2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bacak Estetiği- Çarpık Bacak Estetiği
MAKALE #20676 © Yazan Op.Dr.Ekrem KESKİN | Yayın Temmuz 2019 | 2,040 Okuyucu
Fizik her insanın önem verdiği bir kavramdır. Günümüzde bacak yapısındaki kalınlık incelik ya da eğriliklerin olması oldukça önemsenmekte ve bu durumdan fazlasıyla şikayetçi olunmaktadır. Kadınlar ve erkekler isteklerine göre farklı tarzda bir bacak yapısı arzulamaktadırlar. Kadınlar, simetrik ve uzun bir bacak yapısı isterlerken, erkekler kaslı bir bacağa sahip olmak istemektedirler. Giyilen kıyafetler kişiler için oldukça önemli olup kadınların giydiği etek ve elbiselerin altından bacak yapısının düzgün ve etkileyici olması oldukça önem veren bir yere sahiptir. Bazı kadınlar bacaklarından memnun olmadıklarından pantolon ve bol kıyafetler tercih etmektedirler. Bu durumdan şikayetçi olmak yerine istediğiniz tarzda kıyafet giymek için korkmadan bacak estetiğinize önem vermeniz gerekir.


Bacaklarınız istediğiniz şekilde olmayıp çarpık, çöp (zayıf ) bacak ya da kalın bacaklara sahip olmanızın sebebi?


Çocukluktan buyana sağlıksız ve dengesiz beslenme, spor faaliyetlerinizin yetersiz olması ya da yapılmaması, genetik faktörlerinde ele alındığı sebeplerden bacak gelişim bozukluğuna sebep olabilmektedir

Bacak estetiği hangi şekilde düzeltilmektedir?

Kalın bacaklara sahip olan kişilerde bacakta bulunan fazla yağlar liposuction işlemi ile alınarak bacaklarınız şekillendirilip inceltilmektedir.


Bacakların bazı bölgelerinde bulunan çöküntülere, vücudun belirli bölgelerinde bulunan fazla yağ oranı alınarak zayıf olan kısımlara yağ transferi yapılmaktadır. Ayrıca hyaluronik asit uygulaması ve dolgu maddesi olan aquafilling ile de düzeltilebilir.
Bacak bölgesinde eğrilik ya da incelik durumunun fazla olduğu kısımlara ise silikon implant yerleştirilerek sorun ortadan kaldırılabilir.

X bacak (çarpık bacak) yapısına sahip olan hastalardatedavi için egzersiz, fizik tedavi ya da cerrahi olarak kemik yapısı düzeltilebilir.


Diz kapağı estetiğinde, toplanmış yağ birikimine liposuction yapılır. Aşırı kilo alıp verilmesi sonucu diz kapağı bölgesinde oluşan sarkma ve katlanmış görünüme germe işlemi yapılarak düzeltilir.

Kalın bacaklara sahip olan hastalarda yapılacak işlem;


Bacağı daha ince hale getirmek için liposuction işlemi uygulanmaktadır. Liposuction kasların üzerindeki yağ dokusunu alarak bacağınıza şekil verir ve incelmesini sağlar. Yağ aldırma işlemi bacak bölgesinde ki yağ depolarını gidermenin etkili bir yoludur. Genel anestezi altında bacakta küçük kesiler açılarak vaser liposuction ile cildin alt tabakalarında ki yağlı bölgeye vaser uygulanıyor. Vaserin uygulanması ciltte sarkma, dalgalanma ve pürüzlenme meydana getirmiyor. Yağlar parçalandıktan sonra ince uçlu kanüller aracılığıyla yağlar alınarak ameliyat tamamlanıyor. 45 dakika süren bir ameliyat olup ameliyat sonrası yara izi kalmamaktadır.


