2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İhtiyacım Olan Sevgiyi Partnerimden Alamıyorum
MAKALE #20979 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Hatice DALAK | Yayın Aralık 2019 | 2,267 Okuyucu
Partner; erkek/kadın birlikte olunan kişi, nişanlı, karı/koca, flört olabilir. Bir süredir olunan bu ilişki içerisinde birey, partnerinin onu ihmal ettiğini, onunla yeterince zaman geçirmediğini, ihtiyaçlarına önem vermediğini, sıcaklık göstermediğini, partneri için özel olmadığını, duygularının önemsenmediğini ve kararlarına yardımcı olmak konusunda destek istediğinde cevap alamadığını fark edebilir. Romantik ilişki içerisinde olduğumuz kişiyle negatif değil pozitif yaşantıları deneyimlemek isteriz. Ve eğer bu olumsuz yaşantıları ilişkiniz için onayladıysanız ilişkinizin dümenini başka bir yöne çevirmeniz gerekebilir. Bu hem size hem de partnerinize iyi gelecektir.



Çocukluğa inilen merdiveni kullanmak



Kişisel iyilik halimizi desteklemek rahatsız ve huzursuz yaşam yerine mutlu bir yaşama giden yoldur. Çocukluk yaşantılarının üzerine inşa edilen yetişkin zamanları güncellemek mümkündür. Çünkü, örneğin; duygusal olarak ihmalkâr ebeveyn varlığının sebep olduğu şema benzeri yaşantılar eğer üstesinden gelinmezse kendini tekrar etmek ister. Adeta “Çocukluğumuzun geçtiği köyün haritasıyla dünyada yolumuzu bulmaya çalışırız.”(Psikonet, Aforizmalar). O harita her zaman doğruyu göstermeyebilir, bazı yerleri yıpranmış olabilir ya da haritadaki bazı yerler değişmiş olabilir. Onu güncellemek için de bir yerden başlamak, biraz emek vermek, sabır göstermek ve zaman zaman huzursuzluğu göze almak gerekir. Yüzleşmek kısa vadede sancılı, uzun vadede iyileştirici ve sağlıklı bir süreçtir; dizinizden ameliyat olduktan bir süre sonra daha iyi yürümek gibi.



İhtiyaçlarımıza karşılık bulamamak


Artık çoğu kişi tarafından kabul edilebilir olduğu bilinen ve hatta biraz fazla dillenen “çocukluk” yaşantıları yukarıda da bahsedildiği gibi üstesinden gelinmesi gereken bir şemanın oluştuğu alan olabilir. “Hayatı Yeniden Keşfedin” kitabından aşağıda alıntılanan yetişkin yaşantıları kökleri çocukluğa uzanan, duygusal yoksunluk şemasına örnek deneyimlerdir. Bu şemaya sahip kişiler sevilme ihtiyaçlarının asla karşılanmayacağına dair kuvvetli bir inanç taşırlar.



 Jed duygusal ilişkilerinin ilk başında çok güçlü bir kimya hisseder. Ama bu tutkulu hislerini, sonuç tam bir hayal kırıklığı olana kadar yavaş yavaş kaybeder. Bundan kısa bir süre sonra da ilişkisi biter.
 Dustin’in ilişkileri fırtınalıdır. Kendini kaybedecek kadar sevinç ve acılar hisseder. Öfke ve huzursuzluğu arttığı zaman, kadınlar onunla vakit geçirmekten hoşlanmamaya başlar. Sonunda da ilişki biter. Yeni bir kadınla başlayana kadar, Dustin üzüntülü bir dönemden geçer.
 Elizabeth, Josh ile evlidir, bir erkek bebekleri vardır ve yönetici olarak çalışan eşi çok uzun saatler çalışıp dünyayı dolaşmaktadır. Elizabeth’in sürekli bir öfke hali vardır ve birlikte oldukları zamanı da şikayet ve sitem ederek geçirir.



