2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



3 Temel Ebeveyn Hatalı Tutum ve Davranışları
MAKALE #20658 © Yazan Uzm.Psk.E.Cem ENGİN | Yayın Temmuz 2019 | 1,698 Okuyucu
Her anne-baba çocuğunun okul yaşamında daha başarılı olmasını,arkadaşlarıyla ve sosyal çevresiyle uyumlu olmasını ve başarısını sürdürmesini istemektedir.Zaman zaman bununla ilgili telkin ve tavsiyelerde bulunmaktadır.Fakat hatalı tutum ve davranışlar bazen olumlu yerine olumsuz etkiler de gösterebilir.Bunu 3 temel maddeyle ele alacak olursak:

1-) Çocuğa ders konusunda aşırı baskı ve akranlarıyla kıyaslama

Başarılı kariyer elde etmek ve donanımlı bir okulda okumak için milyonlarca öğrenci lise ve üniversite giriş sınavlarına hazırlanmakta sınavlar,denemeler ile arkadaşlarıyla rekabet ortamına girmektedir.

Öğrencinin derslerinde başarılı olması ve sınıfın ortalamasından yüksek puanlar ebeveynler tarafından elbet istenilen bir durumdur fakat çocuğa yapılan aşırı baskı ve akranlarıyla kıyaslama zamanla çocuğunuzun özgüveninde azalmaya neden olmaktadır.

Yapmış olduğum yüksek lisans tez çalışmamda ebeveynlerinin baskı ve aşırı disiplin uyguladığı çocuk ve ergenlerde anksiyete,depresyon,sosyal içe dönüklük gibi istenmeyen duygusal bozuklukların yanı sıra sosyal sorunlar,düşünce sorunları,kurallara karşı gelme davranışı,saldırgan davranışlar gibi davranışsal bozukluklar arasında pozitif ilişki bulundu.*

Ayrıca bu durum çocukta ‘yetersizlik’ şemasının gelişmesine ve yetişkinlik döneminde sosyal,duygusal ve mesleki yönden özgüvensizliğe neden olabilmektedir.

Çocuğun ilerlemek için referansı diğer arkadaşının başarısı değil kendinin daha önceki durumu ve genel başarı ortalamasının üstü olmalıdır.

Çocuğa ‘git odana ödevlerini bitir’ ‘ödevlerini bitirmezsen tv izleyemezsin’ gibi ifadelerle ödevini yapmasını hatırlatmak çocuğun ödeve derslerinde başarısını pekiştirecek öğrenmeye yardımcı faaliyet yerine cezalandırma aracı olarak atfettiği anlamı değiştireceğinden dolayı olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir.Çocuğa ödev yapmanın okul başarısı için gerekli olduğu,zorlandığı konular varsa öğretmenine ifade edebileceği bunun kendisinin bir sorumluluğu olduğu uygun dille ifade edilmelidir.

2-) Çocuğu korkutmak ve tehdit etmek

Bazen çocuklar yaramazlık yaptıklarında,uslu durmadıklarında anne-babalar tehdit yoluna gitmektedirler.

-Yaramazlık yaparsan doktor amca sana iğne yapar.

-Uslu durmazsan seni polise veririm.

-Yemeğini yemezsen pilavlar arkandan ağlar.

...gibi cümleler çocukta belki geçici olarak işe yarar gibi görünebilir fakat çocukta varsayımsal ve değişkenlerle düşünmeye başladığı,kavramlarla algılayabilme,sentezler ve çıkarımlar yapabildiği soyut işlemsel dönem (11 yaş ve sonrasında yani ergenlik dönemi ile başlayan evre)** henüz gelişmemiş çocuklar gerçek ile hayali ayırt etmekte zorlanacabileceğinden gerçekten de doktorlara,polislere ve diğer üniformalı personele karşı kötü imaj algısı oluşabilmektedir.Bu durum ileride ergenlik ve yetişkinlik hayatında çeşitli fobilerin (iğne fobisi,üniformalı kişilere karşı korku hissetme vs) gelişmesine neden olabilmektedir.