İyileşme sürecinde; ameliyat sonrası hastanın kendisini iyi hissetmesi halinde ameliyattan 4 saat sonra yemek yiyerek yürüyüş yapması önerilir. Daha sonra herhangi bir sorun olmadığı halde ertesi gün taburcu işlemleri gerçekleştirilir.
Ameliyat sonrası hastaya bacağı kaplayan özel bir korse giydirilir. Bu giydirilen korsenin 6 hafta boyunca hasta üzerinde kalması gerekmektedir. Sebebi ise, kanamayı engellemesi, baca sıkı tutarak şekil vermesini sağlamasıdır.
Ameliyattan 1 hafta sonra kontrole gelinmesi gerekir. Bu kontrolde pansumanlar yenilenerek korse tekrar giydirilir.
Yürüme hareketleriniz de ilk günler ağrılı olacaktır daha sonra günlük hayatınıza devam edebilirsiniz.
Liposuction işlemi olduktan sonra spor ve dengeli beslenmeye özen göstererek bacağınızda ki incelme işlemine daha fazla yardımcı olabilirsiniz.
Bacakların ince olduğu durumlarda yapılması gereken işlemler;

1) Bacağa Yağ enjeksiyonu

Bacakların fazla ince olmadığı durumlarda genellikle yağ enjeksiyonu yapılmaktadır. Yağ enjeksiyonu, vücudun bazı bölgelerinden liposuction yöntemi ile yağlar alınır. Alınan yağlar inceltilerek enjeksiyon yöntemi ile bacak bölgesindeki ince kısımlara verilir. Yağ enjeksiyonu,genel anestezi altında 1- 1,5 saat süren bir işlem olup hastanın hastanede 1 gün istirahat etmesinin ardından kendisini iyi hissettiği halde ertesi gün taburcu edilir. Hasta günlük hayatına ameliyattan birkaç gün sonra dönebilir.

Hyaluronik asit enjeksiyonu?

Bu asit içerisinde hayvansal kaynaklı bir madde içermeyerek cilde dolgunluk ve hacim verir. Ciltte doğal olarak bütünleşir. Bu tedavinin amacı ciltteki hyaluronik asit seviyesini arttırmaktır. Etkisi 6 ile 12 ay süren bir işlemdir. Bacak estetiğinde pek fazla tercih edilmeyen bir yöntemdir. Genellikle yüz için kullanımı daha uygundur. Nazolobial çizgileri düzgünleştirmede, çenenin görünüşünü ve kontörünü düzeltmede tercih edilen bir tedavidir.

Aquafilling dolgu maddesi?

Aquafilling sentetik lineer poliamidten oluşan üç boyutlu moleküler yapıya sahip matrix içine yerleştirilmiş normal %0,9 fizyolojik sodyum klorid çözeltisinin dinamik hareket etmesinden oluşan su bazlı bir hidrolik jeldir.


Aquafilling dolgu maddesi ile yapılan bacak estetiğinin kalıcılığı 5-8 yıl arasındadır. Ayak bileği kalınlaştırılması, ve diz içi kalınlaştırılmasında kullanılan ameliyatsız bir yöntemdir. Lokal anestezi altında dolgunlaştırılmak istenilen bölgeye ince uçlu iğneler sayesinde aquafilling dolgu maddesi enjekte edilir. 20-30 dakika süren bir işlemdir. Lokal anestezi altında yapılacağından iyileşme süreci istemez, hasta günlük hayatına işlem sonrası hemen dönebilir.

Silikon implant tedavisi?

Bacak şeklinde eğrili ve incelik durumu fazla olan hastalarda bacak yapısını düzeltmek için kullanılan bir diğer yöntem ise silikon implant tedavisidir.
Silikon implant ameliyatı, implantın konulacağı bölgeden bir kesi yapılarak kas dokusuna ulaşıldığında implantın yerleştirilmesidir. Bu operasyonun önemli noktası implantın tip ve büyüklüğüne doğru karar verilmesidir. İmplantın yapısına, hastanın bacak yapısına, bacak uzunluğuna ve bacak yapısını ne kadar kalınlaştırmak istediğine göre implant yapısına karar verilir.


Silikon implant ameliyatı sonrası tekranlanması gerekmediğinden hayatınız boyunca kullanabilirsiniz.



