2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşk Her Şeye Yetmez (Cennet Cehennem)
MAKALE #20729 © Yazan Psk.Serhat ÖNCÜLER | Yayın Ağustos 2019 | 1,824 Okuyucu
Hayatın en esrarlı olgularından biri de aşkın insanları nasıl olupta bir süre doruklarda uçurduktan sonra ,geride hayal kırıklıkları, engellenmeler, kızgınlıklar, küskünlükler bulutu bırakarak insanı yerlerde süründürdüğüdür.

İlişkide Değişim

Çiftler nasıl olupda hayallerden hayal kırıklıklarına, mutluluktan mutsuzluğun derin kuyularına düşebiliyorlar? Örneğin başlarda her konuda anlaşabilirken şimdi hiç bir konuda anlaşamayanlar, ilk başlarda çok eğlenirken şimdi sıkıldıkları ve birlikte zaman geçirmedikleri bir ilişkiyi yaşayanlar, tek ortak paylaşımları kavga etmek olanlar veya sessizce çocuklarına kendini adayanlar… Bu nasıl oluyor?

Bu yazı dizisinin ilk bölümünde bahsi geçen Aslı ve Ozan da artık birlikte yaşayamadıklarından şikayet eden bir çift. İkisi de neden sürekli kavga ettiklerini anlayamıyorlar oysaki ikisi de işlerinde gayet başarılı ve sosyal çevrelerinde sevilen kişiler. Peki buyrun inceleyelim;

Zamanın etkisi

Genelde ciddi bir tavrı olan ve yalnız takılmaktan hoşlanan Ozan, Aslı’nın özgür ve uçarı hallerinden etkilenmişti. Rahatlığı ve içtenliği hoşuna giderken, genel olarak neşeli halleri, kendi aşırı ciddiliği için ilaç gibiydi. Aslı’nın şakacılığı, fevriliği ve neşesi, Ozan’ın o sıralarda iş yerinde taşıdığı yoğun yükü hafifletiyor ve bu neşe depresif halini törpülüyordu. Birlikte çok gülüyor, bir çok konuyu tartışıyor ve beraber olmaktan mutlu oluyorlardı… Bir zaman makinemiz olsa ve o zamana dönsek Ozan’ın gözünde Aslı şöyleydi; “O harika biri! Yaptığı ve söylediği her şey harika. Benim için hayatı gerçekten anlamlı kılan biri.” Bir kaç yıl geçti ve şimdi Ozan’a sorduğumda Aslı yı değerlendirmesi; “Başbelası! Cahilin teki. Sorumsuz. Hiçbir şeyi ciddiye almıyor. Yüzünde sahte bir gülümsemeyle dolaşan sığ biri. Ona güvenilmez…”

Dengesiz erkekler dediğinizi duyar gibiyim. Peki Aslı farklı bir durumda mı? Hayır. Aslı da Ozanı; karamsar, eleştiren, bilerek canını yakmaya çalışan biri olarak görmeye başlamıştı.

Değişen şey

Oysa ki ikisinin de kişiliklerinde ve tutumlarında ilişkinin başından bu yana ciddi bir değişiklikleri olmadığını, benzer davrandıklarını kabul ediyorlardı. Yani ikisi de değişmemişti. Bazen ilişkilerde bu olur. Karşı tarafın değişik huyları alışkanlıkları çıkıverir ortaya. Burada söz konusu olan şey bu değil…Sanki ikisi de zaman içinde bir şekilde, birbirlerini değerlendirdikleri mercekleri değiştirmiştirlerdi. Örneğin çok sevilen ciddiyet özelliği “değişmez karamsarlık”, rahatlık “hafiflik” şakacılık “cahillik” değişkenlik “sorumsuzluk” gibi öfke uyandıran bir şekilde yorumlanır olmuştu! Burası önemli bir dönüm noktası; bakış açısındaki değişiklik duygulardaki değişikliği de beraberinde getirir. Birbirlerini ilişkinin başlarında idealize etmişlerdi ve şimdi bu uç değerlendirme diğer uca kaymaktaydı, küçümseme, küçültme. Ve artık bu süreçle birlikte birbirlerini hayatın anlamı olarak değil, başbelası olarak görüyorlardı. Böylece döngü daha net bir hale geliyor değil mi? Aşk ilk başta yüceltebilirken sonra yerin dibine geçirebiliyor.

Anlamlar


Aslı ve Ozan’ ın durumu eşlerin birbirlerine yönelik düşüncelerinin yaşadıkları duyguları nasıl biçimlendirdiğine ilişkin güzel bir örnektir. Birbirlerini olumlu olarak algıladıklarında yaşadıkları duygu aşk iken, değersizleştirdiklerinde yaşadıkları duygu kızgınlıktı. İnsanları etkileyen olaylar değil, o olaylara verdikleri anlamlardır. Aslı ve Ozan’ ın yaşadıkları ender rastlanan bir durum değil. Kuşkusuz birbirlerine karşı yüksek düzeyde saygı ve hayranlık besleyen ve de sorun yaşamayan çiftlerde vardır. Biz ilişkideki çatlağı nelerin tamir edeceğini görebilmeliyiz.

Her tamiratta olduğu gibi işe en başından başlamalıyız. İlk adımdan. Yani, çatlak nasıl oluştu ilk önce onu anlayarak….
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aşk Her Şeye Yetmez (Cennet Cehennem)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serhat ÖNCÜLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serhat ÖNCÜLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serhat ÖNCÜLER Fotoğraf
Psk.Serhat ÖNCÜLER
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serhat ÖNCÜLER'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Aşk Her Şeye Yetmez (Cennet Cehennem)' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Duygulanın Ekim 2019
► Psikolojik Yüklerimiz Eylül 2019
► Okb Nasıl Tedavi Edilir? Eylül 2019
► İyi ve Kötü Ağustos 2019
► Sosyal Kaygı ile Mücadele Ağustos 2019
◊ Cübbeli Psikolog Kasım 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:32
Top