2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr ile Geçmişi Yeniden İnşa Etmek
MAKALE #20627 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ | Yayın Haziran 2019 | 3,674 Okuyucu
EMDR İLE GEÇMİŞİ YENİDEN İNŞA ETMEK

“Dünya herkesi kırar; ve sonra, bazıları işte o kırık yerlerinden güçlenir.” Bu cümle Ernest Hemingway’in en sevdiğim sözlerinden biridir. Bu söz bana Japonların Kintsukuroi (altınla tamir) adıyla bilinen bir tamir sanatını hatırlatıyor. Bu sanattan size biraz bahsetmek istiyorum. Japonlar yüzyıllardır kırılan porselen kâselerini altın tozu ile birleştirirlermiş. Koleksiyoncular için bir porselen kâsedeki kırık çizgilerin ve pürüzlerin sayısı arttıkça değeri de o kadar artarmış. Bu geleneğin altında yatan felsefeye göre, bir insan veya eşya hasara uğradığında acı çeker, bundan bir ders alır ve bununla ilgili bir hatırası vardır; bu onu önceki halinden daha güzel ve değerli kılar.

İnsanlar genellikle olumsuz deneyimlerini hatırlamak istemezler, hâlbuki başımıza gelen kötü olayları kabul ettiğimizde ve bundan ders çıkardığımızda eskisinden güçlü oluruz. Doğduğunuz andan şu ana kadar hayatınızı düşünün. İnsanlar irili-ufaklı olumlu ve olumsuz binlerce olay yaşar. Yaşadığımız tüm olumlu ve olumsuz olayları beynimiz kaydeder. Bu işlem, beynimizde doğuştan var olan adaptif bilgi işleme sistemi sayesinde gerçekleşir. Hatırladığımız, hatırlamadığımız, hatırlamak istemediğimiz halde hatırladığımız tüm olumlu ve olumsuz anılar bellek ağlarında kayıtlıdır.

EMDR (Göz Hareketi Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme), insanların rahatsız edici yaşam deneyimlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkan semptomları ile duygusal acıyı ve stresi iyileştiren bir psikoterapidir. EMDR terapisi, bedendeki fiziksel yaralanmanın iyileşmesi gibi, zihinde gerçekleşen psikolojik travmanın da iyileşmesini sağlar. Örneğin; elini kestiğinde, vücut yarayı kapatmak için çalışır. Yabancı bir madde veya tekrarlanan darbeler yarayı tahriş ederse, yara iltihap kapar ve acı çekersin. Yarayı temizleyip, yeni darbelerden korursan, merhem sürer, pansuman yaparsan iyileşme devam eder. Psikolojik travmaya maruz kaldığımızda da zihinde benzer süreç gerçekleşir. EMDR terapisinin etkisi; bir zamanlar kendinizi zayıf, güvensiz hissettiren ve size acı veren deneyimlere güçlenmiş hissederek bakabilmenizdir. Yaranız sadece kapanmaz, olumluya doğru bir dönüşüm geçirir. EMDR’ı porselen parçalarını birleştiren altın tozu olarak düşünün. Nasıl ki altın tozu kâselerin kırık parçalarını birleştiriyorsa, EMDR da işlevsiz anı parçalarınızı bir araya getirmenize ve bu anılarınıza işlevsel bakabilmenize yardım eder.

Biz farkında olalım ya da olmayalım yaşantılarımız sonucunda bir şeyler öğreniriz. Adaptif Bilgi İşleme (AIP) sistemi sayesinde deneyimlerimize ilişkin tüm bilgiler gelecekte uygun duygularla kullanmak üzere beynimizin ilgili nöral ağlarında saklanır. Beynimizin bilgi işlem sistemi iyileşmeye doğru hareket eder. Olumsuz, rahatsız edici bir olay yaşadığımızda beynimizde gerçekleşen bir takım fizyolojik süreçler sayesinde rahatsız edici olay bir süre sonra bizim için nötr hale gelir. Diyelim ki patronunuzla bir tartışma yaşadığınızda bunun üzerine düşünmek, bir yakınınızla bunun üzerine konuşmak ve uykuda rüyalar yolu ile rahatsız edici bu olay beyninizde işlenir. Sonuç olarak anıdan rahatsız olmaz hale gelirsiniz ve bu olaydan bir ders çıkartırsınız. Böylece gelecekte benzer durumları daha iyi ele alırsınız.

Bazı olumsuz deneyimler (travmalarımız) beyindeki biyokimyasal dengeyi bozduğundan, bilgi işleme sistemi etkili olarak çalışamaz. Bu tip bir anıya dair rahatsız edici duygu ve duyumlar, irrasyonel inançlar işlenmeden sinir sisteminde kilitli kalır. Belleğimizde işlevsiz haliyle depolanan anılar, (üzerinden yıllar geçse de) canlılığını korur ve güncel yaşantımızda içsel ve dışsal çeşitli uyaranlarla tetiklenir. Şimdiki zamanda meydana gelen bazı olaylar, geçmiş yaşantılar sonucu ortaya çıkan ve bizim için halen bir üzüntü kaynağı olan olumsuz düşünceleri, duyguları ve fiziksel duyumları tekrar uyarabilmektedir. Travmayla ilişkili durumlara karşı aşırı uyarılma güncel hayattaki işlevselliğimizi bozar. İşlenmemiş halde saklanan bu işlevsiz anılar birçok psikolojik problemin kaynağıdır. Örneğin kişisel geçmişinde taciz öyküsü olan biri kendisine romantik anlamda yaklaşan biri olduğunda taciz travması tetikleniyorsa herhangi biriyle romantik ilişki kurmakta zorluk yaşar.

