2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Varikosel Ameliyatı
MAKALE #20981 © Yazan Op.Dr.Cem ÖZLÜK | Yayın Aralık 2019 | 1,928 Okuyucu
Varikosel Çocuk Sahibi Olmayı Nasıl Etkiliyor?Varikosel Nedir? Varikosel yumurtalıkların kirli kanını toplayan ven denilen damarların normalden fazla genişlemesidir. Damarların içindeki kapakçık sisteminin bozulmasıyla kan akımın tersine oluşmasıyla ortaya çıkar ve bu kan akımına bağlı olarak testisin sperm üretiminin, sayısının ve hareketinin azalır. Kadınlarda görülen varislerin erkeklerde yumurtalarda görülen halidir. Sperm üretiminde bozukluklar, kanallardaki tıkalı lıktan dolayı, spermin dışarı çıkmaması, ya da spermin hiç olmaması, gibi sorunlar varikosel ameliyatı sonrasında düzelme etkisi yaratabilmektedir.

Varikosel Ameliyatı Hangi Durumlarda Gereklidir?

Varikosel ameliyatı gerektiği iki önemli kriter vardır. Varikosele bağlı kısırlık sorun olması ve şiddetli olması durumunda ameliyat edilir. Bunun nedeni varikoselli erkeklerde testis ısısının bozulmasına bağlı olarak kirli kan içindeki toksin maddelerin testiste birikmesi ve kan akışını bozarak infertiliteye(kısırlığa) neden olmasıdır. Erkek evliliğinin üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen çocuk sahibi olamadıysa kadın jinekoloji muayenesi yaptırmış herhangi probleme rastlanmamış ve hastaya varikosel tanısı konduysa kesin çözüm ameliyattır.

Varikosel Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Varikosel ameliyatı dışarıdan belli olmayacak şekilde kasık bölgesine açılan 3 cm. bir kesi ile hastanın testis damarları bağlayarak iptal edilir. Ameliyat Lokal anestezi altında gerçekleşir. Bu klasik metot dışında Laparoskopik, Robotik ve Radyolojik (embolizasyon) metotları de daha önce uygulanmıştır.

Laparoskopi: Laparoskopi de testisin bütün damarların bulabilmenin olanağı yoktur ve damarlar bağlanamaz. Bu cerrahi işlemin eksikliğini gidermez.

laparoskopik ve robotik yöntemi: laparoskopik ve robotik yöntem de karın içi organların yaralanması gibi riskler oluşabilmektedir.

Radyolojik Yöntemi: Radyolojik olarak varisli damarları tıkamak (embolizasyon) yöntemi de daha önce kullanılırdı ancak gerçek de testis damarlarının içine girebildiği ihtimal dâhilinde olamadığı için klasik yönteme geçilmiştir. Komplikasyon oranı oldukça azdır ."

Varikosel Ameliyatına Nasıl Karar Verilir?
Cerrahi müdahale gerektiren varikosel tanısı ve Varikosel ameliyatı ameliyat kararı daha çok doppler Ultrasonograf incelemesi sonrasında konulmaktadır. İnfertilite durumunda cerrahi müdahale gerekir. Doppler Ultrasonografi i ile damarların çapları ölçülür Ayrıca sperm testi yaptırılarak, sperm sayısı hareketliliği ve yapısı belirlenir. Belli bir çaptan sonra cerrahi girişim yaklaşımına karar verilir. Buna göre hastanın yaşı ve çocuk sahibi olup olmadığına göre bir ameliyat planı yapılır.

Varikosel Ameliyatında Hekim Seçimi Ve Tedavinin Önemi

Varikoselde belirlenecek tedavi şekli cerrahın deneyimi ve koşutların uygunluğu belirlemelidir.

