı intermittent fasting yaklaşımları bulunmaktadır.
Farklı Uygulama Yöntemleri
Zaman dilimlerinin belirlenmesi konusunda farklı intermittent fasting yaklaşımları bulunmaktadır. Uygulama yöntemleri günlük intermittent fasting, haftalık intermittent fasting ve alternatif intermittent fasting günü başta olmak üzere çok çeşitlidir.

a. Günlük İntermittent Fasting
En çok tercih edilen yöntem Günlük İF (intermittent fasting)’dir. 16:8 ve 20:4 olmak üzere farklı uygulama yöntemleri bulunmaktadır. 16:8 metodu 16 saat aç kalıp geri kalan 8 saatte iki veya üç öğün yemek yeme şeklinde uygulanır ve sabah kahvaltıyı atlamak gibi de düşünülebilir, 20:4 metodu ise 20 saat açlık, 4 saat tokluk olarak uygulanır. İlk uygulamaya başlandığında düşük kalorili besinler tüketilmese bile bir süre sonra tüketilen besinlerin porsiyon miktarları ve kalori miktarları azalmaktadır.

b. 5:2 Diyeti
Diğer popüler uygulamalardan biri de 5:2 İF yöntemidir. Haftanın beş günü normal beslenme kalan 2 gününde ise vücudun harcadığı kadar enerji alması sağlanır ve kadınların 500 kalori, erkeklerin 600 kalori tüketmesi önerilir.
c. Tek Öğün Beslenme (Alternatif Beslenme)
Alternatif İF günü aynı zamanda eat-stop-eat olarak da bilinen bu yöntemde ise haftanın belirli günlerinde uzun süreli açlıklar şeklinde uygulanmaktadır. Haftada bir veya 2 kere 24 saat aç kalma şeklinde uygulanır. Örneğin; pazartesi akşam yemeği yedikten sonra salı akşam yemeğine kadar aç kalıp sonrasında Çarşamba günü serbest gün gibi geçirildikten sonra Perşembe akşam yemeğine kadar tekrar aç kalmak gibi devam etmektedir.

Intermittent Fasting Sağlık Üzerine Etkileri
• Yağ kaybı bu beslenme yaklaşımının en avantajlı noktalarından biri olsa da denemek için tek sebep değildir.
• İF’in çeşitli kanserlerin ilerlemesini geciktirici etkisinden, şeker hastalığını tersine çevirici ve koruyucu etkisinden, insülin direncini tedavi edici etkisinden, kan basıncı, LDL kolesterol (kötü kolesterol) ve trigliserit seviyelerinde azalma sağladığından, bağışıklık sisteminde güçlenme ve obez bireylerde vücut ağırlığında azalma gibi etkilerinden söz edilmektedir.
• Tüm bu sonuçlar bize İF’in sağlık açısından yararlı olduğunu düşündürmektedir ancak bütün çalışmaların hayvanlar üzerinde yapılmış olması ve insanlar üzerindeki araştırmaların çok az olması tüm bu sonuçların doğruluğunu düşündürmektedir. İF çocuklarda, yeme bozukluğu (anoreksi vs.) olan bireylerde, metabolik hastalığı olan bireylerde, hamilelerde kesinlikle uygulanmamalıdır.

İntermittent Fasting Diyetini Uygulamalı mıyız?
• Mevcut sonuçlar intermittent fasting diyetini sağlık için yararlı olacağını düşündürmektedir fakat deneylerin çoğunun hayvanlar üzerinde test edilmesi insanlar üzerinde ki deneylerin az olması bizler için bir soru işaretidir.
• Diyetin uzun süre açlık gerektirmesi uzun vadede sürekliliği getiremeyeceğinden başarısız bir sonuçla karşılaşılabilir.
• Çocuklarda, yeme bozukluğu olan kişilerde, metabolik hastalıklarda, hamilelerde uygulanmamalıdır.
• Açlık, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, uzun süreli açlık sonucu oluşabilecek stres ve moral bozukluğu gibi yan etkiler oluşabilir.
Tüm bu sonuçlar göz önüne alındığında, bu programın mutlaka bir diyetisyen kontrolünde uygulanmasını tavsiye ediyorum.

2) OMAD DİYETİ
Son zamanda oldukça trend olan uzun süreli açlık diyetleri arasında OMAD diyeti de yerini aldı. ‘One Meal A Day’ karşılığıyla günde bir öğün yeme temeline dayanan OMAD diyetini yaşam tarzı haline getirenlerle günümüzde sıkça karşılaşılıyor. Ancak bu yaşam tarzının herkes için uygun olduğunu söylemek pek mümkün değil.

Peki, OMAD diyetinin temelinde ne var? Herkes OMAD diyeti yapabilir mi?
OMAD diyeti, otofaji denilen güçlü bir yaşlanma karşıtı süreci tetikler. Otofaji de, bedenleriniz artık işe yaramayan eski hücreleri geri dönüştürür ve onları daha iyi çalışan yeni hücrelerle değiştirir. Bu yağ yakımınızın hızlanmasına, daha genç görünmenize ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur.


