2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şans Cesur Olandan Yanadır
MAKALE #20772 © Yazan Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR | Yayın Eylül 2019 | 7,479 Okuyucu
ŞANS CESUR OLANDAN YANADIR.*

Her ne kadar şans diye bir kavramın olup olmadığı konusunda bilimsel bir veri olmasa da insanların geneli tarafından benimsendiği bir gerçektir. Tarihin her döneminde şanslılık veya şanssızlık kavramları kullanılmıştır. Genel olarak şanslılığı; beklentilerin olumlu bir şekilde gerçekleşmesi bazen de beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan, kişinin yararına ve mutlu olmasına neden olan sonuçlar olarak değerlendirebiliriz. Şanslılık kavramında; olumlu fayda getiren pozitif yönler bulunurken şansızlıkta ise fayda getirmeyen, kişiyi mutlu etmeyen negatif sonuçlar bulunmaktadır.

Şans kavramının özelliklerden biri de kişilerin bu kavramı kendilerine ait bir özellikmiş gibi adlandırabilmesidir. Bu adlandırma genellikle “ Ben çok şanslı bir insanım” şeklinde genel bir ifade olabileceği gibi bazen de “Bugün şanslıyım” veya “Bu yıl şanslıydım” gibi belirli bir zaman dilimini kapsayacak şeklinde olabilmektedir. Şanslılık veya şanssızlık kavramının benimsenmesinde olumlu veya olumsuz yaşantıların genellenmesinin önemli bir payı vardır. Şans kavramının kişinin bir özelliği olduğu düşüncesi ise yanlış bir çıkarsamadır. Genel olarak şans, kişinin hayata bakış açısıyla ilgilidir. Kendilerini şanslı olarak tarif eden kişileri incelediğimizde hayata olumlu baktıkları, olayların olumsuzluklarından daha çok olumlu yönlerini gördükleri, cesurca adım attıkları ve rahat olduklarını söyleyebiliriz. Şanssız olarak tarif eden kişilerin ise hayata daha negatif baktıkları, olayların ilk önce en kötü tarafını gördükleri, girişken olmadıklarını söyleyebiliriz. Bu yönüyle şans, hayata bakış açısından önemli ölçüde etkilenir. Hayata bakış açısı ise zaman içerisinde bazen bilinçli bazen de farkında bile olmayarak değişebilir.

Şans kavramı bilimsel olarak ispatlanmamış olmasına rağmen bir genelleme olarak şans cesaretlinin yanındadır diyebiliriz çünkü cesur olan kişi hedefi ile ilgili bir çaba içerisine girmiştir. Hedefini gündemine almıştır. Muhtemelen bununla ilgili bazı arayışlara ve araştırmalara girmiştir. Bütün bunların yanında var olan hedefini gerçekleştirmek için bazı adımlar atmıştır. Adım attığı için ilerlemiş ve yerinde saymamıştır. Bir aksiyon ortaya koyduğu için çevresindeki çoğu kimseye göre farklılaşmış, başkalarının dikkatini çekmiştir. Dikkat çekmiş olması onun akıllarda kalma ihtimalini arttırmış, akıllarda kalmış olması onu bir tercih nedeni haline getirmiştir.

