2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Labioplasti
MAKALE #20987 © Yazan Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER | Yayın Aralık 2019 | 1,317 Okuyucu
Labioplasti dış genital iç ve dış dudak estetiğine verilen genel addır. Labioplasti basit olarak vajinanın büyük dudakları olarak da bilinen labia majör ün (dış dudaklar) altında yer alan ve labia minörün (iç dudaklar) redaksiyonu yani düzeltilmesi işlemidir. Estetik jinekolojiye olan talep gün geçtikçe artmaktadır Genital estetik operasyondan günümüzde Labioplasti bugün en sık yapılan genital estetik operasyonları arasındadır. Estetik kaygılar ve cinsel doyumda azalmaya nedeni ile tıbbi yardım almak isteyen hastalarda kullanılabilir.

Labioplasti Ameliyatı Neden Yapılır?

Vajina girişinde kızlık zarının hemen önünde yer alan ve Labium diye adlandırılan küçük dudaklar küçük dudaklar boyutlarında zamanla artış meydana gelebilir. Aşırı büyümüş veya sarkmış iç dudaklardaki fazla doku Labioplasti uygulaması ile labiumlar yeniden yeniden şekillendirilir. Genelde Lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir. Vajinada dudak kısımlarındaki fazlalıklar alındıktan sonra estetik dikiş uygulanır.

Tıbbi Gerekliliği Var Mıdır?

Vajinal doğum sonrası travmalar, menopoza bağlı hormonal değişimler, hızlı kilo alıp verme gibi sebepler nedeniyle sarkan dış dudaklar iç dudakları tamamen kapatamaz bir hale gelir. Bu sarkmalar gün geçtiğinde estetik yönden hoş olmayan görüntüye neden olur. Bu kişinin kendini kötü hissetmesine ve özgüven kaybına sebep olabilir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte kadınlarda da deri altı yağ dokusunda azalmaya bağlı olarak sarkmalar görülür. Kimi zaman vajinanın iç dudaklarından biri veya her ikisi birden kabul edilebilir ölçülere göre daha büyük olup değişik bir görünüm içerir. İç dudakların aşırı derecede büyümesi tedavi olunduğu halde tekrarlamakta olan vajinal ve idrar yolu enfeksiyonları, genital bölgede tahriş nedeniyle oluşan bu durum, ağrılı cinsel ilişkiye (disparoniye) neden olur.

Tıbbi bir gereksinim olmasa da tayt, bikini gibi kıyafetlerin giyilmesinde engel olabilir. Labioplasti sadece uzman hekim tarafından ve hastane ortamında yapılması gerekli, sterilizenin önem taşıdığı bir işlemdir.

Labioplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Labioplasti lazer ve Ultrasonic adı verilen ses dalgaları olmak üç farklı şekildedir. Birinci yöntem de olduğundan daha büyük olan uçların çıkartılıp düzeltilmesi ameliyatıdır.

İkincisi kama şeklinde adlandıran cerrahi bir yöntemdir. İç dudaklardan üçgen şeklinde bir doku çıkartılarak geri kalan doku uç uca birleştirilir ve vajinada düzgün bir görünüm elde edilir.

Üçün metot ise; Labiumlarda olduğundan daha az küçük dudak veya dışa doğru sarkan büyüklüğü olan hastalarda kullanılabilir. Doku parçaları çıkartılarak daha düzgün bir görünüm elde edilmiş olur.
Lazerle yapılan Labioplasti Ameliyatı ameliyat hastalarda daha hızlı olmakta ve sonuçları daha memnun edicidir.

Labioplasti Ameliyatı Sonrası Dikiş İzi Kalır mı?

Labium minörler (iç dudaklar) yağ ve yağ hücresi içermez, kan damarları sinir uçlarından zengin ve, nemli bir yapıya sahiptir. İç dudaklar iki adettir ve katlanır ve klitoris üzerinde pli şeklinde birleşirler. Dış dudaklar iç dudakların üzerini örterler, yani iç dudaklar dış dudakların altında yer aldıkları için dış bakıda fark edilmezler.

