2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zaman Yönetiminiz Başarınızı Belirliyor
MAKALE #20613 © Yazan Uzm.Psk.Nalan EYİN | Yayın Haziran 2019 | 2,419 Okuyucu
(Yazının hedef kitlesi zaman yönetimi ve hedeflere ulaşma konusunda destekleyici yaklaşım arayışında olan herkes ve özellikle havayollarına müracaat eden ve edecek olan pilotaj adaylarıdır)

Şimdiye kadar kaç planınız zamansızlıktan hayata geçirilemedi? Kaç hedefe zaman yetmediği için ulaşamadınız? Hangi uğraşlarınız zaman aşımına uğrayarak askıda kaldı?
Hepsinde görünen suçlu, zaman. Halbuki zaman diye bir kavram yok. Tamamen ve her şey zihnimizde olup bitiyor. Zaman, Einstein’ın dediği gibi izafi yani göreceli. Dün geçmek bilmezken bugün belki de çok çabuk geçti sizin için.

Zaman bilinçdışı bir mefhumdur, bizim zamana hâkim olmamız, zamanın bizi yönetmesinden daha zordur.

İnsanların zamanla ilişkisine NLP (Neuro-Linguistic Programming) perspektifinden baktığımızda, zamanın bir meta program olduğu ve bizlerin bu programı iki farklı filtre üzerinden yürüttüğümüzü söyleyebiliriz:

Time-in : Zamanı olduğu an içinde algılayanlar kişilerdir. Bu kişiler için, geçmişi arkaya atmış, geleceği ise ya hemen gelişecek ya da çok uzakmış gibi algılayıp ,üzerine pek varsayımlarda bulunmaktan hoşlanmayan bireylerdir diyebiliriz. Plan yapmak çoğunlukla stres vericidir, geleceği düşünmek yerine şu anda olup bitene odaklanmaya tercih ederler. Planlanmış hedeflerin süresi esnetilmeye ya da tamamen rafa kaldırılmaya müsaittir.

Through time: Geleceğe yönelik ve zaman ötesi algılayanlardır diyebiliriz. Yaptıkları her işte zihinlerinde bir zaman çizelgesi oluşturabilen kişilerdir. Dünü, şimdiyi ve geleceği birbirini etkileyebilen dinamik bir yapıda değerlendirebilenlerdir. Gerçekçi planlamalar yapar ve çoğunlukla bu planlarını uygulamada zorluk çekmeden başarılı olurlar. Teknolojiye yön verenler de bu gruptadırlar.

Eğer zamanı olduğu an içinde algılıyorsanız, şimdi ve burada olup bitene odaklı ancak önümüzdeki hafta, ay ya da beş yıl sonrasını gözetmiyorsunuz demektir.
Geleceğe yönelik algınız varsa, öngörü yeteneği gelişmiş, bugünün eylemlerinin yarının meyvelerine dönüşebileceğini gözetiyorsunuz demektir.
Meslek seçimi kararını ifade ederken, pilot adaylarının bu filtrelerden hangisini kullandığını da gözlemleyebiliyoruz:
Pilot olmak istiyorum çünkü:
“bu mesleği seviyorum”(anda)
“uçmak benim hayalim”(anda)
“havacılığın genel olarak dünyada ve spesifik olarak ülkemizde dinamik bir gelişim göstermesi”( zaman ötesi)
“teknolojinin ilerlemesi “(zaman ötesi)
“pilotun rolünün çerçevesi net biçimde çizilmiş görev tanımı” (anda ve geleceğe yönelik) gibi örneklendirilebilir.
Bir pilotun zaman yönetimi önemlidir. Acil bir durumda, kısıtlı zaman içinde , geleceğe yönelik en emniyetli seçeneği seçmesi ve uygulaması, beklenmedik (anda ve geleceğe yönelik) durumlara karşı öngörüde bulunması beklenir.

Kişisel yaşantısında ve mevcut iş hayatında bu zaman perdesinin geride kalan adaylar, zaman yönetimi becerilerini güçlendirmelidirler. Örneğin, mevcut işinde işlerini mesai saatine kadar yetiştiremeyen kişi, aslında fazla mesaiye kalarak daha çalışkan ve özverili bir çalışan değil, zamanı doğru biçimde kullanmayı bilmeyen bir çalışandır. Aynı şekilde mesainin bitmesine kısa bir zaman kala, astına son dakika işi yükleyen yöneticinin de aynı çıkmazda olduğu aşikardır. O günün işleri sabah programında netleşmeli ve akşam verilen yeni görevler ertesi gün ve sonraki günün planlamaları içerisinde değerlendirilmelidir.

Zamanı yönetme becerisi güçlü olmayan insanlar, uzun vadeli planlardan kaçınırlar. Öngörüde bulunma ve sezgisel yaklaşımları olması gerekenin gerisindedir.

