2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyabette Beslenme
MAKALE #20859 © Yazan Dyt.Nuray Damla NOYAN | Yayın Ekim 2019 | 1,900 Okuyucu
diyabetli hastaların beslenmesi

Öncelikle bu diyet ömür boyu yapılması gereken bir diyettir. Hastalığa yeni yakalanmış veya yıllardır diyabetle yaşıyorsanız bile bu uyarıları dikkate almanız gerekmektedir. Diyabette beslenme şekli sizi pek çok yan etkiden koruyacaktır.

Diyabetli bir hastamız eğer beslenmesine dikkat etmezse ; sinir sistemi, derisi, böbrekleri, ayakları ve gözleri diyabete bağlı olarak rahatsızlanacaktır. Beslenmenize dikkat ederek bu etkileri azaltmak ve hiç olmamasını sağlamak sizin elinizde...

Diyabetli bir hastanın çok uzun süre aç kalmaması yapması gereken en önemli davranıştır. Kişi kaçta uyanırsa uyansın; uyandıktan sonra ilk yarım saat içinde kahvaltısına başlamış olmalıdır. Kahvaltısını tamamladıktan sonraki her 3 saatte bir öğün tüketmelidir. 3 saatten daha fazla aç kalmak şeker hastalığını ilerleten yegane olaylardan biridir. Buna çok özen göstermek zorundasınız.

Kahvaltınızı tamamladıktan 3 saat sonra ara öğün, 3 saat sonra öğle yemeği, 3 saat sonra ara öğün , 3 saat sonra akşam yemeği , 3 saat sonra ara öğün ve eğer uyanıksanız 3 saat sonra tekrar ara öğün tüketmelisiniz. Akşam 19:00 dan sonra öğün tüketmemek sizin hayrınıza olmaz tersine daha çok hastalanmanıza yardım eder.

Su içmeniz çok önemlidir. Günde 8-10 bardak su tüketmeniz gerekiyor. Suyu kafanıza dikerek ve ayakta içerseniz ; su direkt böbreklerinize gidecek ve sürekli idrara çıkmak zorunda kalacaksınız ve bu su vücutta kullanılmadan atılmış olur. Oysaki suyu yavaş yavaş, yudum yudum, oturararak; sanki sıcak çaymış gibi; başınızı geriye atmadan içerseniz su, midenize , bağırsaklarınıza inecek , oradan tüm vücudunuza dağılıp 3-4 saat sonra idrara çıkmanızı sağlayacaktır.

Şekerli ve aşırı yağlı, kavrulmuş yiyeceklerden uzak durmanız gerektiğini biliyorsunuz. Ama bazı hiç ummadığınız yiyecekler de şekeri yükseltebiliyor. Aşırı domates, aşırı taze kırmızı biber, aşırı kırmızı lahana kan şekerinizi yükseltir. Ayrıca 1 kilo limonda 1 kilo çilekten daha fazla şeker vardır. Tadının ekşi ya da asitli olması limonun şekerli olmadığını göstermez. Limon ve diğer kırmızı renkli sebzelerden uzak durun. yine nar ekşisinde de aynı problem var. nar

içine tatlandırıcı katılmış yiyecekler sadece şekeri azaltılmış yiyeceklerdir. yemeniz serbest değildir. yağı, karbonhidratı proteini yani yine de bir kalorisi mevcuttur.

Ve meyve suları...Taze sıkılmış olsalar bile sizin için zararlıdır. Posası yoktur ve tek bardakla yaklaşık 7-10 porsiyon meyve tüketmiş olursunuz. Lütfen buna da dikkat edin.

içinde mısır şurubu olan bütün ürünlerden uzak durmalısınız. ya da doğal bal olduğunu iddia ederek pek çok şeker hastasının bal yediğine şahit oldum. bal doğal da olsa vücudunuzda şeker gibi davranacak ve belki de fazla yerseniz sizi komaya sokabilecek bir gıda haline gelecektir.

Pilav , makarna, bulgur pilavı gibi ürünlerin kan şekerini yükselteceğini unutmayın. Bu ürünler yasak değildir ancak miktarını abartmamak gerekir. 1 dilim ekmek kalorisi : 2 yemek kaşığı pilav: 2 yemek kaşığı makarna: 2 yemek kaşığı bulgur kalorileri birbirine denktir. eğer çok canınız bu gruptaki yiyecekleri tüketmek istiyorsa kepekli makarna, karabuğday gibi ürünler glisemik indeksleri daha düşük olduğu için tercih edilebilir ve bunların 3 yemek kaşığı miktarı 1 dilim ekmek kalorisine eşittir.

ekmek grubunu tam buğday unlu gruptan seçmelisiniz. kepekli ekmek demir yetersizliğine sebep olur ve zaten sıkıntılı olan metabolizmanız daha da çok problem yaşamaya başlar.

düzenli uyku ve uykunun dışında geçen saatleri her 3 saate bir, kan şekerinizi çok yükseltmeyen gıdalardan oluşturmak yine en önemli davranıştır bu hastalıkta.

kan şekeriniz çok düştüğünde ağzınıza şeker atmak yerine kuru meyve tüketmeyi tercih edin.

ayrıca şeker hastalarının metabolizmalarını hızlandırabilmeleri için aşağıdaki davranışları uygulaması yerinde olacaktır.
Metabolizmamız ne kadar yüksekse o kadar kalori yakarız ve kilo vermemiz de buna göre daha hızlı olur.