Cesurluk aynı zamanda dinamizmi simgeler. Hiç kimse oturduğu yerden aksiyoner olamaz. Cesur adımlar hareketi zorunlu kılar. Bu yönüyle şans çalışkandan, hareket edenden yanadır da diyebiliriz. Hareket ettikçe değişirsiniz. Belki de değişmek zorunda kalırsınız. Adım attıkça hem zihinsel hem de fiziksel bir takım değişimler geçirirsiniz bu durum sizin farklı bakış açıları, farklı örnekler, farklı yaşantılar görmenize imkân verir. Kısaca siz cesur kararlar aldıkça çevrenizdeki her şey değişir. Bu değişim sizi ve çevrenizdeki imkanları da değiştirir. Bütün bunların hepsi daha fazla fırsatları görmenize imkan verir. Burada şu soru akla gelebilir “Her değişim iyi midir?” , “Cesaretin sonuçları kötü çıkamaz mı?” Tabii ki her değişim iyi olmayabilir veya cesur kararların sonuçları kötü çıkabilir fakat unutulmamalıdır ki biz hep iyi olana talibiz. Olumsuzu düşündüğünüz vakit muhtemelen elinize hiçbir şey geçmeyecek veya cesur olmadığınız vakit nasıl davranacaksınız?, hedefiniz ne olacak?, var olan koşulları kabul edecek misiniz? , bu koşullar size yeterli gelecek mi ? Genel olarak var olan koşullarınız sizin için yeterliyse, şuan ki halinizden mutluysanız şans denen kavrama zaten ihtiyacınız yoktur. Ama şansa ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız cesur olmak zorundasınız. Oturduğunuz yerden olumlu, faydalı ve güzel şeylerin ayaklarınızın önüne gelmesi mümkün değildir.

Şans bazen kendinize yönelik pozitif bakış açısı ile ilgilidir. Kendini olduğu gibi kabul eden, kendi benliği ile ilgili sorunu olmayan birinin kendini şanslı görmesi muhtemeldir. Kendinizi şanslı gördükçe tavırlarınızda değişir. Daha güler yüzlü, daha pozitif daha çözüm odaklı, daha rahat olursunuz. Kendinizle daha az kavga edersiniz. Kaygılarınız daha az olur. Kaygılarınızın sizi çepeçevre kuşatmasına fırsat vermezsiniz. Bütün bu özellikler nedeniyle daha kolay karar verir ve adımlar atarsınız. Aynı zamanda bu özellikler insanlar tarafından aranılan, tercih edilen özellikler olduğu için beklentilerinize ulaşmanız daha kolay gerçekleşir.

Kararsızlık şansı etkileyen bir diğer faktördür. Herhangi bir olay ile ilgili yeterli analiz yaptıktan sonra halen olumsuz bir sonuç olabileceği ile ilgili fikirleri gündeminize getirmeniz kararsızlığınızı önemli ölçüde arttırır. Hayattaki hiçbir kararda salt iyi ve doğru diye bir kavram söz konusu değildir. Her olayın iyi veya kötü yanları vardır. Bazı olayların olumlu yanları daha fazla iken, bazılarında ise olumsuz yanlar daha fazladır. Genel olarak bir karar alırken olumlu, doğru yanları daha fazla olanı tercih ederiz. Yaptığımız bu tercih, verilen kararın yüzde yüz doğru veya olumlu olduğu anlamına gelmemektedir. Eğer alacağımız kararda gerekli olan araştırmayı yapmış ve ağırlıklı olarak doğru ve olumlu olduğuna kararı vermişseniz bundan sonraki süreçte adım atamamak size yaradan ziyade zarar verecektir.

Cesarete en büyük zararı olumsuz bakış açısı verir. Bazı kişiler olumsuz bakış açısını ihtiyatlılık olarak değerlendirir. Atacağı adımda ve alacağı kararda ilk önce en kötüsünü hesaplaması gerektiğini düşünür. En kötüsünü düşünerek olma ihtimali olan olumsuzluğu satın almaya çalışır. Böylelikle oluşabilecek zararı minimuma indireceğini düşünür. Bu şekilde bir bakış açısı genel olarak yoğun kaygılı durumlar haricinde doğru değildir. Çünkü en kötüsünü düşünmek yani olumsuz bakmak, olumsuzu kabul etmeye ve görmeye daha yakın bir çizgidedir. Yüzünüz nereye dönükse oraya odaklanırsınız. Diğer seçeneğe ise sırtınızı dönersiniz. Olumsuz baktıkça direnciniz kırılır, çabaya girmek için gerekli olan motivasyonunuz azalır, içinizde hareket etmek için gerekli enerji kalmaz. Bu nedenle böyle zamanlarda “Yine en kötüsünü mü düşünüyorum?”, “Neden hep olumsuza odaklanıyorum?” sorularını sorup kendinizi dengelemeniz gerekir.

