2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukların Ekran Faaliyetleri
MAKALE #20659 © Yazan Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ | Yayın Temmuz 2019 | 1,843 Okuyucu
Çoğu anne baba için ekran faaliyetleri kafa karıştıran bir meseledir. Birlikte çalıştığım ebeveynler sıklıkla sorarlar. Gün boyu kaç dakikalık müsadeler olmalı? Telefon, televizyon, tablet vermediğimizde kavgasız gürültüsüz bu süreci atlatamıyoruz, ne yapmamız gerekir?*Daha fazla izlerse ne gibi sıkıntılar olur? gibi benzer birçok soru. Bu sorunun yanıtı zaman zaman kişiye göre değişse de değişmeyen tek şey ise benim için 2-2,5 yaşından önce tüm ekran faaliyetlerine maruz bırakmamaktır. Eminim şimdi büyük bir çoğunluğunuz tabletsiz yemek yemiyor ya da işimi yaptırmıyor, hatta kafamı dinleyemiyorum diye içinizden geçiriyorsunuz. Biliyorum, hiç kolay değil. Fakat uzun vadeli sonuçlar ile ilgili yapılan araştırmaların olumsuz sonuçlarını tecrübe etmektense, bu dönemi kolaya kaçmaya çalışmadan birlikte oyun oynayarak ve oyuncaklarıyla kendi başına oynamasını da sağlayarak birçok anne-baba gibi yeniden kurgulayabilir, çocuğunuzu bu negatif etkilerden elinizden geldiğince koruyabilirsiniz.

Okul öncesi dönemde çocuklar için ekran kullanımından ne tür eğitimler aldıkları ya da nasıl faydalar sağladıklarına dikkat etmek önemlidir. Kaliteli program ve uygulamalar seçmek, sağlıklı teknoloji alışkanlıkları kazandırmak için önemli bir kriterdir. Örneğin, bir çocuğun reklam izleyerek vaktini geçirmesindense* hayal gücünü destekleyecek bir sanat eseri yapabileceği programları izlemesi daha faydalı olacaktır. Ayrıca Amerikan Pediatri Akademisi 2-5 yaş arası çocukların ekran faaliyeti nin bir yetişkin eşliğinde bir saati geçmemesi gerektiğini söylüyor.

Telefon, televizyon, tablet uzun yıllardır kullanılan kolay bir çocuk bakıcısı gibi olup anne babaların işini kolaylaştırıyor gibi görünüyor olsada uzun vade de sonuçları görmezden gelmek büyük bir hata olacaktır. En azından sınırlı da olsa kullanım zamanlarında problem çözmesine teşvik etmesine, iletişim becerilerini ve sosyal becerilerini geliştirmesine fayda sağlayacak bir içeriğe sahip olmasına dikkat etmenizi öneririm.

Ekran bağımlılığın işaretleri nelerdir?
Ekran başında geçireceği zamanı sınırlamış olmanıza rağmen çocuğunuz bunu başarmakta zorlanıyorsa
Oyuncaklar, spor, kitap ya da diğer motive edecek etkinliklerden heyecanlanmıyor, tek motivasyonu televizyon ya da tabletse
Ekran başında olmadığı zamanda dahi oynadığı oyunlar hakkında konuşmaya halen devam ediyor ve yeni bölümleriyle ilgili ne tür videolar geleceğine dair merak duyuyorsa
Ailece geçirdiğiniz anlarda örneğin yemek saatinde, tablet ya da telefonla eşlik etmeye devam ediyor, durduramıyorsa
Ekran zamanı dolduktan sonra hayal kırıklığı yaşıyor, derin hüsran yaşıyorsa
Uykusundan feragat edip oyun oynamayı sürdürüyorsa
Zor bir gün geçirdikten sonra kendini iyi hissetmek için oyuna ihtiyaç duyduğunu söylüyorsa bunlar ekran bağımlılığının işaretleri olabilir.

Gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde her eve giren bilgisayar, cep telefonu, televizyon ve tablet hayatlarımızın önemli derecede vaktini çalıyor. Aynı şey çocuklarımızın hayatları için de geçerlidir. Televizyon, tablet, telefon karşısında kilitlenmiş çocuklar, artık sanal dünyalardaki kahramanlar ile sosyalleşmekteler. Gerçek hayatın içerisinde sosyal ilişkiler kurmayan ya da aktivitelere dahil olmayan çocukların sonraki yıllarda farklı rahatsızlıklara sahip olma oranının çok yüksek olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.*Bu yüzden çocukların ekran başındaki sürelerini takip etmek, içeriklerini kontrol etmek, akranlarıyla biraraya gelebilecekleri ortamlar yaratmak çok kıymetlidir.

Oyuncaklara temasınız bol olsun!

Uzman Klinik Psikolog Büşra Börekçi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukların Ekran Faaliyetleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büşra BÖREKÇİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'nin Yazıları
► Ekran Terörü Psk.Hatice Esra BAKIR
► Ekran Bağımlısı mı (Yım) ??? Psk.K.Esen EKİNCİ
► Pandemi ve Ekran: Şeytani İkili Psk.Tuğçe ŞAHİN
► Çocuklarda Ekran-İnternet Bağımlılığı Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocukların Ekran Faaliyetleri' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ceza mı? Disiplin mi? Ekim 2018
► Tuvalet Eğitimi Aralık 2017
► Çocuklar ve Yemek Yeme Nisan 2012
◊ Çok Ödev Az Zaman Temmuz 2019
◊ Kızgın Çocuk Kasım 2018
◊ Doktor Korkusu Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:14
Top