Peki zaman yönetimi becerimizi nasıl güçlendireceğiz. Bunları sade maddelerle listeleyerek, hedefe ulaşma yolunuzu kolaylaştırmayı deneyelim:

1. Öncelikleriniz belirleyin: Öncelikleriniz, kişiliğinize dair en önemli ip uçlarını veriyor. Yemek için mi yaşıyorsunuz, yaşamak için mi yiyorsunuz sorusunda olduğu gibi. Önce İngilizce belgesi almak için kelime çalışmak mı, yoksa gösterimdeki tüm yeni filmleri izlemek mi ilk önceliğiniz? Yani öncelikleriniz hayatı yorumlama şeklinizi de ele veriyor.

2. Beslenme, uyku ,dinlenme patterni oluşturun: Bazı ihtiyaçlar ötelenemez. Beslenmenizden, uykunuzdan ve dinlenme sürelerinizden taviz vermeyin. Daha önce günlerce ötelediğiniz bir işi son dakikaya yetiştirmek için uykusuz kalmanız, performansını arttırmıyor. O iş sadece kağıt üstünde tamamlanmış oluyor ancak kendi içinde zamanla birikimle beslenmiş bir derinlikten mahrum edilmiş oluyor.

3. İş yükünüzü dengeleyin: Önemli işleri aynı zaman periyodları içinde bitirmeye çalışmayın kendi içinde sınıflandırın.
4. Gerçekçi hedefler seçin: Birinci kriter bizim hazır oluşumuz, ikinci kriter, seçilen hedefin elde edilebilir gerçekçi zamanını doğru hesaplayabilmektir. Vermeniz gereken 15 kilonuz var ise bunu bir aylık bir hedef tahtasına yerleştirmeyin, minimum dört beş aylık bir zaman dilimine yayın.

5. Ertelemeyin: ( bilgi için http://www.tavsiyeediyorum.com/uzmanyazisi_5784.htm)

6. Kendinizi güncel tutun: Sadece hedefe yönelik fikse olmayın. Hedef harici diğer tüm alanlarda bilgi akışını ve kendini geliştirmeyi ihmal etmek, hedefe ulaştıracak kısa yolları keşfetmenize mâni olabilir.

7. Hayır demeyi öğrenin :[/b]Gizli ve açık tehditlere karşı uyanık olun.

8. Engelleri bulun: Geçmişte yapmanız gerekip ertelediğiniz hedefleri tekrar gözden geçirin. Engel olan faktörlerin kaçı gerçekten sizin kontrolünüz dışındaydı? Bu planların hayata geçirilmesi için neler yapabileceğiniz değerlendirin, öz kaynaklarınızdan yararlanın.

9. Kendinizi revize edin: Kısa ve uzun vadede hedefe ulaşma şekliniz ve planladığınız süreyi gözden geçirin. Gerekli durumlarda değişime açık olun.

10. Dinlenin: Kısa seyahatler, sosyal aktiviteler ve sevdiğiniz insanlarla etkileşim içinde olun.

11. Gözlem yeteneğinizi geliştirin.: Ulaşılması zor hedefler koyarak, bir işi yapmamak için aslında sağlam mazeretler oluşturuyor olabileceğiniz ihtimaline karşı dikkatli olun.

12. Hedef sıralaması yapın: Küçük erişilebilir hedeflerle başlayın. Hedefin büyüklüğü değil, kalıcılığı ve gerçekleştirilmiş olmasının önemini göz önünde bulundurun.

13. Başardıklarınızı küçümsemeyin.: Kendinizi onaylayın. Maraton koşularının bile ilk adımla başladığını hatırlayın. Biraz, hiç olmamasından daha iyidir.

14. Kendinizi ödüllendirin: Ulaştığınız her küçük hedef, sonraki büyük hedeflere çıkan yolda size yardımcı olacak bir merdivenin ilk basamaklardır.

Benim bugünkü hedefim, bir pilotaj hazırlık adayımın zaman konusundaki çıkmazlarına yönelik bir şeyler yazmaktı, hedef tamamlandı: Şimdi kısa bir tatil zamanı 😊

Emniyetli Uçuşlar (22.06.2019)
Uzman Psikolog Nalan Eyin
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zaman Yönetiminiz Başarınızı Belirliyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nalan EYİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nalan EYİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nalan EYİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nalan EYİN
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nalan EYİN'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Zaman Yönetiminiz Başarınızı Belirliyor' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Liderlik Becerileri Haziran 2019
► Eyvah Çocuğum Porno İzledi! ÇOK OKUNUYOR Kasım 2011
◊ Cinsel Beyin Ocak 2019
◊ Yalnızlığa Dair Mayıs 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:23
Top