OMAD diyeti, diyet yapacak kişilerin günde üç öğün ve iki-üç atıştırmalık yerine günde bir öğün tüketmesi ilkesine dayanır. Bu, gün boyunca tükettiğiniz kaloriler kısıtlıdır. Yapmanız gereken tek şey, bir saat boyunca besleyici yiyecekler tüketmek ve diğer 23 saatte hızlı olmak. Bazı durumlarda, diyet yapacak kişilerin yeşil çay veya kahve (sütsüz/şekersiz) içmelerine izin verilebilir ve gün boyunca yumurta veya elma gibi birkaç katı gıdayı da tüketebilirler. Bu, vücut direncini korumak için yapılır, çünkü her vücut aynı diyet planına farklı şekilde yanıt verir.


Bu diyeti yapmaya karar verdiyseniz, 23 saat boyunca aç kalacağınız için vücudunuz enerji deposunu yağ yakıt olarak kullanacaktır. Mevcut enerji, karbonhidrat, meyve şekeri vb. şeklinde alınarak yağ mobilizasyonuna yardımcı olacaktır. Ayrıca kabızlığı önleyici, sindirim ve emilimi artırıcı etkileri de göz önünde bulundurularak yağ kaybınız artar.
OMAD Diyeti yapıyorum, neler yemeliyim?


Sebzeler: Havuç, brokoli, lahana, karnabahar, pancar, şalgam, yeşil soğan, mor lahana, marul, biber, tatlı patates, kabuklu beyaz patates, ıspanak ve lahana.
Meyveler: Elma, muz, portakal, greyfurt, üzüm, salatalık, domates, şeftali, erik, limon, limon, mandalina, ananas, çilek, yaban mersini.
Protein: Tavuk göğsü, balık, mantar, fasulye ve baklagiller, soya peyniri ve yumurtaların yağsız kesimi.
Süt: Tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, kaşar peyniri, beyaz peynir, ayran, süzme peynir.
Kepekli Taneler: Kahverengi pirinç, siyah pirinç, kırık buğday, mısır, kinoa, arpa.
Yağlar: Zeytinyağı, pirinç kepeği yağı, ayçiçek yağı, fıstık ezmesi, yenilebilir kalite hindistancevizi yağı ve badem yağı.
Fındık ve Tohumlar: Badem, ceviz, çam fıstığı, antep fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği ve kavun tohumu.
Otlar ve baharatlar: kişniş, nane, dereotu, rezene, biberiye, kekik, kekik, sarımsak, zencefil, soğan, kişniş, kimyon, zerdeçal, acı biber, karabiber, beyaz biber, kırmızı biber, yenibahar, anason, kakule, sarımsak toz ve karanfil.
İçecekler – Su, ev yapımı limonata, taze sıkılmış meyve suyu ve soğuk preslenmiş meyve suları.

Uzak durmam gereken besinler neler?
Meyveler: Üzüm, mango ve ananas gibi yüksek glisemik indeksli meyveleri sınırlı miktarlarda tüketilmelidir.
Süt: Az yağlı süt, az yağlı yoğurt, aromalı yoğurt ve krem peynir.
Kepekli Taneler: Beyaz pirinç. Sınırlı miktarlarda tüketin ve glisemik indeksi dengelemek için tüketebileceğiniz en az beş tür sebzeyi ekleyin.
Yağlar: Kenevir tohumu yağı, bitkisel yağ, tereyağı, margarin ve mayonez.
Fındık ve Tohumlar: Kaju fıstığı
İşlenmiş Gıdalar: Salam, sosis, patates kızartması, şişelenmiş reçeller ve jöleler.
İçecekler: Paketlenmiş meyve ve sebze suları, soda, diyet tozu ve enerji içecekleri.

Artık bu diyette neleri tüketebilirsiniz veya tüketemezsiniz biliyorsunuz, şimdi öğününüzü planlarken yardımcı olacak ipuçlarına göz atalım.

1. En az beş tür sebzeye yer verin. Üç çeşit meyve tüketin.
2. Yağsız protein kaynaklarını diyetinize ekleyin. Ancak, arada bir, kırmızı etin bir kısmını kontrollü olarak tüketebilirsiniz. Vejetaryen iseniz, fındık, tohum, barbunya ve bütün bakliyat gibi iyi miktarda bitkisel protein kaynaklarını tüketin.
3. Sindirime yardımcı olmak için yarım kase lor veya bir bardak ayran tüketin.
4. % 80’lik bitter çikolata parçasını tüketebilirsiniz. Diğer tatlı ikramlar için, meyve ve ekşi krema veya yoğurt seçin. Ya da sağlıklı içerikli ve tabii ki daha az şeker içeren kekleri pişirin ve saklayın.
5. Bu süreçte sabırlı olun ve iradenizi koruyun. Açlık döneminde 3-4 bardak yeşil çay içebilirsiniz.
6. Kaslarınızı aktif tutmak için germe egzersizleri veya yoga yapın. Egzersiz yapıyorsanız, egzersiz yapmadan önce bir yumurta tükettiğinizden emin olun ve egzersiz sonrası hindistan cevizi suyu içerek elektrolit rezervinizi yenileyin.

