2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anksiyete Bozuklukları: Sosyal Fobi Üzerine
MAKALE #20906 © Yazan Uzm.Psk.Batuhan Mehmet BİLEN | Yayın Kasım 2019 | 1,560 Okuyucu
Günlük hayatta herkesin kendini toplum içerisinde konuşurken ya da bir eylem yaparken kızarmış, terlemiş, zorlanmış hissettiği durumlar olmuştur. Peki bu bizi sosyal fobik mi kılar? Her psikopatolojide olduğu gibi burada da sıklık, süre ve kişinin yaşamını işlevsel olarak sürdürebilmesi önemli nitelik taşır. Sosyolojik olarak bakıldığında da utangaç ve çekingen bir toplum yapısına sahip olduğumuz göz önünde bulundurulursa nedir bu sosyal fobi ya da güncel adıyla toplumsal kaygı bozukluğuna, (DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru Kitabında ki bozukluğu verilen yeni isim) gelin daha yakından bakalım.

Öncelikle sosyal fobi, kaygı (anksiyete) bozuklukları başlığı altında yer alır. Sosyal fobi; toplum içinde konuşurken ya da herhangi bir eylem yaparken kızarma, terleme, ellerin titremesi, kendini küçük düşürecek yanlış bir şey yapma korkusu olarak tanımlanır. Bu nedenle kişi topluluk içine girmekten kaçınır. (Ruh Sağlığı ve Bozuklukları, Prof. Dr. M. Orhan Öztürk syf; 349) Sosyal fobisi olan bir kişinin, topluluk içerisindeyken sık duyduğu rahatsızlıklar; kalabalık içerisinde telefonla konuşmak, topluluk önünde konuşmak, kalabalık içerisinde yemek yeme ya da içme, halka açık tuvaletleri kullanma gibi günlük hayatta bir çok temel ihtiyacı da barındıran içeriklere dair olabilir. Hal böyle olunca kişinin günlük hayatta ki işlevselliği zarar görür ve kişi sahip olduğu performansı ortaya koyarken kayıplar yaşar. Toplumsal alandayken sürekli tasalandığı ve kurguladığı eleştirileceği ve olumsuz değerlendirileceği korkusu kişiyi yapacağı işin niteliğine odaklanmaktan çok başkalarının nasıl değerlendireceği konusunda enerji ve çaba harcamasına neden olur. Bu döngü de kişiyi süreç içerisinde ya paralize eder yani akıltutulması yaşatır ya da sahip olduğu yeteneğin daha azını ortaya koymasına neden olur. Süreç böyle işleyip durur, kişiye en çok zarar veren unsur ise kaçınmadır. Sosyal fobisi olan biri kendinde korku ve kaygı uyandıran durumlardan, yerlerden kaçınır. Sanki kendinde bu duyguları uyandıran yerlerde bulunmadığında iyi olacağını düşünür. Ama yanılgı işte burada başlar ve yayılır. Kaçındığı şeyler onu adeta bir gölge gibi takip eder ve yaşam alanı giderek daralır. Kişi kendine korku ve kaygı gibi duygularla eşlik eden eylemlerden uzaklaşıp, kaçtıkça bu durumu daha da pekiştirir.

Bu sebeple, kişinin farkındalığı ve içinde bulunduğu duruma dair iç görü geliştirmesi çok büyük önemtaşır. Bundan sonra yapılacak olan ise kaçınma ile pekiştirilmiş olan bu durumun mümkün olduğunca tersinin eyleme geçirilmesidir. Örneğin; toplum içerisindeyken telefonla konuşmaya çekinen biri kendine toplum içerisindeyken telefonla konuşmayı hedef edinmelidir. Bu yönde pratikler yapmalı kendine kolaydan zora doğru giden hedefler belirlemeli ve eyleme geçmelidir. Bu aşamada kişinin bir korku listesi oluşturması faydalı olabilir. Örneğimizi kalabalık içinde telefonla konuşamayan kişi üzerinden devam ettirelim. Bu kişi kendi korku listesinde onda en az kaygı, korku uyandıran durumlardan en çok uyandırana kadar bir liste oluşturur. Örneğin; en az korku uyandıran durum yanında güvendiği bir kişi varken konuşmak; en çok korku veren durum kapalı ve kalabalık bir alanda tanımadığı insanlar içinde konuşmaksa, bunu en az korku veren durumdan başlayarak kademeli olarak uygulamaya çalışır. Ve size kaygı veren durumun üzerine gittiğinizde o an yaşadığınız semptom her neyse -kalp ritminizin artışı, terleme, kızarma, titreme vs.- bu dinecek ve geçecektir. Bunu yaptığınızı hayal etmeniz bile belki şu an kalp ritminizin değişmesine neden oldu. Ama sizi içsel olarak zorlayan bu süreç, aynı zamanda sizi değişime de götüren bir fırsattır.

Klinik Psk. Batuhan Bilen

Sevgilerimle.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anksiyete Bozuklukları: Sosyal Fobi Üzerine" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Batuhan Mehmet BİLEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Batuhan Mehmet BİLEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Batuhan Mehmet BİLEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Batuhan Mehmet BİLEN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Batuhan Mehmet BİLEN'in Makaleleri
► Sosyal Anksiyete (Sosyal Fobi) Psk.Fulya KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Anksiyete Bozuklukları: Sosyal Fobi Üzerine' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:21
Top