2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kişilik Bozukluklarının Evliliğe Etkisi
MAKALE #20711 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Ağustos 2019 | 3,852 Okuyucu
Kişilik bozukluğu, bir kişinin çevreye adapte olması, günlük işlevselliğini kötüleştirmesi, kendi içinde bir gerginlik ve endişe hali yaratması ve içinde yaşadığı kültürün beklentilerinden sapması durumunda belirtilen fiziksel, entelektüel ve zihinsel özelliklerdir.


Paranoid Kişilik Bozukluğu


Paranoyak bir kişilik bozukluğunda insanlar, başkalarının güçlü ve haksız yere güvensizliğini yaşarlar, sürekli olarak başkalarının sadakatini ve güvenilirliğini sorgularlar, durumlarını çok dikkatli incelerler ve sıklıkla başkalarının fark edemediği ayrıntıları fark ederler. Yakaladıklarını düşündüklerinin kanıtını abartıyorlar ve halkın “gerçek” niyetlerini incelemek için çok zaman harcarlar. Ayrıca eleştiriye karşı çok hassastırlar ve sıklıkla kuşku duydukları durumları yanlış anlama eğilimindedirler. Genel popülasyonda paranoid kişilik bozukluğu sıklığı % 0,5–5,6 arasındadır.


Şizoid Kişilik Bozukluğu


Şizoid kişilik bozukluğu ile insanlar her türlü kişilerarası ilişkiden kaçınırlar ve başkalarıyla iletişim kurarken soğuk davranış gösterirler. Diğer insanlar onları soğuk, yalnız, diğer insanlardan kesip aynı etkiyi gösteren insanlar olarak tanımlarlar. Bu tanı alan kişiler kronik olarak ilişkilerden kaçınırlar ve duygusal anlayıştan yoksundurlar.


Antisosyal Kişilik Bozukluğu


Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler, diğer insanlarla pozitif ilişkiler kurma konusunda güçlük çekerler ve sosyal norm ve değerleri karşılamayan davranışlarda bulunurlar. Başkalarına karşı saldırgan yasadışı eylemlerde bulunabilirler (hakaret, katliam, tecavüz). Kendilerini masum yapmakta ısrar ederler, ancak gerekirse istediklerini elde edene kadar iyi ve kibar davranırlar.


Antisosyal kişilik bozukluğunun temel özellikleri şunlardır: zayıf dürtü kontrolü, engelliliğe toleransı ve genellikle dürtüsel eylemleri; Davranışlarının sonuçlarıyla ilgili endişeler, potansiyel tehlikeleri göz önünde bulundurmadan heyecanlanma ve heyecanlanma riskidir.


Antisosyal kişilik bozukluğu olan hastaların % 80'inde madde kötüye kullanımı bulunur. Madde bağımlılığı, dürtüsel ve antisosyal davranışın gelişimine katkıda bulunabilir. Alkol ve diğer maddeler saldırganlığı arttırır ve davranış üzerindeki kontrolü azaltır.


Bu hastalar tedaviye ihtiyaçları olduğunu düşünmeye meyillidir. Tedavi; evlilik problemleri, iş çatışmaları veya ilişki problemleri. Mevcut durumlar için sorumluluk almak yerine başkalarını suçlama eğilimindedirler.


Narsistik Kişilik Bozukluğu


Bu insanlar eleştiriyi hoş görmez, başkalarından takdir, onay ve övgü beklerler. Beklentileri karşılanmadığında hayal kırıklığına uğrarlar, özgüvenleri düşer. Kendisi için çok önemli, başarılı, güzel ve benzeri. İnançlar var. Kendisinin çok özel bir insan olduğuna inanan bir kişi, yalnızca onun gibi özel insanların onu anlayacağına inanıyor. Diğerleriyle ilişkilerinde duygularını anlamak ve farkında olmak istemiyorlar. Genellikle tedavi ararlar çünkü yaşamın stresine ve stresine uyum sağlamak zordur.