Başlarda oldukça zorlayıcı olabileceğinin farkında olarak karar vermenizde fayda var. Aç ve huzursuz hissedebilirsiniz. Modunuz düşebilir. Baş dönmesi hissedebilir, konsantrasyon sorunları yaşayabilirsiniz. Hatta menopoz dönemindeki kadınlarda metabolizma yavaşlayabilir. Ayrıca, hamile ve emziren kadınlar bu diyeti kesinlikle denememelidir.


Diyet kişiye özgüdür ve her vücudun diyete farklı cevaplar vereceğini unutmamak gerekir. Bu yüzden OMAD diyetine başlamadan önce diyetisyeninizle veya doktorunuzla mutlaka konuşmalısınız.

3) MİND DİYETİ!
Artık herkes gün içerisinde herhangi bir durumda yoğun yaşam temposuna karşı vücuduna destek olması gerektiğinin farkında. Bu durumun elzem koşullarından biri de beyin dostu bir beslenme desteğidir. Üstelik bilişsel ve zihinsel kaybın arttığını fark ettiğimiz bu dönemde Alzheimer ve Demans’ın sağlığı etkileyici tehditleri göz önünde bulundurulmalıdır. Hatta ABD’nde Alzheimer altıncı önde gelen ölüm nedeni olarak sıralanmıştır. Ancak erken teşhisin önemi oldukça fazla vurgulandığı gibi orta-iyi-sıkı bir beslenme planı uygulayan bireylerde Alzheimer riskinin %35 – %53 oranlarında azaldığı da yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Bu diyet sadece Alzheimer hastaları veya yaşlılar için değil; sağlıklı bir düşünme, daha iyi odaklanma ve artan bir üretkenlik isteyen herkes için!


Yapılan araştırmalarla birlikte, daha önce hipertansiyon, kalp krizi ve inme riskini azalttığı düşünülen iki diyet planı – Akdeniz ve DASH diyetleri birleştirilmiştir.

Peki, Mind Diyetinde neler tüketmeliyiz veya neler tüketmemeliyiz?
Mind Diyetinde Yenmesi Gerekenler
• Koyu yeşil yapraklılar başta olmak üzere sebzeler
• Kırmızı olanlar başta olmak üzere meyveler
• Çiğ fındık – badem – ceviz
• Fasulye
• Tam tahıllar
• Balık
• Kümes hayvanları
• Zeytinyağı
• Şarap
Mind Diyetinde Yenmemesi Gerekenler
• Kırmızı etler
• Tereyağı ve margarin
• Yağlı ve tuzlu peynirler
• Hamur işleri ve tatlılar
• Kızarmış veya işlenmiş yiyecekler

Hafızanızı güçlendirecek, bilişsel gücünüzü arttıracak ve hastalıkların etkilerini azaltacak bu mucizevi diyet hakkında temel olarak neleri yiyebileceğinizi veya neleri yememeniz gerektiğini öğrendiğinize göre şimdi ek olarak öğünlerinizi planlarken nelere dikkat etmelisiniz isterseniz onlara göz atalım.

1. Günde en az üç kez tam tahıl tüketin.
2. Renkli beslenme planını koruyarak gün içerisinde mutlaka sebze ve meyvelere yer verin.
3. Mind diyetinde fındık çoğu günlerde bir aperatif olarak kullanılır, bu nedenle çiğ fındık – badem – cevizi gün içerisinde tüketmeye özen gösterin.
4. Her gün fasulye gibi kurubaklagillere az miktarda da olsa yer verin. Farklı alternatifler deneyerek monotonluğu önleyin.
5. Kümes hayvanlarından hazırlanmış öğünleriniz mutlaka haftada en az iki kez olmalı.
6. Haftada en az bir kez balık tüketin.
7. Gün içerisindeki yağ ve şeker sınırlamanızı asla geçmeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Popüler Diyetler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Meltem YAMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Meltem YAMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem YAMAN Fotoğraf
Dyt.Meltem YAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem YAMAN'ın Yazıları
► Popüler Diyetler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Popüler Diyetler Dyt.Habibe TUĞCU
► Popüler Diyetler ve Zararları Dyt.Görkem MERCAN
► Hatalı ve Popüler Diyetler Dyt.Müge ÜLKER
► Popüler Diyetler; Karatay Diyeti Dyt.Güler ENGİN
► Popüler Diyetler'den Uzak Durun! Dyt.Özge YILMAZ
► Şok Diyetler Dyt.Seçil KENAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Popüler Diyetler' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Şişmanlıyoruz? Ağustos 2022
► Düşük İyotlu Diyet Ocak 2022
► Flexitarian Diyeti Temmuz 2020
► Duygusal Açlık Temmuz 2020
◊ Online Diyet Nedir? Mayıs 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:18
Top