Labioplasti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Genelde lokal anestezi altında işledir bazı durumlarda genel anesteziyi de uygun gösterilir. Ameliyat süresi hastadan hastaya değişmekle birlikte ortalama 30-60 dakika aralığındadır. İşlemde anestezi uygulandı için ağrı hissi olmaz.

Labioplasti Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Labioplasti sonrası evine gidebilir ve normal yaşantısına birkaç gün içinde başlayabilir. Hasta bir hafta sonunda kontrole çağrılır. Bir ay sonra iyileşme sürecini takip etmek için kontrolü sağlanır. Bu dönemde gerekli ilaç tedavisine devam edilir.

Komplikasyonları Nelerdir?

Labioplasti sonrası doku hasarı, kanama gibi komplikasyonlar tüm cerrahi girişimler sonrası görülmesi muhtemel komplikasyonlarındandır.Bu nedenle labioplasti mutlaka uzman hekim tarafından, steril şartlarda ve gerekli donanıma sahip sağlık kuruluşlarında uygulanmalıdır. Ameliyat sonrası kanama görülmez. Nadiren sadece dikiş hattında sızıntı şeklinde ve lekelenme tarzında çok hafif bir kanama görülebilir. Ameliyattan sonraki ilk günlerde vulva ödemeleri nedeniyle tamamen şiş, kızarık ve hassas olabilir. Soğuk kompres uygulaması önerilir.

Labioplasti Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Labiumlar kanlanma altında zengin bir bölge olduğu için yaranın iyileştirmesi de hızlıca tamamlanır. Bölgedeki dikişler kullanılan 10-15 gün içerisinde emilir veya düşerler. İşlem sonrası ağrınız olabilir ve hekiminiz ağrı tedavisi önerebilir. Hastadan hastaya değişmekle birlikte birkaç gün sonra işinize dönebilirsiniz. İyileşme altında hijyene maksimum 4 gün boyunca; Pansumanların doktorun önerdiği sıklıkta yapılması gerekmektedir. Hijyene çok dikkat edilmelidir.

Tuvalet temizliği önden arkaya doğru yapılmalıdır. Kişiyi zorlayıcı spor aktivitelerinden kaçınılmalıdır. Küvette banyo yapmak yerine ayakta duş alma tercih edilir. Tam iyileşme ihtiyacına kadar, 4 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Labioplasti doğum kanalını etkili bir işlem değildir, vajinal (normal) doğum veya sezaryen ameliyatını etkilemez.

Labioplasti Ameliyatı Sonrası İç Dudaklarda Tekrar Sarkma Olur mu?

Deneyimli ve konusunda uzman hekim tarafından yapılacak olan operasyon sonrası fazla gerekli çıkarılması yeniden doku üremesi ve sarkma olmaz. Dikiş izi kalmaz ve kişinin bu operasyonu geçirmiş olduğu anlaşılmaz.

Labioplastide Yaş Sınırı Var mıdır?

Labioplasti 18 yaşını doldurmuş doğum yapmış ve yapmamış her yaştan, erişkin kadına yapılıyor. İç dudaklardaki sarkma nedeniyle yaşam kalitesi bozulmuş veya iç dudakların aşırı sarkması sonucu ameliyat tıbbi bir kaçınılmazlık haline gelmiştir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Labioplasti" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra DEMİR YÜZER Fotoğraf
Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER'in Yazıları
► Labioplasti Nedir? Labioplasti Nasıl Yapılır? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Labioplasti ve Karın Germe Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Labioplasti Ameliyatının Riskleri Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Labioplasti Nasıl Yapılır Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Labioplasti (İç Dudak Küçültülmesi) Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
► Labioplasti (İç Dudak Estetiği) Nedir? Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Labioplasti' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Nedir Nisan 2020
◊ Kolposkopi Nedir? Ekim 2013
◊ Hpv Nedir? Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:47
Top