İşte metabolizmamızı arttırabilecek davranışlar:

Her öğünde protein bulunmalı: yiyeceklerin termik etkisi ile metabolizmanın hızlandığı tespit edilmiştir ve protein bunu yüksek miktarda yapar.

Soğuk su içmek: Çalışmalar 0,5 litre su içmenin dinlenme metabolizmasını yaklaşık bir saat boyunca % 10-30 oranında arttırdığını göstermiştir. Bu kalori yakma etkisi, vücudunuz suyu vücut sıcaklığına getirmek için enerji kullandığı için soğuk su içmek metabolizmayı daha da hızlandıracaktır. Araştırmalar, yemekten yarım saat önce 2 bardak su içmenin daha az yemenize yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Egzersiz yapmak: egzersiz esnasında ve sonrasında metabolik hızın yükseldiği tespit edilmiştir. Yaşantınıza yüksek yoğunluklu egzersiz eklemek, metabolizmanızı artırabilir ve yağ yakmanıza yardımcı olabilir.

Egzersiz yaparken ağırlık kaldırmak: egzersizinizi ağırlık kaldırarak yaptığınızda oluşan kas miktarı yükseleceğinden metabolik hız yükselmeye başlar.

Masa başı işiniz olsa bile ayağa kalkıp hareket etmek: sedanter yaşamdan uzak durmaya çalışmak metabolik hızınızı arttırır. Her fırsatta ayağa kalkıp hareket etmek günlük ortalama 174 kalori daha fazla harcamanıza yol açacaktır.

Yeşil çay içmek: Yeşil çay içmek vücudunuzda depolanan bazı yağların serbest yağ asitlerine dönüştürülmesine yardımcı olur, bu da yağ yakmayı % 10-17 oranında artırabilir.

Baharat tüketmek: Baharatlı yiyecekler yemek, metabolizmanızı güçlendirmek ve sağlıklı bir kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir.

Günde 6-8 saat uyumak: uyku yoksunluğunun metabolizma üzerinde olumsuz etkileri vardır. Ayrıca uyku eksikliği, her ikisi de tip 2 diyabet gelişme riskinin yüksek olmasıyla bağlantılı olan artan kan şekeri seviyeleri ve insülin direnci ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca uyku azlığının açlık hormonu ghrelini arttırdığı ve doygunluk hormonu leptini azalttığı tespit edilmiştir.

Kahve içmek: Çalışmalar, kahvedeki kafeinin metabolizmayı% 3-11 oranında artırabildiğini göstermiştir. Yeşil çay gibi yağ yakmayı da desteklemektedir.

Sonuç olarak Küçük yaşam tarzı değişiklikleri yapmak ve tavsiyeleri rutininize eklemek metabolizmanızı artırabilir. Daha yüksek metabolizmaya sahip olmak, kilo vermenize ve kilo vermenize yardımcı olur , aynı zamanda size daha fazla enerji verir.

metabolizmanızın düzgün çalışması kilo vermeniz şeker hastalığının yan etkilerinden sizi mutlaka koruyacaktır.

burada kalorisi yazılmamış örnek bir diyet listesi yer almaktadır ve 3 saatte bir bu tarz beslenmeniz sizi hastalığınızın yan etkilerinden koruyacaktır.
KAHVALTI: serbest….... açık çay veya bitki çayı (şekersiz)
….... kibrit kutusu kadar beyaz peynir ( gram )veya … kibrit kutusu kadar kaşar peynir ( gram) veya …...... adet yumurta (haşlama)
…... ince dilim ekmek (tam bugday unlu) ( gram)
…....... bol yeşillik ( söğüş)
ARA ÖĞÜN: ….. porsiyon meyve
….. çay bardağı süt veya yoğurt ( tarçınlı)(100 ml)
adet ceviz
ÖĞLE YEMEĞİ: .. köfte büyüklüğünde et ( kırmızı et, beyaz et, hindi veya balık eti) veya ( gram kaşar peynir veya beyaz peynir veya adet yumurta )
( gram)
1 kase çorba
… çay bardağı süt veya yoğurt( )
…..... ince dilim ekmek (tam bugday unlu) ( gram)
…..... bol yeşillik
ARA ÖĞÜN: . porsiyon meyve
…. çay bardağı süt veya yoğurt ( tarçınlı)( ml)

AKŞAM YEMEĞİ: … köfte büyüklüğünde et (kırmızı et, beyaz et, hindi veya balık eti)( gram)
yemek kaşığı sebze yemeği
kase çorba
….... kase süt veya yoğurt
….... ince dilim ekmek ( gram)
…..... bol yeşillik

ARA ÖĞÜN: ….. porsiyon meyve
….... çay bardağı süt veya yoğurt ( tarçınlı)( ml)

ARA ÖĞÜN: …. çay bardağı süt veya yoğurt ( tarçınlı)( ml) (uyanıksanız)


sağlıklı günler dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyabette Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nuray Damla NOYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nuray Damla NOYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nuray Damla NOYAN Fotoğraf
Dyt.Nuray Damla NOYAN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi54 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nuray Damla NOYAN'ın Makaleleri
► Diyabette Beslenme Dyt.Sevde VAROL
► Diyabette Beslenme Tedavisi Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Diyabette Beslenme Tedavisi Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Diyabette Beslenme Nasıl Olmalıdır? Dyt.Şeyda Sıla BİLGİLİ
► Diyabette (Şeker Hastalığında) Beslenme Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Diyabette (Şeker Hastalığı) Beslenme Tedavisi ve Önerileri ÇOK OKUNUYOR Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Diyabette Güncel Bilgiler Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diyabette Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► By Pass Sonrası Beslenme Kasım 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:39
Top