Konuşma odaklı terapilerden farklı olarak, danışanların EMDR terapisindeki değişimi, danışmanın yorumlamasından değil, danışanın kendi hızlandırılmış bilişsel ve duygusal süreçlerinden kaynaklanır. EMDR terapisi, geçmişe dair rahatsız edici anıların algısal öğelerine (görsel, duygusal, bilişsel ve bedensel) odaklanarak serbest çağrışım yolu ile uygun bir şekilde işlenmesini, psikolojik iyileşmenin ve öğrenmenin gerçekleşmesini sağlar.

Yaşanan travmanın ardından bireyler travma öncesi, sırası ve travma sonrasında yaşadıklarını bir araya getirerek, kişisel öykülerini yeniden inşa etme ihtiyacı duyarlar. Bu psikolojik inşa süreci şiddetli bir depremin ardından yıkılmış evlerin yerine yenilerinin inşa edilmesi gibi travmadan dolayı yerle bir olmuş şemaların yeniden inşasıdır. EMDR, bu yeniden yapılanma sürecinin her aşamasına yüksek düzeyde katkı sağlar. EMDR esnasında kullandığımız çift yönlü dikkat uyarımlarının (göz hareketleri, titreşim, ses) beyinde birçok bölgeyi çalıştırarak terapinin hızına ve etkililiğine katkı sağladığı görülmüştür. Böylece diğer konuşma terapilerine göre danışanlarda daha hızlı değişim görülür.

İnsan doğası gereği acıdan kaçar, hoşlandığına yönelir. Tüm insanlarda rahatsız edici deneyimlerden kaçınma eğilimi vardır. EMDR terapisinde danışanlar hedeflenen rahatsız edici anıyla/malzemeyle kısa süreli olarak bağlantı kurarlar. Bu süre her danışan için farklılaşmakla beraber yaklaşık yarım dakika kadardır. Bir travmatik anı danışan için aklına getiremeyeceği kadar rahatsız edici olduğu vakalarda ise EMDR terapisinde yeni bir teknik diyebileceğimiz “Flash” tekniğini kullanabiliyoruz. “Flash” tekniğinde danışan travmatik anı yerine olumlu bir anısını düşünürken travmatik anısı ile çalıştığımız oldukça etkili bir yöntemdir. Böylece EMDR terapisi uyguladığımız danışanların büyük bir çoğunluğu rahatsız edici malzemeden kaçınma davranışında bulunmazlar.

EMDR, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından travma sonrası stres bozukluğu için tercih edilen bir tedavi olarak tanınmaktadır. Bu alanda yapılmış çalışmalar diğer travma tedavilerine göre EMDR’nin daha kısa sürede iyileşmeyi sağladığını bildiriyor. Travma sonrası stres bozukluğunun yanı sıra geçmişte maruz kalınan negatif anıların yoğunluğu, sıklığı, sürekliliği arttıkça güncel hayattaki işlev bozuklukları, psikolojik rahatsızlıklar ve sağlık sorunlarının da arttığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenledir ki fobiler, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk, yeme bozuklukları, depresyon, bipolar duygu durum bozukluğu, kişilik bozuklukları, patolojik ve travmatik yas, migren ve fibromiyalji, bağımlılık gibi birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde EMDR terapisi etkili olmaktadır. Ayrıca bağlanma sorunları ve ayrılık sonrası adaptasyon gibi ilişkisel konulardan, performans kaygısı ve özgüven arttırma gibi kişisel konulara kadar birçok alanda problemlerin çözümünde etkili olan bir terapidir.

Siz de hayatınızdaki sorunlarla başa çıkmakta zorlanıyor ve kendinizin daha iyi bir haline doğru dönüşmek istiyorsanız, EMDR ve güvenilir bir danışman desteğiyle kişisel tarihinizi yeniden inşa edebilirsiniz. Unutmayın, hazineler yıkık viranelerde saklıdır. Yıkık yerlere gitmeye herkes cesaret edemez. Bu yüzden hazineler gizli olarak kalır. Sizin kendi derinlerinizde gömülü hazinenizi bulmaya cesaretiniz var mı?

Seren Beleci
Psikolojik Danışman/Aile Danışmanı

Yararlanılan Kaynaklar: Shapiro, F. (2016). EMDR Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Temel Prensipler, Protokoller ve Prosedürler. 1. Baskı. (M. Şahzade, ve I. Sansoy, çev.) İstanbul; Okuyan Us Yayınları.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr ile Geçmişi Yeniden İnşa Etmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seren BELECİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ'nin Makaleleri
► Sil Baştan: Emdr-Kişisel Tarihini Yeniden Yazmak Psk.Dnş.Halil İbrahim DURAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Emdr ile Geçmişi Yeniden İnşa Etmek' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser Psikolojisi Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:51
Top