2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vitamin Eksikliği Depresyona Sebep Olur mu?
MAKALE #20856 © Yazan Psk.Burçin KOYUNCU | Yayın Ekim 2019 | 1,895 Okuyucu
Depresyonu tanımlarken basit bir bunalım, melankoli ve çöküntü hali gibi düşünmek halk arasında genel bir yaklaşımdır fakat depresyon, diğer ruhsal rahatsızlıklar gibi DSM-5 kriterlerine göre tanımı olan ciddi bir rahatsızlıktır. Peki, bu rahatsızlığın kan değerlerimizle bir ilgisi olabilir mi? İlgili ise vücudumuzdaki eksik vitaminleri tamamlayarak ve beslenme şeklimizi düzenleyerek depresyonla baş edebilir miyiz?

Önce depresyonu gerçek tanımıyla tanıyalım;

‘’Çökkünlük, İsteksizlik ve hayattan zevk alamama, yorgunluk ve enerji azalması, kiloda değişiklikler, uyku bozuklukları, psikomotor yavaşlama, değersizlik ve suçluluk duyguları, dikkat bozukluğu, ölüm düşünceleri ve intihar girişimleri’’ depresyon tanısı için en az 5 ini gözlemlememiz gereken kriterlerdir. Depresyonu olan bir bireyde en az 2 hafta süreyle bu belirtiler hafif, orta ya da ağır derecede görülür.

Kısacası depresyon bizi geleceğe dair ümitsizliğe iten ve olumlu beklentilerimizin ortadan kalkmasına neden olan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ciddi bir sorundur.

Bu rahatsızlıkla baş edebilmek için bir uzmana başvurarak, ilaç ve psikoterapi desteği alarak çözüm yoluna gidilmesi gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Fakat yapılan çalışmalar vitamin eksikliklerinin de depresyon belirtilerini görmemize sebep olduğunu söylüyor. Bu durum, bireyler için depresyon ve diğer ruhsal sıkıntılarla baş ederken destekleyici bir seçenek olabilir.

Hangi vitaminler depresyonu tetikliyor bir göz atalım;
B1 Vitamini (Tiamin): Eksikliği bitkinlik, depresyon, asabiyet, anksiyete ve hatta intihar düşüncesi oluşur. B1 vitamini eksikliği ayrıca hafıza problemlerine, iştah kaybına, uykusuzluğa ve sindirim bozukluklarına yol açabilir.

B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur.

B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Bu vitamin eksikliğinin belirtileri, bitkinlik, kronik asit ve depresyondur.

B6 Vitamini (Prioksidin): Serotonin, melatonin ve dopaminin üretilmesinde B6 vitaminine ihtiyaç duyulur. Eksikliği nadir görülse de ruhsal bozuklukları tetikleyebilir.

B12 Vitamini: Eksikliği ruh halinde ani değişimlere, paranoyaya, asabiyete, zihin bulanıklığına, bunamaya, halüsinasyonlara ve maniaya sebep olabilir.

C Vitamini ; Belirgin olmayan eksiklikleri depresyon semptomları oluşmasına neden olabilir. Stres, hamilelik ve emzirme vücudun C vitamini ihtiyacını artırabilir. Aspirin ve doğum kontrol hapları gibi ilaçlar vücuda giren C vitamininde azalmaya sebep olur.

Yine bazı minerallerin eksikliği de depresyona neden olabilir.

Magnezyum: Eksikliği kafa karışıklığına, gerginliğe, anksiyeteye, halisünasyonlara ve bazı fiziksel problemlere sebep olabilir. Stres vücuda giren magnezyumda azalmaya neden olabilir.

Kalsiyum: Eksikliği merkez sinir sistemini etkiler. Düşük kalsiyum seviyesi tedirginliğe, endişeye, asabiyete ve hissisliğe neden olur.

Çinko: Eksikliği cansızlığa, iştah kaybına ve letarjiye (yaşama işlevlerinin çok zayıfladığı, çok derin ve sürekli patolojik uyku durumu) neden olur. Çinko seviyesi düşük olduğunda, vücuttaki bakır toksik düzeyini yükseltir, bu da paranoyaya ve ürkekliğe sebep olur.

Demir: Depresyon sık sık kronik demir eksikliğinin bir sonucudur. Haricinde genel zayıflık, yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı ve başağrılarına neden olur.

Mangan: Eksikliği nöroepinefrin ve serotonin eksikliğinden kaynaklı depresyona neden olabilir.

Potasyum: Eksikliğinde depresyon, ağlama nöbetleri, zayıflık ve bitkinlik görülür.

Gördüğümüz gibi vücudumuzdaki vitamin değerleri tahmin edilenden fazla psikolojik etkilere sahip. Genellikle ilaç tedavisi ve psikoterapi gibi yöntemlerle kontrol altına alınabilen depresyon belirtilerinde, gıda takviyeleri ve vitamin destekleri de destekleyici olabiliyor. Bu eksiklikler sadece depresyonu değil diğer psikolojik bozuklukları da belirtilerini de tetikleyebiliyor. Bu sebeple psikolojik danışmanlık sürecinde bazı danışanlarımızı kan değerleri ölçümüne yönlendirebiliyoruz.



Düzenli vitamin ölçümü veya kan tahlili ile vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri öğrenilebilir ve doktorunuzun önerdiği takviyeleri kullanabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vitamin Eksikliği Depresyona Sebep Olur mu?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burçin KOYUNCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burçin KOYUNCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burçin KOYUNCU'nun Yazıları
► Stres: Sebep ve Sonuçları Psk.Şahin UÇAR
► Depresyona Karşı 10 Öneri Psk.Burçak ÖZDEMİR
► Mevsimsel Depresyona Dikkat! Psk.Gizem ANLAMA
► Çocuklar da Depresyona Girer Psk.Yasemin EYİGÜN
► Gençlerde Depresyona Bakış Psk.Merve MAMACI
► Çocuklar Depresyona Girer mi? Psk.Gülten İKİZOĞLU
► Melankolik Depresyona Kısa Bir Bakış Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Vitamin Eksikliği Depresyona Sebep Olur mu?' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:11
Top