2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



By Pass Sonrası Beslenme
MAKALE #20895 © Yazan Dyt.Nuray Damla NOYAN | Yayın Kasım 2019 | 5,794 Okuyucu
Kalp damar hastalıklarında beslenme konusunda ilk hedefler diyetle kolesterolün düşürülmesi, tansiyonun düşürülmesi için tuzsuz tüketim, komadin (coumadin) kullanılıyorsa k vitamininden fakir diyet gibi hedeflerdir.

kolesterol ya da trigliseridin yüksek olması kalp damar sağlığını olumsuz etkiler. ancak vücudun kolesterole ihtiyacı vardır. siz yiyecek yoluyla almasanız bile vücut kendi kendine kolesterol üretimi yapacaktır. istenen şey kolesterolün çok yükselmemesi ve kalp damarlarının tıkanmasının engellenmesidir.

genel olarak Akdeniz diyeti yapıldığında kalp damar hastalığı diyeti yapılmış gibi olur. ancak bol hamur işi, tatlı, aşırı kuruyemiş tüketimi ya da kızartma, fast food tüketimi Akdeniz diyetinin getirdiği faydaları etkisiz hale getirebilir.

bu yüzden kalp damar hastalıklarına yakalanmadan önce önlem almakta fayda var. düzenli olarak kan tahlili yaptırmanız gidişatın nasıl olduğunu gösterecektir. beslenmenizi düzeltmek, spor yapmak, stress yaratan durumları azaltmak hastalığın gidişatını değiştirecektir. Ancak hastalığınız ilerlemişse ve siz ameliyata doğru gidiyorsanız, ameliyattan sonra da diyet yapmak zorundasınız.

Bu yüzden Kalp damar hastalığınız ilerlediyse, by-pass olmanız gerekiyorsa ya da olmuşsanız size tavsiye ettiğim beslenme bilgilerini okumanızı tavsiye ederim . 20 yıllık meslek hayatımda deneyimlediğim durumlar doğrultusunda en doğru bilgileri size vermek istiyorum.

Kalp damar hastalığı yaşıyorsanız ve bu yüzden kalp ameliyatı olduysanız ya da by-pass olduysanız ; ameliyat sonrasında doktorlar kelle paça çorbası tavsiye ederler. Bunun amacı göğüs kemiklerin hızlı kaynaşması içindir. Ancak kelle paça çorbası sakatat grubuna girer ve maalesef diğer damarlarınızı tıkayacak yağ çeşidi içerir. Bu yüzden her gün yağı alınmış kemik iliği çorbası tüketilirse daha uygun olacaktır. Bir ay boyunca yağsız kemik iliği çorbası tüketebilirsiniz.

By-pass sonrasında hastalarımız artık et yememeleri gerektiğini düşünüyor. Et yiyebilirsiniz. Daha çoğunlukta ve sık miktarda olmak üzere balık yiyebilirsiniz (haftada 2-3 kez) . Kırmızı et, beyaz et yiyebilirsiniz. Bunlar sadece kızartılmış ya da kavrulmuş olmamalı. Fırında, ızgara ya da haşlama olarak tüketebilirsiniz.

yumurta hergün ayrı bir kategoriye giriyor. kafa karışıklığı yaratıyor.kimi uzman zararlı tüketmeyin derken kimi uzman günde 3 tane yememizi tavsiye ediyor. Yağda kızartılmamış olmak şartıyla günde bir tane haslanmış yumurta yemenizde sakınca yoktur.

Kullanılacak yağ çeşidi oldukça önemli. En sık rastladığımız şey tereyağ kullanımının devam etmesi. Tereyağının günlük yiyeceklerle tüketilecek miktarı 5-10 gram arası olmalıdır (kahvaltı ya da yiyecek içinde).
tereyağının doğal olması birşey değiştirmiyor. doğal yollarla üretilmiş olabilir ama damarlarda aynı etkiyi göstermeye devam ediyor. eğer karadeniz yaylarında yaşıyorsanız tabiki tüketebilirsiniz. oradaki hareketli ortam tereyağının etkisini azaltacaktır. ama şehir hayatı yaşıyorsanız tereyağ damar tıkanıklığına neden olacaktır.

Yemeklerde sadece zeytinyağı kullanmanız ise tam olarak kalp damar sağlığını korumuyor. Hem Ayçiçek, hem Zeytinyağ beraber kullanılmalı. ( bire bir oranda yani 1 yemek kaşığı ayçiçek yağına karşılık 1 yemek kaşığı zeytinyağ gibi )Zeytinyağının görevi kan damarlarımızdaki kötü huylu yağları karaciğere taşımaktır. Ancak karaciğerden dışarı atılmasını sağlayan yağ çeşidi ise Ayçiçek yağıdır.(omega-6 ) Sadece zeytinyağ tüketirseniz karaciğerinizde yağlanma başlayabilir ve siz sağlıklı besleniyorum bu nereden çıktı diyebilirsiniz. Yemek pişirme esnasında soğanı kavurmadan yemek yapamıyorsanız önce Ayçiçek yağı kullanın. Sonra yemek soğumaya yakın zeytinyağı ilave edin.eğer soğanı suyla pişirip sonra zeytinyağ katıyorsanız başka yiyecekler içinde ayçiçek yağı almaya özen gösterin. ayçiçek yağı grubu yani omega 6 grubu yağ almamak aleyhinize çalışır. Bu şekilde en sağlıklı halde vücudunuza yağ almış olursunuz. fındık yağının ise kesinlikle ısı işlemi görmemesi gerekir. sadece salatalarda kullanılması uygundur.

