2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pikan Cevizi ve Keten Tohumu
MAKALE #20633 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Temmuz 2019 | 2,937 Okuyucu
PİKAN CEVİZİ
Pikan, Juglandaceae familyasına ait sert kabuklu bir meyvedir. Büyük bir kısmı Amerika ve Meksika’da üretilen Pikan cevizinin anavatanı Kuzey Amerika’dır. Ülkemizde Güney Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişmektedir.
Pikan cevizinin yerli cevizlere göre iç randımanı daha yüksektir, daha kolay yetiştirilir ve besin içeriği bakımından daha zengindir. Pikan cevizi yapısında 19 farklı vitamin ve mineral içeren, besleyici değeri son derece yüksek bir meyvedir. Zengin A, E ve B vitamin komplekslerinin yanında mükemmel bir çinko, kalsiyum, magnezyum, selenyum, demir ve manganez kaynağıdır.
Pikan cevizi sindirimi kolay yüksek kaliteli proteinler içerir. Bir porsiyon pikan cevizi 30 gr etteki kadar protein içerir. Bu yüzden vejetaryenler için de önemli bir yere sahiptir.
Pikan cevizinin yağ içeriği diğer sert kabuklu meyvelerden daha yüksektir. Doymamış yağ açısından oldukça zengin olan Pikan cevizinin yaklaşık %90’ı doymamış yağlardan oluşmaktadır. Esansiyel yağ asitlerinden zengin olan Pikan cevizinin yağ bileşimi büyük oranda oleik, linoleik ve linolenik asitlerden oluşur. Ayrıca Pikan cevizinin; LDL kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olduğu, kalp krizi risklerini düşürücü ve koroner arter hastalıklarını engelleyici etkileri olduğu bilinir.
Doğal bir antioksidan kaynağı olan Pikan cevizi, sert kabuklu kuru meyvelerin içinde en yüksek antioksidan kaynağına sahiptir. Yapılan çalışmalarda Pikan cevizinin yüksek antioksidan içeriğinden dolayı hücre hasarlarına karşı koruma görevi gördüğü anlaşılmıştır. Bundan dolayı özellikle kalp hastalıkları, Alzheimer, Parkinson ve kanser gibi önemli hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca Pikan cevizi, vücudu enfeksiyon, hastalık ve kanserden koruyan ellajik asit, lutein ve zeaksantin bileşiklerini içermektedir.
Yapılan başka bir çalışmada Pikan cevizinin en yüksek düzeyde flavonoid ve fenolik içeriğine sahip olduğu görülmüştür. Polifenol, tanen ve antioksidan kapasitesinin yüksek olduğu da bulunmuştur. Polifenollerin tümör hücresi çoğalması, kanser gelişimi, iltihaplanma, ilaç ve radyasyon direnci üzerine engelleyici etkisi vardır.
Çalışmalar sonucu Pikan cevizi, karaciğer hastalıklarının tedavisinde etkili bir besin olarak kabul edilmiştir ve önerilen miktarlarda tüketildiğinde kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu da görülmüştür.
Pikan cevizi, sinir sistemini etkileyen B6 vitaminin mükemmel bir kaynağıdır. Çalışmalarda Pikan cevizinin tüketimi ile sinir sistemi sağlığı arasında dolaylı da olsa bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca içeriğindeki E vitamini, vücudun nörolojik fonksiyonlarını korumaya yardımcı olmaktadır.
Bir porsiyonu yaklaşık 25-30 gramdır ve bu miktar 10-15 yarım Pikan cevizine denk gelmektedir.
PİKAN CEVİZİ VE CEVİZ ARASINDAKİ FARKLAR
Pikan cevizi ve normal ceviz aslında temelde görünüş, tat ve faydaları açısından birbirinden farklı kuruyemişlerdir. Ceviz, pikan cevizinden daha tatlı bir tada sahiptir ve pişirmede daha çok kullanılır.
Her iki kuruyemiş de omega-3 yağ asitleri içermektedir ancak normal cevizin omega-3 yağ asidi içeriği daha fazladır. Ancak normal cevizlere kıyasla Pikan cevizi daha yüksek E vitamini içeriğine sahiptir ve antioksidan içeriği de daha fazladır.
Pikan cevizi bir kase cevizle karşılaştırıldığında, bir kase normal ceviz 0.6 mg B6 vitamini içerieken bir kase pikan cevizi sadece 0.2 mg B6 içerir. Ancak pikan cevizi, tiamin bakımından normal cevizlere göre daha zengindir. Ceviz gibi Pikan cevizi de mineraller bakımından zengindir.
Her iki ceviz türünün de yağ miktarları ve kalorileri yaklaşık olarak aynıdır ancak Pikan cevizinin lif içeriği normal cevizlere göre daha yüksektir.
 Pikan cevizi yapısında 19 farklı vitamin ve mineral içeren, besleyici değeri son derece yüksek bir meyvedir. Zengin A, E ve B vitaminlerinin yanında çinko, kalsiyum, magnezyum, selenyum, demir ve manganez kaynağıdır.
 Pikan cevizi vejetaryenler için de çok önemli bir yere sahiptir. Bir porsiyon pikan cevizi 30 gr etteki kadar protein içerir.
 Pikan cevizi önerilen miktarda tüketildiğinde kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Bu miktar haftada 4-5 porsiyondur.
 Doymamış yağ açısından oldukça zengin olan Pikan cevizinin yaklaşık %90’ı doymamış yağlardan oluşmaktadır. Pikan cevizinin; LDL kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olduğu, kalp krizi risklerini düşürücü ve koroner arter hastalıklarını engelleyici etkileri olduğu bilinir.
