2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğru Kalem Tutuşu Nasıl Olmalıdır?
MAKALE #20639 © Yazan Uzm.Psk.Gamze EREN | Yayın Temmuz 2019 | 4,035 Okuyucu
Yaz tatili hızla geçerken çocukları ilkokullu olma heyecanı sarıyor. Eylül ayı itibariyle binlerce öğrenci ilkokul formasını giyiyor olacak. 1. sınıfın ilk döneminde daha çok yazı yazmanın ve okumanın temel becerilerinin kazandırılması ve geliştirilmesi hedeflenir. Ve öğretmenlerden sıklıkla kalem tutuşla ilgili geri bildirimler gelir. Çocukların kalem tutuşları anne babalar ve öğretmenler tarafından "sözlü uyarı" yapılarak düzeltilmeye çalışılır. Bu yazımda doğru kalem tutuş şekilleri ve sağlıklı destekleme yöntemlerinden bahsetmek isterim.

Doğru Kalem Tutuşu Nasıl Olur?

Kalem tutma şekilleri, öğrencilerin kalemi kavrama şekilleri, kavrarken hangi parmaklarını kullandıkları ve destek parmağı gibi farklılık dikkate alınarak kategorilere ayrılmıştır (Dennis ve Swinth,2001).

Kalem tutma şekilleri aşağıdaki gibidir:
1. Dinamik üç parmak kavrama
2. Dinamik dört parmak kavrama
3. Baş ve işaret parmağı kesişik üçlü kavrama
4. Baş ve işaret parmağı kesişik dörtlü kavrama
5. Dört parmak kavrama
6. Interdijital kavrama

Yapılan araştırmalarda çocuk ve yetişkinler arasında en yaygın kalem tutma şekli "dinamik üç parmak kavramadır". Yaygın kullanılan dinamik üç parmak kavrama şekli doğru model olarak gösterilir. Aslında doğru kalem tutmanın farklı yolları vardır. Tek bir doğru yoktur. Yapılan araştırmalar, kalem tutma şekillerinin hızlı ve okunaklı yazmada birbirinden daha üstün olmadığını gösteriyor (Schwellnus ve ark., 2012).

Çocuğunuz/Öğrenciniz canı istediği zaman kalemi doğru şekilde mi tutuyor?

Kalem tutuş şekillerindeki farklılık, kasların (motor becerileri) gelişmişlik durumuna bağlıdır. Çocuklar, kendisini rahat ettirecek şekilde kalem tutuş geliştirir.
Yazı yazmak kalemle ilgili bir eylem olmaktan daha çok kas gelişimiyle ilgilidir. Omuzdan başlayarak kol, bilek ve parmak kaslarının aktif olduğu bir süreçtir. Kas gelişimi yeterli olmadığı zaman kalemi kavrama, rahat hareket ettirme, harfleri doğru yazmada zorluk yaşandığı gözlemlenebiliyor.
Aslında çocuklar canı istediği zaman değil sevdikleri insanların ricası nedeniyle bir süre istenilen şekilde tutmak için çaba gösterir daha sonra kasları yorulduğu için kolay olan tutuşa geçer.
" Güçlü kaslar, yazı yazarken az yorulan çocuklar".

İlkokula başlayan bir çocuğun ince motor becerilerini okul öncesi eğitiminde kazanmış olması beklenmektedir. İnce motor becerisi zayıf olan çocukta kalemi kavrayamama, kalemi rahat hareket ettirememe, harf şekillerini yapamama gibi zorluklar gözlenebilmektedir. İlkokula hazırlık sürecinde bu becerileri kazandırmak için ailelere evde yapılabilecek öneriler aşağıda yer almaktadır.

Kas Gelişimi İçin Öneriler;

Sıkı kavanoz kapağı açma-kapama,
Fermuar açma-kapama,
Düğme ilikleme ve açma,
Bakliyat ayıklamak (Mercimekten nohutu ayıklamak v.b)
Kağıt kesmek,
Kağıt katlamak,
Makarna ipe dizme,
Yün sarma ve açma,
Oyuncak arabayla yollar çizerek gitme,
Gazete kağıdı buruşturma ve yırtma,
Hamurla oynama,
Kumla oynama,
Lego oynama,
El ile top oyunları oynama,
Su havuzunda top yakalama,
Yüzme v.b.

Kaynakça

Dennis, J. L., & Swinth, Y. (2001). Pencil grasp and children’s
handwriting legibility during different length writing tasks.
American Journal of Occupational Therapy, 55, 175–183

Heidi, S., Heather, C., Azadeh, K,, Helene, P., Cherly, M., Tom C. (2012).Effect of Pencil Grasp on the Speed and Legibility of Handwriting in Children. American Journal of Occupational Therapy, November/December 2012, Vol. 66, 718-726.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğru Kalem Tutuşu Nasıl Olmalıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gamze EREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gamze EREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gamze EREN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gamze EREN
İzmir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gamze EREN'in Yazıları
► Eş Seçimi Nasıl Olmalıdır? Psk.Dnş.Banu BEKÇİ AYTEKİN
► İdeal Evlilik Nasıl Olmalıdır? Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Aile İçi İletişim Nasıl Olmalıdır? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuğa Özgüven Aşılama Nasıl Olmalıdır? Psk.Günay BAYDAROĞULLARI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Doğru Kalem Tutuşu Nasıl Olmalıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:43
Top