Yetişkinlikte de aynı haritaya bakarsak


Duygusal yoksunluk deneyimi diğer şemalara kıyasla daha gizlidir. Erken dönemde yaşanan hangi yaşantının buna yol açtığı kendini pek açık göstermeyebilir. Bunun sebebi uzak duran, sevgi göstermeyen bir anne, özel hissedilmeyen ve ihtiyaçların göz ardı edildiği bir çocukluk dönemi, duygusal ihmalkâr bir bakım veren, güvenilecek bir somut nesnenin olmayışı olabilir. Ve eğer bu şemaya sahipseniz yetişkinlikte cebinizde buruşmuş haritaya bakarak;



Neye ihtiyacınız olduğunu partnerinize söylemeyebilir,
İhtiyacınız karşılanmadığında kendinizi üzgün hissedebilirsiniz,
Hislerinizi paylaşmaktan kaçınarak anlaşılmadığınız için hayal kırıklığı hissedebilirsiniz,
Partnerinizin sizi desteklemesine izin vermeyerek kırılganlığınızı gizlemek isteyebilirsiniz,
Yoksunluğunuzu içinizde tutarak öfke duyabilirsiniz,
Öfkeniz aşırı ilgi isteğine dönüşebilir,
Partnerinizi yeterince ilgilenmediği için suçlayabilirsiniz,
Sonucunda da uzak ve ulaşılmaz bir konumda olabilirsiniz.


Işık var


Tüm bunların varlığı da sizin partnerinizle tatmin edici bir ilişki yaşamınızı engelleyebilir. Bunun üstesinden gelmenin farklı yolları, terapi yöntemleri bulunmaktadır. İlk ve en önemli süreç olan fark etmek, eğer bir sonraki aşamada eyleme dönüşürse değişim duygusal yoksunluk şemasının dönüşümü ile devam eder. İlk adım içinizdeki çocuğu hissetmek, ona elinizi uzatmaktadır. Ondan kaçtığınızı düşündüğünüz her yaşam evresine onu da taşımaktasınız. Hem o bunu isteyerek yapmıyor, sadece ona tanıdık gelen bu. İkinci adım hangi köklerinizin beslediği dalların şu andaki yoksunluk hislerinizi taşıdığını araştırmak olabilir. Bakım, empati ya da korunma yoksunluklarından hangisini yoğun şekilde hissediyorsanız bu ihtiyaçlarınızla ilgili partnerinizle iletişime geçin ve şemanızın tetiklendiği durumları fark edin. İçinizdeki küçük çocuğun yaşantıları ile bağlantıyı kurun ve geçmişten geleceğe bir köprü oluşturun. Sonraki aşamada ilişki örüntülerinizi gözden geçirin ve bu kısır döngüyü şaşırtmak için şemanızı tetikleyen partnerler yerine ihtiyaçlarınıza önem veren partnerlere şans tanıyın (çekiminizin 9-10 olduğu partnerler yerine 6-7-8 olduğu partnerlere fırsat verebilirsiniz). Verdiğiniz bu şansın ardından duygusal olarak cömert davranan bir partnerle ilişkinizi yürütmeye özen gösterebilirsiniz. Son olarak partnerinizi suçlamak ve ihtiyaçlarınızın karşılanması konusunda ısrarcı olmak yerine düşüncelerinizi, duygularınızı eşinizle açıkça paylaşarak bağlarınızı kuvvetlendirebilirsiniz.



Yararlanılan Kaynak; Young J. E., Klosko J., (2015). Hayatı Yeniden Keşfedin, Psikonet Yayıncılık, syf. 153-177 ve Psikonet, Aforizmalar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İhtiyacım Olan Sevgiyi Partnerimden Alamıyorum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Hatice DALAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Hatice DALAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hatice DALAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Hatice DALAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Hatice DALAK'ın Yazıları
► Bir Psikoloğa İhtiyacım Var! Psk.Mehmet UZUT
► Sevgiyi Anlamak Psk.Füsun BUDAK
► Sevgiyi Şimdiki Zamana Getirmek Psk.Ayşegül DENİZCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İhtiyacım Olan Sevgiyi Partnerimden Alamıyorum' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Zoom Yorgunluğu Eylül 2020
◊ Kitap İncelemesi Kasım 2020
◊ Tek Başıma Yapamam Aralık 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:48
Top