2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Pilot Olmak İstiyorum?
MAKALE #20651 © Yazan Uzm.Psk.Nalan EYİN | Yayın Temmuz 2019 | 7,300 Okuyucu
Neden Pilot Olmak İstiyorum?

Yazıyı, bu hafta sonu deniz uçağındayken yazmaya başladım. Geçtiğimiz hafta görüştüğüm adayların bir kısmında, çok istedikleri halde, pilot olma sebeplerini ifade etmekte zorlanmaları bu yazıyı yazmama teşvik etti.

Pilot olmayı neden istediğinizi biliyor ama ifade etmekte zorluk mu çekiyorsunuz? Bu yazı, sizin için.

Önünüzdeki en büyük engel,mülakatınıza girecek olan alan uzmanları Uçuş Psikologlarının ve Kaptan Pilotların, muhtemelen sizden farklı bir kuşakta olmasıdır.

Kuşaklar arası farklar, bir mesleği istemekten tutun da motivasyonunuzda ve hayatı anlamlandırma stilinizde büyük farklar oluşturuyor.

1980 ve sonrasında doğan Y kuşağını açıklamak için Milenyal Kuşak ifadesi kullanılıyor. Milenyal kuşağın çarpıcı biçimde farklı yanı, iş hayatında anlamı sorgulamasının daha fazla oluşudur.

Amerikan menşei olan bir kuruluş, tam olarak şu duruma atıfta bulunuyor: İş yerinde bir anlam yakalamış olan çalışanlar, diğer kişilere nazaran altı kat daha fazla o işi sahipleniyor ve o şirkette devamlılığını sürdürüyor. Keza, iş yerinde anlamlı bir iş yaptığını belirten çalışanların, iş verimi de buna paralel artıyor. 2017 yılında yapılan araştırmanın sonucu da bu görüşü destekler mahiyette çıkmış. Araştırma sonucuna göre iş yerinde anlamı bulamayan Y Kuşağı çalışanlarının yüzde 71’inin verimli çalışmadığı vurgulanıyor. Demek ki, iş yeri performansımızla, yaptığımız işler ve bu işi anlamlı bulup bulmadığımız arasında çok sıkı bir korelasyon mevcut.

Bir işi verimli ve başarılı kılan ilk şey, o işe dair ilgimizdir. İlgi, araştırmayı ve öğrenmeyi yani bilgi edinmeye uygun motivasyonu tetikler.

Pilot olmak istediğini beyan eden adayın hem havacılığa yönelik ilgisi,hem de havacılık alanındaki mevcut bilgisi bu sebeple değerlendirilmelidir.

Bu işi neden istiyorum? Bana ne katacak? Pilot olma kararımda ki en önemli sebepler nelerdir? Bu sorular, havacılığa dair genel yaklaşımınız ve anlam farkındalığınızı gösterir.

Havacılık ilgisini veya pilot olma isteğini öğrenme ve gelişime açık olduğu için seçtim diyorsanız, sebep sonuç ilişkisini bir daha değerlendirmenizi tavsiye ederim. Bu bir sebep değil, işe dair anlam farkındalığı olan çalışanın kazanacağı doğal bir sonuçtur.

Bunu daha iyi açıklamak için, beni etkileyen bir hikayeyi paylaşmak istiyorum. John F. Kennedy, 1961 yılında NASA'yı ziyaret eder. Bu ziyaret sırasında, girişteki temizlik görevlisine NASA’da ne iş yaptığını sorar. Temizlik görevlisinin cevabı: “Aya adam gönderilmesine yardım ediyorum.”

Temizlik görevlisinin, yaptığı işin NASA’nın teknolojisi ve tüm faaliyetlerinin bir parçası olduğunu içselleştirmiş olması, aslında işe anlam kattığının ve farkındalık sahibi olduğunun önemli bir tespittir. Yaptığı işi sahiplenen, yüksek motivasyonla çalışabilen ve verimini yüksek tutabilen çalışanlar, iş hayatının en çok aranan profilidir.

Havacılık Sektöründe, insan odaklı bir yaklaşım vardır. Mevcut teknolojiyi doğru ve güvenilir biçimde kullanacak, motivasyonu yüksek, gelişime açık, ekip çalışmasına uygun adaylar seçilmelidir. Seçilecek olan adaylar, bu işle beraber sadece, işin kendilerine olan katkılarına odaklı değil aynı zamanda şirkete katkılarını, sorumluluk ve rollerini de iyi analiz etmiş olmalıdır. Yani havacılığın, bir iş tecrübesinden çok ama çok ötede, bir yaşam kültürü, tüm hayatını da beraberinde derinden etkileyecek sorumlulukları olduğunu kabul etmelidir.



Herhangi başka bir işte, birkaç gün uykusuzluk, düzensiz dinlenme saatleri nispeten tolere edilebilirken, havacılıkta hiçbir zaman telafi şansınız olmadığını bilmelisiniz. Kaç yıl ve kaç saat uçuş tecrübeniz olursa olsun, her uçuş ilk uçuştur. Havacılıkta pilotların, uçuş öncesi hazırlıkları da bu sebepten sadece uçuş planına, uçulacak destinasyona, meteorolojiye değil aynı zamanda uçucunun da yeme içme düzeni, yorgunluk yönetimi, uykusu, zindeliği, herhangi bir alkol ve/veya ilaç etkisi altında olup olmaması gibi değişkenlerin bir arada gözetildiği uçuşa hazır oluşuna yani “Fit to Fly” oluşuna sıkı sıkıya bağlıdır. İş için anlam farkındalığı gelişmemiş bir adayın, bu dengeyi kurabilmesi zor bir ihtimal olarak karşılanır.

Şimdi gözlerinizi kapatın ve tekrar düşünün, neden pilot olmak istiyorsunuz? İçinizdeki anlam farkındalığı geliştikçe, size ait ve en doğru yanıtlara da ulaşacaksınız.

Nalan Eyin 7/7/2019
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Pilot Olmak İstiyorum?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nalan EYİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nalan EYİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nalan EYİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nalan EYİN
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nalan EYİN'in Yazıları
► An'da Olun İstiyorum Psk.Elif BAYBUĞA
► Barışmak İstiyorum Kendimle... Psk.Füsun BUDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Neden Pilot Olmak İstiyorum?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Liderlik Becerileri Haziran 2019
► Eyvah Çocuğum Porno İzledi! ÇOK OKUNUYOR Kasım 2011
◊ Cinsel Beyin Ocak 2019
◊ Yalnızlığa Dair Mayıs 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:10
Top