2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aidiyet İhtiyacı
MAKALE #20815 © Yazan Psk.Dnş.Esmanur BOLAT | Yayın Ekim 2019 | 3,123 Okuyucu
Yalnızlık çoğu insan için zordur. Fiziksel yalnızlık kadar anlaşılamamak, değer görmemek, dışlanmak da oldukça örseleyicidir. Yalnızlıktan kurtulmak kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. İnsanlar, hayatta kendilerine özgü yer edinmeye ve yaşam doyumu elde etmeye çalışır (Gençtan, 2016). Başkalarınca kabul edilmek, bir gruba dâhil olmak ve bu bağları devam ettirmek, sosyal bir varlık olan insanların temel gereksinimlerindendir (Baumeister ve Leary, 1995). İnsan davranışının temelinde başkaları ile ilişki kurmak ve bu ilişkileri sürdürmek yer almaktadır (Pickett, Gardner ve Knowles, 2004).

Evrimsel açıdan aidiyet içgüdüsü, insanın hayatta kalmasının ve kültürünün merkezindedir. Bireylerin diğerlerince kabul edilmesini ve dışlanmanın engellenmesini sağlayan içgüdüleri ile kişisel özellikleri, hayatta kalma ve üreme sağlayan vazgeçilmez araçlardır (Malone, Pillow ve Osman, 2012). Sosyal varlıklar olarak insanların ruh sağlıklarını korumak ve çevrelerine, doğalarına ve topluma ait hissetmeleri gerekir (Yıldız, 2017). Aidiyet, psikolojik işlevselliğin önemli bir özelliğidir ve bireylerin iyi oluşlarıyla ilgilidir (Allen ve Bowles, 2012). Düşük ait olma düzeyi ya da karşılanmayan ait olma ihtiyacı yalnızlık duygularını beraberinde getirebilir (Yıldız, 2016). Ayrıca sosyal kabul görmek ve bir gruba dahil olmak çevreye uyumu kolaylaştırır (Goodal, 1986). Baumeister ve Leary (1995)’e göre, ait olmanın iki temel özelliği vardır. İlk olarak, insanlar genellikle kişisel bir ilişkiye veya başka bir etkileşime ihtiyaç duyarlar. İdeal olan bu etkileşimin duygusal olarak olumlu olması, bireyi mutlu etmesi ve çatışmadan, olumsuz duygulardan uzak olmasıdır. İkincisi, insanların ilişkilerinin gelecekte de devam edebileceğini, duygusal ilgiyi, kişilerarası bağı ve sürdürülebilirliği hissetmeleri gerekir.

Bazı zamanlarda insan, toplumda ilişki kurduğu kişilerden kopuk ve topluma yabancı hissedebilir (Gençtan, 2016) ve işine, okuluna, ailesine, arkadaşlarına, vb. yabancılaşıp “benim burada ne işim var?” diyebilir. Yabancılaşmanın baskısından kurtulmak için içinde bulunulan topluluğun ya da ilişki kurulan kişilerin isteklerini koşulsuz onaylamak, hayır diyememek, kendini uyum sağlamaya zorlamak gibi davranışlar görülebilir. Doğuştan getirilen bizden büyük bir şeyin parçası olma gereksinimini karşılayabilmek için sıkça onu uyum sağlayarak elde etmeye çalışılır. Oysa uyum sağlama ve aidiyet farklı kavramlardır. Aidiyet için bireyin olduğu kişiyi değiştirmesi gerekmez, nasılsa öyle davranması yeterlidir. Aidiyet, istenilen yerde olmak ve oradakilerin de sizi olduğunuz kişi olarak kabul etmesidir (Brown, 2011).

İnsanların korkuları ve kırılganlıkları ile yüzleşememeleri kendilerine de yabancılaşmalarına sebep olmakta (Gençtan, 2016). İnsanlar yeterli olamama, utanç ve korku ile çevrili kişiliklerinin görülmesinden çekinir ve bazen bu duyguyla baş edebilmek için kendilerini gözlemleyip, yargılarlar. Oysa gerçek ait olma; insanların özgün ve kusurlu yanlarını dünyaya gösterdiklerinde ortaya çıkar ve kendilerini kabul etme düzeyleriyle ilişkilidir (Brown, 2018). Kendini kabul etmede zorlananlar, diğerlerinin yargılarına göre yaşar ve onların ne düşündüklerine dair veriler arar (Gençtan, 2016). Bu şekilde davranmak büyük bir baskıya sebep olacaktır. Esas olan, bireyin kendi hissettikleri hakkında daha çok; diğerlerinin ne düşüneceği konusunda daha az endişelenmesidir (Brown, 2011). Her ne olursa olsun, insanlar kendilerini kendileri olarak hissedecekleri bir hayatı yaşamayı başarmalıdır (Gençtan, 2016).

Kaynaklar

Allen, K. A., & Bowles, T. (2012). Belonging as a guiding principle in the education of adolescents. Australian Journal of Educational & Developmental Psychology, 12, 108-119.

Baumeister, R. F. ve Leary, M. R. (1995). The need to belong: Desire for interpersonal attachments as a fundamental human motivation. Psychological Bulletin, 117, 497-529.

Brown, B. (2011). The gifts of imperfection: Let go of who you think you're supposed to be and embrace who you are. Hazelden Publishing.

Brown, B. (2018). Braving the Wilderness. Critical Care Nurse, 38(6).

Geçtan, E. (2016). Hayat. Metis.

Goodall, J. (1986). Social rejection, exclusion, and shunning among the Gombe chimpanzees. Ethology and Sociobiology, 7, 227-236.

Malone, G. P., Pillow, D. R., & Osman, A. (2012). The general belongingness scale (GBS): Assessing achieved belongingness. Personality and Individual Differences, 52, 311–316. https://doi.org/10.1016/j.paid.2011.10.027

Pickett, C. L., Gardner, W. L. ve Knowles, M. (2004). Getting a cue: The need to belong and enhanced sensitivity to social cues. Personality and Social Psychology Bulletin, 30(9), 1095-1107.

Yıldız, M. A. (2016). Serial multiple mediation of general belongingness and life satisfaction in the relationship between attachment and loneliness in adolescents. Educational Sciences: Theory & Practice, 16(2), 553-578. https://doi.org/10.12738/estp.2016.2.0380

Yıldız, M. A. (2017). Adaptation of General Belongingness Scale into Turkish for Adolescents: Validity and Reliability Studies. Journal of Education and Training Studies, 5(2), 223-231.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aidiyet İhtiyacı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Esmanur BOLAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Esmanur BOLAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esmanur BOLAT Fotoğraf
Psk.Dnş.Esmanur BOLAT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Esmanur BOLAT'ın Yazıları
► Evlilik ve Aidiyet Psk.Nur GEZEK
► Takım Tutmak ve Aidiyet Psk.Cüneyt KAYA
► Çocuğunuzun Terapiye İhtiyacı Var mı? ÇOK OKUNUYOR Psk.Meral YÜNCÜLER
► Evlilikte Bilinç İhtiyacı Psk.Namık ACAR
► Denge ve Çatışma İhtiyacı Psk.Elif TERZİKÖY
► Sosyal Onay İhtiyacı Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ
► Bebeğin Temel İhtiyacı Güven Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aidiyet İhtiyacı' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Belirsizlik Aralık 2020
► Özgüven Sevdası Temmuz 2020
► Anımsama Terapisi Nisan 2020
► Sana Ne İyi Gelir? Aralık 2019
► Ruhsal Travma Haziran 2019
◊ Egzersiz ve Depresyon Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:39
Top