 Pikan cevizi, sert kabuklu kuru meyvelerin içinde en yüksek antioksidan kaynağına sahiptir. Kalp hastalıkları, Alzheimer, Parkinson ve kanser gibi önemli hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
 Günde yaklaşık 30 g pikan cevizi tüketmek uzun süre tok hissetmeyi sağlayarak vücuttaki yağların azalmasına yardımcı olacaktır.
 Bir porsiyonu yaklaşık 25-30 gramdır ve bu miktar 10-15 yarım Pikan cevizine denk gelmektedir.
Keten; mavi çiçekli ve tek yıllık bir bitkidir. Keten tohumu ve keten tohumu yağı olmak üzere 2 formda kullanılmaktadır. Son yıllarda adından çokça bahsedilen keten tohumunun keşfi 1951 yılına dayanmaktadır. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü keteni, kanser önleyici gıdalar arasında saymaktadır.
Keten tohumu; folik asit, E ve B grubu vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor mineralleri, lif, omega 3 ve omega 6 yönünden zengindir. Alfa linoleik asit, iyi kalite protein, flavonoid, lignan, fenolik asit gibi fitokimyasal maddeler içerir. Bu özelliğinden dolayı genellikle ‘fonksiyonel besinler’ grubundadır.
İçerdiği protein, genetik ve çevre koşullarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Soğukta gelişen keten tohumu düşük protein, sıcakta gelişen keten tohumu yüksek protein içerir. İyi metiyonin ve sistein aminoasidi kaynağıdır, lizin, treonin, tirozin aminoasidi açısından fakirdir.
Keten tohumu proteini kan glikozunu iki farklı yolla etkileyebilmektedir; insulin salgısını teşvik ederek glisemik indekste azalmaya neden olabilir, polisakkaritlerle interaksiyona girerek gıdaların glisemik indeksinde etkili olabilir.
Lignanlar ve diğer fito östrojenlerin bir anti-inflamatuar etki nedeniyle diyabet gibi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Keten tohumu serbest oksijen radikallerinin miktarını azaltarak hiperkolesterolemik atherosiklerosis gelişimini önlemektedir. Yapılan bir çalışmada günde 3 g keten tohumu yağı ile beslenen yetişkinlerde kan glukoz düzeyinin artmadığı görülmüştür.
Keten tohumu fitosterol içermektedir. Fitosteroller yapıda kolesterol ile benzer moleküllerdir ancak bağırsakta kolesterol emilimini önlemeye yardımcı olurlar. Bu besinleri içeren gıdalar yemek vücudun LDL veya “kötü” kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Keten tohumu içerdiği diyet lifleri sindirim sitemi için çok faydalıdır. Keten tohumu bol miktarda içerdiği diyet lifleri sindirilmesi zor olan besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar ve bu sindirim sistemin aşırı yorulmasına engel olur. Bu özelliği ile keten tohumu bağırsakların düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Kabızlığa karşı etkilidir ve bu süreçte bağırsak çalıştıran ilaçlar gibi bağırsak mukozasını tahriş etmez ve potasyum gibi minerallerin kaybı yaşanmaz. Keten tohumunun içerdiği bol miktardaki diyet lifleri ayrıca erkeklerde prostat kanseri kadınlarda ise meme kanserine yakalanma riskini azaltır.
Keten tohumunun diğer bir özelliği ise iyi bir antioksidan olmasıdır. Bu özelliği sayesinde de dolaylı olarak kalp ve damar sağlığını korur. Keten tohumu böylece yüksek kolesterolden ve kan şekerinden kaynaklanabilecek kalp hastalıklarını engeller. Düzenli olarak keten tohumu tüketmek kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterol seviyesini arttırır.
Omega 3 ve 6 yağlarını içeren keten tohumu hem stres seviyesini düşürür hem de kalp sağlığını korur. Düzenli kullanan kişilerde kalp krizi geçirme riskinin daha düşük olduğu görülmüştür.
Keten tohumu B vitamini ve magnezyumdan zengindir. Yüksek vitamin ve mineral içeriği ile vücudun tüm sistemlerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur ve bu yol ile metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda iskelet ve kas sistemine de oldukça faydalıdır.
Keten tohumu nodül oluşumunu arttırır bu yüzden vücudunda kitlesi olanlar keten tohumu kullanmamalıdır.
 Sahip olduğu omega -3 yağ asidi sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
 Cildin yapılanmasında ve yenilenmesinde etkilidir.
 Yüksek lif(lignan )içeriği sayesinde kansere karşı özellikle meme kanserine karşı koruyucudur.
 Alfa-linoleik asit içermesi sebebiyle LDL kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
 Kan basıncı ve bağışıklık sistemini düzenler,
 Kabızlık tedavisinde kullanılır ve bağırsaklarda potasyum düşmesine neden olmaz
 Hipoglisemiye karşı koruyucudur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pikan Cevizi ve Keten Tohumu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Yazıları
► Keten Tohumu Dyt.Yusuf YAŞAR
► Neden Keten Tohumu? Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK
► Chia Tohumu: Diyete Chia Tohumu Eklemek İçin 10 Neden ÇOK OKUNUYOR Dyt.Perran AYDEMİR
► Teff Tohumu Dyt.Pınar ERMİŞ
► Chia Tohumu Mucize mi? Dyt.Tuğba BALDEDE
► Chia Tohumu Nedir? Dyt.Yunus Emre UZUN
► Chia Tohumu Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Pikan Cevizi ve Keten Tohumu' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
◊ Fodmap Diyeti Ocak 2020
◊ Buğday Çimi Ocak 2020
◊ Arpa Çimi Ocak 2020
◊ Gebelikte Beslenme Ocak 2020
◊ Yulaf Ezmesi mi? Müsli mi? Granola mı? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:00
Top