Şansı olumsuz etkileyen bir diğer faktör ise olumsuzu çok fazla dile getirmektir. Olumsuz olanın sık sık dile getirilmesi cesareti kırar. Ne kadar çok olumsuz konuşursanız o oranda içinizde adım atmak için gerekli olan istek kalmayacaktır. Olumsuzun sürekli ifade edilmesi zihnin olumsuza daha fazla odaklanmasına dolayısıyla cesaretinizin kırılmasına neden olur. Sürekli olumsuzu konuşan bir insanın adım atmak için gerekli olan isteği ve enerjiyi içinde bulması mümkün değildir. Bu nedenle eğer şanslı olma konusunda bir talebiniz varsa olumsuzu daha az ifade etmek için çabalamalısınız.

Kararlarınızı sürekli ertelemeye çalışmanız da cesaretinizi büyük ölçüde kıracaktır. Alacağınız herhangi bir kararda ilk zamanların motivasyonu çoğu zaman yüksektir. İlk başlarda oluşan bu istek eğer adım atmazsanız zaman içerisinde azalmaya başlayacaktır. Örneğin bir koşuya başladığınız vakit ilk başlarda içiniz koşma arzusu ile doludur, hızlı koşarsınız fakat bir müddet sonra yorulmaya başlarsınız artık kaslarınız daha hızlı koşmanıza imkan vermez, yavaşlarsınız. Alacağınız kararda ve atacağınız adımlarda ilk zamanlar çok önemlidir. Sürekli bazı kararları ve adımları ertelerseniz bir müddet sonra o konuda yeterli motivasyonu içinizde bulamazsınız. Ertelemeler size zaman kazandırıyor gibi gelse de tam tersine sizin hedefinizden uzaklaşmanıza neden olur ve onunla aranızdaki mesafe ve süre artar. Tıpkı bir ateşin ilk tutuşma anı gibi, ilk başlarda yanmanın etkisiyle yoğun ısı ve alev oluşur ama bu durum bir süre devam eder. Ateşi canlı ve diri tutmak için sürekli ateşi beslemeniz gerekir. Bütün bu besleme süreçleri ise zaman, imkan ve gayret gerektirir. Ertelediğiniz vakit içinizde oluşan o ilk alevi diri tutmak için yeteri imkan zaman ve enerjiniz varsa bunu başarabilirsiniz fakat bu üç unsuru sürekli devam ettirmek çoğu vakit zordur. Bir müddet sonra gayretiniz düşer ve adım atamayacak duruma gelirsiniz bu nedenle ertelemelere dur diyebilmeli ve ilk adımlarda daha cesur davranmalısınız.

Cesaret bazen olumlu düşünebilmektir, İstemektir. Bir şeyler için elinizden gelen her şeyi yapmışsınızdır. Artık yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur bu zamanlarda cesur olabilmek olumlu bakabilmektir. Zorlamak ve kabalaşmak değil, olacağına gerçekleşeceğine yönelik ümit taşımaktır. Çünkü ümit insanı hayata bağlar, harekete geçirir, değişimin ve gelişimin kapılarını açar, fark oluşturur. Bu yönüyle hayata olumlu bakmalı, ümitli olmalı ve şans için cesaretin ne denli önemli olduğunu unutmamalıyız.


Uzman Psikolog Vedat AKDEMİR

*Latince bir atasözü: “Fortuna favet fortibus” Şans Cesur Olandan Yanadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şans Cesur Olandan Yanadır" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat AKDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Psikolog / Çift ve Aile Terapisti / EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Özgeçmiş - Çalışma Alanları - Makaleler (31) - Videolar - İletişim Bilgileri
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Şans Cesur Olandan Yanadır' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimi Çok Eleştiriyorum. Ne Yapmalıyım? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Değersiz Değilsin Kasım 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:35
Top