3-) Çocuğu cep telefonu/tablet ile aşırı ilgilenmesini sağlamak

Günümüz dünyasında biz yetişkinler dahil akıllı telefonların,tabletlerin maalesef bağımlısı olmuş durumdayız,canımız sıkıldığında elimize telefonu alıyoruz,paylaşım yaptıkça ve beğeni aldıkça mutlu oluyoruz.Teknoloji günlük yaşamımızda pratiklik sağlamasının yanı sıra aşırı kullanımı ise birçok zararı getirmektedir.Hatta internet bağımlılığı olarak yeni bir bağımlılık çeşidi literatüre girmiştir.

Birçok ebeveyn telefon ve tableti yemek yememe istediğinde veya yaramazlık yaptığında çocuğu susturma aracı olarak kullanmaktadır.Çocuk Youtube'dan açtığı videodaki hayal dünyasında gezinirken ebeveynler rahatça işlerini görmektedirler fakat bu durum çocuğun zihinsel gelişimini olumsuz etkilemektedir.

Michigan Üniversitesi bünyesindeki bilim insanları, araştırmaya dahil olan çocukların MRI filmini çekmiş ve 2 saatten fazla zaman geçiren çocukların beyin zarının inceldiği gözlemlemiştir. Bununla birlikte çocuklarının konuşma becerilerinde ve muhakeme yeteneklerinde ciddi oranda düşüş gözlendiği belirtilmiştir.***

Ayrıca 2012 yılında internet ve sanal oyunlara ilişkin Lin & Zhou tarafından yapılan bir çalışmada internet bağımlılığının beynin duygu işleme, karar verme, dikkat ve dürtü kontrolünden sorumlu bölgesinde yapısal ve işlevsel değişimlere yol açtığı bulunmuştur.(akt.Gündoğ,D)****

Teknoloji çağındayız tabletlerden ve bilgisayardan eğitim,iletişim,bilgi alma amaçlı kullanımında sorun olmasa da internet/oyun bağımlılığı,zararlı içerikler gibi konularda ebeveynler kontrolü ele almalı,hangi sitelerde gezindiğini,kaç saat geçirdiğini,okul başarısı ve sosyal hayatını engelleyip engellemediği konularında dikkatli olmaları gerekir.

Herkese mutlu günler dilerim
E.Cem Engin
Uzman Klinik Psikolog
16.01.2019

Kaynakça:
*Engin,E.C.Bir Aile Hekimliği Bölgesinde Kayıtlı 6-18 Yaş Arası Çocuk ve Ergenlerde Görülen Davranış ve Uyum Problemlerinin;Bu Çocuk ve Ergenlerin Ailelerinin Demografik Özellikleri,Tutum ve Davranışlarıyla Olan İlişkisinin İncelenmesi,2015,İstanbul
**https://hthayat.haberturk.com/blog/haber/1057815-bazi-derslerde-zorlaniyorsa-belki-de-henuz-soyut-dusunemiyordur
***https://www.webtekno.com/bilim-insanlari-ekrana-uzun-sure-bakmak-beyin-zarini-inceltiyor-h60171.html

****http://duygugundog.com/TR/Content/-7642569892.htm
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"3 Temel Ebeveyn Hatalı Tutum ve Davranışları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.E.Cem ENGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.E.Cem ENGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
E.Cem ENGİN Fotoğraf
Uzm.Psk.E.Cem ENGİN
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.E.Cem ENGİN'in Yazıları
► Demografik Değişkenlere Göre Dini Tutum PDF Dr.Psk.Dnş.Erkan KAVAS
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında '3 Temel Ebeveyn Hatalı Tutum ve Davranışları' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sürantrenman - Sporda Tükenmişlik ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2022
► Sporda Zihinsel Sağlamlık Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:09
Top