Varikosel Tedavi Edilmezse Kısırlığa Neden Oluyor


Bunun Nedeni varikosel erkeklerde testis ısısının bozulmasına bağlı olarak kirli kan içindeki toksin maddelerin testiste birikmesi ve kan akışını bozması infertiliteye neden olabilir. Tedavi edilmediği durumlarda hızla ilerleyerek testis boyutunda ufalma, varikosel toplardamarlarda genişleme, sperm sayısı ve yapısı değişkenlerinde azalması, ileri dönemlerde zamanla testis yapısında bozulmalara sebep olabilir. Böyle durumlarda varikosel kişide ömür boyu homojen şekilde kalabilir. Ayrıca her varikosel hastasının ameliyat edilmesi gibi bir durum olması pek mümkün değildir.

Varikosel Ameliyatında Amaç Nedir?

Varikosel ameliyatında amaç, hastalık tespit edilen damarları bağlanarak testise temiz kan giden toplardamarı, sperm kanalının korunmasını sağlamaktır. Genişleyen ve varise sebep olan toplardamarların tümüyle çıkarılmasına yönelik uygulanan cerrahi teknikte toplayıcı damarlar bağlanır. Varikoselin testis lere verdiği olumsuz etkilerin varikosel ameliyatıyla düzeltilir.

Varikosel Ameliyatından Sonra Hastalık Nüks Eder mi?

Hastalığın nüksetme oranı diğer tekniklere göre daha düşüktür. Ameliyat olan hastalarda tedavi sonrası hastaların %80'inde belirgin düzeyde iyileşme olduğu bilinmektedir.

Kimler Varikosel Ameliyatı için Uygun Adaydır?

Sperm değerlerinde ileri derecedeki şekil bozukluğu(genişleme) olan, evli bekâr çocuk sahibi olmayı isteyen bireyler varikosel ameliyatı için adaydırlar.
• Uzun yıllar evli olmalarına karşılık çocuk sahibi olamamış çiftlerde kadında kısırlık bulgusu yoksa varikoselli erkeklerde uygulanabilir.
• Sperm tahlilinde (spermiogram) anormal belirtiler görülen hastalar
• Öncesinde çocuk sahibi olmasına rağmen istediği halde çocuk sahibi olamayan ve varikosel tanısı konmuş hastalar.
• Varikoselin 2. veya 3. derecede varikoseli tanısı konmuş bekâr hastalar

Varikosel Ameliyatı Hakkında


Varikosel Ameliyatı konservatif tedavinin yeterli olmadığı hastalarda karar verilmelidir. Varikosele ameliyatı ile ağrının yüksek oranlarda düzeldiği gösterilmektedir. Varikoselin testosteron hormonu salgılayan, leydig hücrelerin testislere verdiği olumsuz etkilerin varikosel ameliyatıyla düzelttiği gösterilmiştir. İnfertilite (kısırlık) varikosel tedavisinde önemlidir.

Bu Ameliyatları Kimler Olabilir?


• Evliliklerinin üstünden belli bir zaman geçmiş olmasına karşılık çocuk sahibi olamamış çiftlerde kadında kısırlık bulgusu yoksa varikoselli erkeklerde uygulanabilir.
• Sperm tahlilinde (spermiogram) anormal Semptomlar oluşan hastalar
• Öncesinde çocuk sahibi olmasına rağmen istediği halde çocuk sahibi olamayan ve varikosel tanısı konmuş hastalar.
• Varikoselin 2. veya 3. derecede varikoseli tanısı konmuş bekar hastalar
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Varikosel Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Cem ÖZLÜK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Cem ÖZLÜK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem ÖZLÜK Fotoğraf
Op.Dr.Cem ÖZLÜK
Antalya
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Cem ÖZLÜK'ün Makaleleri
► Mikrocerrahi Varikosel Ameliyatı Op.Dr.Levent TÜRK
► Varikosel ve Tedavisi Doç.Dr.Tuncay TAŞ
► Varikosel ve Tedavisi Op.Dr.Fırat SARAÇOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Varikosel Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:57
Top