Çarpık bacak görünümüne sahip olan kadınlarda implant yerleştirilerek iki bacak arasındaki açıklık kapatılır böylece istenilen düzgün görünüm elde edilir.
İyileşme süreci; impalantlar kas içine konulacağından ilk gün hastalar ağrı hissedebilirler. Hissedilen ağrılar damardan verilen ağrı kesicilerle engellenecektir.
Ameliyattan 4 saat sonra hastanın kendisini iyi hissetmesi durumunda oda içerisinde kendisini yormayarak yürüyüş yapmasında fayda vardır. Bu yürüyüşü yardım alarak ve küçük adımlarla yapması gerekir.
Hasta 1 gece hastanede kontrol altında kaldıktan sonra ameliyat sonrası kullanması gerektiği ilaçlar verilerek taburcu edilir.
Hastanın ameliyat sonrası 1 hafta evinde istirahat etmesi gerekir. 1 hafta dinlenme sürecinde 4. Gün kontrole gelerek bacaktaki sarılı olan bandajlar çıkartılır. Kontrol sonrası hasta duşunu rahatlıkla alabilir. Ameliyatta kas içerisine implant konulduğundan yürümekte biraz zorluk çekebilirsiniz fakat 1 hafta 10 gün sonra eski normal yürüyüşlerinize döneceksiniz.
meliyat izleri ufak olacağından ameliyat sonrası çabuk iyileşme göstererek iz kalmıyor. Bu durum 6-9 ay süresinde bir zaman alıyor.

Silikon implant ile ilgili aklınızda kalan sık sorulan sorular?


Konulan silikon implantlar da patlama ya da sızma gibi bir durum olur mu?
Bu medikal silikon akıp, dağılmadığından patlama gerçekleşmez. Gayet güvenilirdir.

Ameliyat süresi ne kadardır lokal anestezi altında yapılabilir mi?


Genel anestezi altında yapılabilen ve 1 saat süren bir işlemdir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilemez. Çünkü implant kas içi konulacağından lokal olarak bacak komple uyuşturulamaz.

Ameliyat sonrası eskisi gibi bacaklarımı kırıp oturabilir miyim?

İmplantın iyi yerleştirilmesi ve sabitlenmesi durumunda herhangi bir sıkıntı çıkmayarak eski hayatınızda olduğunuz gibi hareketlerinize eskisi gibi devam edebilirsiniz.

Ameliyattan ne kadar zaman sonra spor yapabilirim?

Ameliyattan 2 ay sonra sporunuza devam edebilir kendinizi yormayacak şekilde yapamak olduğunuz hareketlerinizi yavaş yavaş yapabilirsiniz.

Ameliyat sonrası sürekli destek alarak mı yürümeliyim?

Destek almadan yürümeniz gerekir. Sürekli yanınızda birilerinin olması ya da baston gibi eşyalardan yardım alarak yürümenizi geciktirirsiniz. Yürümek iyileşme döneminde en büyük etkendir.

Bu ameliyatta kesinlikle yürümem eski haline dönecek mi?

Ameliyatın ilk günlerinde yürümekte biraz güçlük çekebilirsiniz. İlk günlerde kasın gerilmesiyle ağrı duymanız çok normaldir. 3 gün ufak adımlarla yürümeniz canınızı yakmayacaktır. Ameliyattan 1 hafta sonra günlük hayatınıza dönerek eski yürüyüşlerinize kavuşacaksınız.

X bacak (çarpık bacak) tedavisi?

X bacaklar çocukluk döneminde 2 yaşından sonra gelişerek 8 yaşına geldiğinde değişmeyerek erişkin yaşta şeklini alır. Çarpık bacak kız çocuklarında erkek çocuklara oranla daha fazla görülmektedir. Erken yaşta fark edilmesiyle birlikte çocuk doktoruna veya ortopedi doktoruna götürülmesi gerekir. Kilo fazlası olan çocuklar çarpık bacak görünümüne daha yatkındırlar. X bacak oluşumu, bacaklarda dizlerin birbirine yakın durduğunda ayaklarını açık şeklinde aralı olmasıdır. X bacağa sahip olan kişiler röntgen ile teşhis yapılarak ayrıntılı bir fizik muayene gereklidir.
Çarpık bacağa sahip olmanın zararları; vücutta kalça, diz, ayak bölgelerinde ki yüklenme yerlerin de üzerine ağırlık uygulamaktadır. Bu noktaların üzerine ağırlık uygulanması vücut yapısını değiştirerek yürüme ve hareketlerin kısıtlanmasını sağlar. Bu durumun engellenmesi çarpık bacak ameliyatı ve egzersizleriyle düzeltilebilir. Çocuklar da obezitenin olması özellikle x bacak oluşumuna fazla etkilemektedir. İleri yaşlarda kötü sonuçlar doğurarak yürüme güçlüğü yaşamasına, ağrı oluşmasına sebep olur.
Yetişkinlerde, kalça bölgesinde, ayak bileklerinde ve dizlerinde ağrıya sebep olur. Günlük hayatlarında yürüyüşlerinde, oturup kalkmalarında, herhangi bir aktivitelerinde ağrının yanı sıra hareketlerinde değişim olduğunu fark ederler.