Kurubaklagil çeşitleri içinde yüksek posa içermesinden dolayı haftada 2-3 kez tüketmeniz gereken bir yiyecek grubudur. kinoa, esmer buğday da rahatlıkla kullanılabilecek ürünler arasındadır.

Meyveler de posa içerir ancak fazla tüketim yapıldığında vücut onları yağa dönüştürerek depolama yöntemini seçer. Miktarı abartmamakta fayda var. meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih edin. posaya ihtiyacınız var.

Süt yoğurt grubunda light ürünler tercih edebilirsiniz. Eğer onların lezzetinden hoşlanmıyor ve bu yüzden tüketmiyorsanız inek sütünden yapılmış ürünleri tercih edebilirsiniz. Koyun , manda , keçi sütlerinin doymuş yağ miktarı daha yüksektir ve vücuttaki kötü huylu yağların artmasını sağlar.

Sebze tüketimi ise şu şekilde olmalıdır; Çiğ olarak eğer isteseniz gün boyu tüketebilirsiniz. Kalorisi yok denecek kadar azdır ve kan şekerinizi yükseltmez. sonradan yağa dönüşmez. çözünen ve çözünmeyen posa içerikleriyle kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Pişmiş hale gelince yapısı değişir ve bu yüzden günde 1-2 porsiyon pişmiş sebze alabilirsiniz. Eğer içine et ilave edecekseniz yemeğe yağ kullanmayın.

Kuruyemişler çok tüketildiğinde sağlığa yararlı değil zararlı hale gelirler ceviz için günlük rakam 1-2 adet, fındık için 5-6 adet, badem için 5-6 adet, çiğ badem için 8-10 adet, çiğ fındık için 8-10 adet, kabak çekirdeği için yarım çay bardağı. Lütfen bu miktarların üzerine çıkmayınız. bir avuç tavsiye eden uzmanlarımız var. eliniz büyükse gerçekten çok fazla miktarda alıyor olabilirsiniz. :)

Günde 8-10 bardak su tüketiniz. Çay kahve miktarını azaltınız. Sade olmak şartıyla soda, şekersiz bitki çayları içecekleriniz arasında olabilir. günde 1 fincan türk kahvesinden daha fazla içmeyiniz.

Coumadin kullanımız varsa kiraz, vişne, portakal, avakado tüketimi yapmayınız. K vitamini içeren tüm yiyeceklerden uzak durunuz.

Düzenli olarak yürüyüş yapmaya çalışınız. Ruh ve beden sağlığı için yürüyüş için her fırsatı değerlendirin.


ÖRNEK KALP DAMAR HASTALIĞI DİYETİ

sabah kahvaltısı: açık limonsuz çay veya yeşil çay
2 dilim esmer ekmek
60 gram kadar az yağlı beyaz peynir
1 adet haşlanmış yumurta
2-3 adet tuzsuz zeytin
bol domates salatalık (sirke , 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, bol sirke)
araöğün: 1-2 porsiyon meyve+ 5-6 adet badem veya 5 adet fındık veya 2 adet ceviz
öğle yemeği : 1 kase çorba
fırında ızgara ya da haşlama dana eti, tavuk eti, balık eti, hindi eti (hangisini tercih ederseniz)
4-5 yemek kaşığı kinoalı bulgur pilavı ya da esmer makarna
200 gram az yağlı yoğurt
2 dilim esmer ekmek
bol salata (limon ve nar ekşisi kullanmayınız, sirke serbesttir.)
ara öğün: 5-6 adet badem veya 5 adet fındık veya 2 adet ceviz+ 1 porsiyon az şekerli sütlü tatlı
akşam yemeği: 1 kase çorba
etli sebze yemeği (1 KÜÇÜK TABAK)
4-5 yemek kaşığı kinoalı bulgur pilavı ya da esmer makarna
200 gram az yağlı yoğurt
2 dilim esmer ekmek
bol salata (limon ve nar ekşisi kullanmayınız, sirke serbesttir.)

ara öğün: 1-2 porsiyon meyve+ 1 su bardağı tarçınlı süt veya yoğurt
Sağlıklı günler dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"By Pass Sonrası Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nuray Damla NOYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nuray Damla NOYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nuray Damla NOYAN Fotoğraf
Dyt.Nuray Damla NOYAN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi54 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nuray Damla NOYAN'ın Makaleleri
► Bayram Sonrası Beslenme Dyt.Berrin YİĞİT
► Bayram Sonrası Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Okul Sonrası İdeal Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Antrenman/Müsabaka Öncesi, Sırası ve Sonrası Beslenme Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'By Pass Sonrası Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diyabette Beslenme Ekim 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:40
Top