Bağımlı Kişilik Bozukluğu


Bu kişilik bozukluğuna sahip kişilerin çocuklukta aşırı korundukları ve özerkliklerinin ve müdahalelerinin sınırlı olmasından dolayı büyüdüğü belirtilir. Bağımlı kişilik bozukluğunda, kişi kendisi için karar almakta zorlanır ve başkalarının tavsiyesi ve desteği ile karar verebilir. Bir insan sadece ilişkiler yoluyla işlev görebilir. Etrafında bakacak, korunacak, destek olacak ve karar verecek hiç kimse yoksa kendini güvensiz hissediyor ve utanıyor. Başkalarının sorumluluk alması gerekiyor.


Bu kişilik bozukluğunda, sürekli olarak reddedilme ve terk edilme korkusu vardır. Başkalarını desteklemek istemediklerini yapabilirler. Koruyucu işler, sorumluluk ve bağımsız karar vermeyi isteyenler için değil, bu insanlar için uygundur. Bağımlı kişilik bozukluğu eşlik eden depresyon ve kronik anksiyete ile ilişkili olabilir.


Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu


Obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu olan bir kişi kendini ve çevresini fazlasıyla kontrol eder, mükemmeliyetçidir ve katı kuralları vardır. Günlük yaşamda, aktivitenin asıl amacını unutacak kadar ayrıntılara, kurallara, ayrıntılara, sıralama ve organizasyonlara dikkat etmekle ilgileniyorlar. Bütün bunlar birçok toplumda oldukça değerlidir. Ancak bazı insanlar bu özelliklerin kenarındalar ve sonuç olarak katı, kesin, mükemmeliyetçi, dogmatik ve duygusal olarak engellenirler.


Evliliklerde Kişilik Bozukluklarına Dikkat!


Kendilerinin ve başkalarının hayatını zehirleyebilirler. Evlilikten önce kişilikleri önceden bilmek çok faydalıdır. Eşinizle ilgili sorunlu davranış belirtileri görürseniz, acele etmemenizi öneririz. Çünkü, yalnızca davranış eğilimi olarak görülen bazı belirtilerin aslında hastalığın belirtileri olması mümkündür.


Kişilik, bir alışkanlığa dönüşmüş, yapılarına yerleşmiş ve sürekliliği olan tüm davranış kalıplarına verilen addır. İnançlar, düşünceler, dünyayı algılayış şekli, kendine ve çevresine ilişkin görüşleri, diğer insanlarla ve kendisiyle ilişkili olarak gelişen alışkanlıkları, duyguları ve davranışları, bir kişinin kişiliğini oluşturur.


Kişilik bozuklukları, bir insan etrafındaki olaylara veya yaşam koşullarına normal şekilde cevap veremediğinde ortaya çıkar. Bu tür bozukluklar insan davranışlarında, duygularında, düşüncesinde ve ilişkilerinde görülebilir.


Sorunlar farklı şekillerde ortaya çıkabilir, örneğin, bir kişinin özel bir ilişki sürdürmede sürekli bir sorunu varsa, çalışamıyorsa veya bir kariyerinde zorluk çekiyorsa, kişisel sorunların olasılığını göz önünde bulundurmak gerekir. Kişilik bozukluğundan sıkça ortaya çıkan sorunlar, ergenliğin sonunda ve erken erişkinlik döneminde şiddetli stres ve gerginlik ile başlar. Bir kişi bu sorunları sürekli ve uzun süreli bir yaşamda yaşar.
Bu bozuklukları teşhis etmek her zaman kolay değildir, çünkü kişilik bozukluğunu tanımlayan belirtiler normal karakter özelliklerinden biraz abartılıdır. Genellikle diğer ruhsal bozukluklar ve duygusal bozukluklar kafa karıştırır ve teşhis edilmesini zorlaştırır. Genel olarak, suçluların yüzde 70'i, alkolikler, uyuşturucu bağımlıları bu duruma sahiptir. Kişisel problemleri olan kişilerin bir suç işlemek, intihar etmek, kaza yapmak ve acil durum hastanesine normal insanlara göre da
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kişilik Bozukluklarının Evliliğe Etkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► Evliliğe Hazır Mısınız? Psk.Handan ERGÜN HOŞRİK
► Mutlu Evliliğe Giden Yol Psk.Derya OĞUZ SARIALP
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kişilik Bozukluklarının Evliliğe Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:11
Top