X bacak estetiği nasıl düzeltilir?


X bacak oluşumu d vitamini, kalsiyum, fosfat eksikliğinden meydana gelmiş ise günlük D vitamini, fosfat ve kalsiyum alması gerekmektedir. Ayrıca yeteri kadar güneş ışığı alması da fayda sağlayacaktır.
Ameliyatsız olarak bir diğer uygulama ise, bacaktaki eğriliğin düzeltilmesi için egzersiz ve fizik tedavi önerilmektedir.
Cerrahi olarak çarpık bacak tedavisinde, bacağın iç kısmına konulan silikon implantlar ya da kemik osteotomileri ile düzeltilir. Osteotomi ameliyatı yetişkinlerde sık yapılan x bacak tedavisidir. Bu ameliyatın amacı yürüme ve hareket kısıtlamalarını ortadan kaldırarak hastanın çarpık bacak yapısını düzelterek güzel bir görüm ortaya çıkarmaktır. Çocuklar da x bacak estetiği 15 yaş altı için uygun değildir. Büyümenin tamamlanmasının ardından tedavinin uygulanmasında bir sakınca yoktur.
X bacak estetiği ameliyatı sonrası; bacakta ki eğriliğin düzeldiği rahatlıkla görülebilir.
Ameliyattan 1 gün sonra baston, aile, hemşire yardımı eşliğinde yürümeye başlanabilir.
Ameliyat sonrası hastanede 2 ya da 3 gün kalınması yeterli olacaktır.
Verilen ağrı kesicilerle ve antibiyotiklerle oluşan ağrılarınız engellenebilir.
Ameliyat esnasında atılan dikişler kendiliğinden eriyeceğinden alınmasına gerek yoktur.

Diz kapağı estetiği?

Diz içinde, diz üstünde, diz altında yağ depoları vardır. Bu yağlar diz kapağını örterken gereksiz bir kalınlık oluşturur. Bazen bacağın arka tarafında kıvrım bölgesinde toplanmış fazla yağ birikimi vardır. diz kapağı estetiğide de bu yağ birikimlerinin alınarak inceltilip şekil verilmesidir.
Diz kapağı estetiği için kullanılan yöntem lipouction, iki diz arasında simetri sağlayarak sonucun hemen fark edildiği görülür. Liposuction yöntemiyle yağlar alınır. Yağların sert olduğu kısımlarda vaser liposuction uygulanır. Vaser liposuction yağların parçalanıp yumuşatılmasını sağlayarak işlemin kolaylaştırılmasını sağlar.
İyileşme sürecinde; hasta hastanede 1 gün kaldıktan sonra evine dönebilir. Ameliyat sonrası dizlik kullanılması gerekir. Yara izi kalmayacaktır. İş hayatına 3 gün sonra devam edebilir.
Diz kapağında fazla kiloya sahip olan sonrasında zayıflamış kişilerde sarkma durumu görülebilir. Bu durumda diz kapağı germe işlemi ile düzeltilebilir. Sarkan deride ki bolluk alınarak diz kapağı toparlanıp inceltilir. Fazla deri alındığından üst üste katlanmış görünümden kurtulunur.
Diz kapağı germe işlemi sonrası, hasta hastanede 1 gün yatış halinde kalması durumunda taburcu edilir. Hasta günlük yaşamına 1 hafta sonra dönebilir. Diz kapağı gerildiğinden 1 hafta ani hareketlerin yapılmaması gerekir. Atılan dikişler kendiliğinden eriyebilen dikiş olduğu için alınmasına gerek yoktur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bacak Estetiği- Çarpık Bacak Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ekrem KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ekrem KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ekrem KESKİN Fotoğraf
Op.Dr.Ekrem KESKİN
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ekrem KESKİN'in Makaleleri
► Kol ve Bacak Estetiği Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Diz ve Bacak Estetiği Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
► Kol ve Bacak Germe Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Huzursuz Bacak Sendromu Fzt.Kaan AKIN
► Huzursuz Bacak Sendromu Prof.Dr.Turgut GÖKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bacak Estetiği- Çarpık Bacak Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çene Estetiği Nisan 2020
► Karın Germe Estetiği Mayıs 2019
► Sırt Germe Estetiği Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:21
Top