2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sen İyi Ol, Çocuk Büyür.
MAKALE #20995 © Yazan Psk.Dnş.Mesut Güney YILMAZ | Yayın Aralık 2019 | 1,704 Okuyucu
Meziyet gerektiren ve etkisi büyük olan çocuk yetiştirmek, ebeveynler için en önemli yaşam deneyimidir. Her anne-baba hayata karşı duruşu olan, sağlıklı düşünen ve en sonunda kendi ayakları üzerinde durabilecek noktaya gelebilen çocukları olsun ister. Fakat evdeki hesap çarşıya uymayabilir. Anne-babanın çocuk yetiştirirken içinde oldukları motivasyon, ruh hali ve çevresel birçok sebep, koşulları değiştirebilir. Bu koşullar öyle etkilidir ki, sürecin sonunda anne-baba bile kendini tanıyamayabilir. Bu yüzden basit görünen ama derine inildikçe kaos haline gelebilen çocuk yetiştirmenin ince ayrıntılarına değinmek isterim.
Bebek bekleyen anne-babalar bunun heyecanıyla yaşamlarına mucizevi bir dokunuşun değdiğini hissederler. Buna göre yaşarlar, heyecanlanırlar ve aylar sonra iki iken üç olacak olmanın keyifli beklentisine girerler. Anne daha dikkatli olur, baba anneyi kontrol eder, anne bundan mutluluk duyar. Eskiden tartışılan ve açığa kavuşmayan her şey rafa kaldırılır.
Nihayet ailenin küçük bireyi doğar ve artık evde farklı bir atmosfer oluşur. Yokluğunda bir daha kimsenin dolduramayacağı bir bebek dünyaya gelir. Bunun heyecanı uzun bir süre devam eder. İlerde ağlayacak diye gerilecek anne, o an ağlıyor diye, nefes alıyor diye dünyanın en mutlu kadını hissedecektir kendisini. Ama bir süre sonra anne de baba da kendi gerçekliğine dönmeye başlar. Evin yeni bireyi kanıksanmış, benimsenmiştir. Baba ihmal ettiği işleri üzerinde daha çok durmaya başlar, anne bir taraftan bebeğin bakım ihtiyacını karşılar, diğer taraftan da uzun süredir adımını atmadığı mutfağa girer, evi temizler. Buraya kadar her şey normal. Bebek büyümeye başladıkça rafa kaldırılan problemler en küçük kıvılcımla birden devriliverir raftan ve anne ve babanın ortasına yığılıverir. Kadın olmanın yanı sıra artık “anne” kimliğine alışmaya çalışmak zor gelir kadına. İkiye bölündüğünü hisseder. Bebek beklediklerinde şımartıldığı anları düşünmeye başlar kadın. Doğum sonrası aldığı kilolar da başına bela olmuştur. Aynanın karşısına geçer ve tuhaftır ki kendisini çirkin hissetmeye başlar. Eşinin ilgisi azaldıkça kendisini değiştiremeyeceği bir kadere mahkum ettiğini düşünür. Doğuma yakın ayrıldığı işine tekrar dönmek istese bebeğini bir başkasına emanet etmeye hazır değildir. Alınan kilolar, ilgisizlikle beraber eskiden ağladığı için sevinirken şimdi de susmuyor diye gerginlik yaratan bir bebek. Bunların hepsi zihninde bir kaos yaratmış ve kendisini biçare hissetmeye başlamıştır.
Erkekte de durum çok farklı değildir. İlgisini ikiye bölmüş eşinin tuhaf değişimlerine ayak uyduramamış baba da git gide içedönük yaşamaya başlar. İşin gerginliğini istemeden de olsa eve yansıtmaya başlar. Eşiyle daha az cinsellik yaşar, bir süre sonra neredeyse yaşamamaya başlar. Eşinin her sözünü “laf sokma” olarak algılar. Kendisi en ufak bir şey söylese eşinden abartılı tepkiler görmeye başlar.
İçinde böyle bir enerjinin dolaşıp cirit attığı evde de bebek büyümeye devam eder. Fiziksel olarak gelişir, agular, anne der, baba der. Bu değişimlere şahit olan anne-baba sevinse de çok sürmez, yine kendi gerçeklerine döner.
Peki neden böyle oldu?
Oluşturduğum senaryo her aile için geçerli değilse de birçok anne-baba bu şikayetle kapımı çalıyor. Gelir gelmez gerginliklerini yüzlerinden okuyabiliyorum. Bana çaresizce bakarlarken birbirlerine suçlayıcı bakıyorlar. Bir bebek dünyaya getirmek anne-baba sorumluluğunda gerçekleşen bir eylemdir. Her anne-baba mükemmel bir bebek-çocuk yetiştirmek ister. Ama kendilerini de bu uğurda heba etmemeliler. Genelde anne-babalar (özellikle anne) bebek bakımında ve yetiştirmekte daha verici, daha fedakar davranırlar. Oluşturdukları bu atmosfer onları git gide mükemmelliyetçi yapmaya başlar. Fakat bazı sorumlulukları ıskalamaya başlarlar. Anne-babalık misyonu önemlidir elbet, ama bir de karı-koca olma rolü de vardır. Bu rolün unutulması annenin doğum sonrası yaşadığı hormanal ve fizyolojik değişimlere bağlı olabilir. Annenin sergilediği gayri ihtiyari tavırlar karşısında babanın olumsuz reaksiyonları da tuz biber olur. Çünkü baba da gerçekliğini yitirmiş olabilir. Eşinin kendisine karşı ilgisi azaldığı için zaman zaman geçici bir regresyon yaşayabilir. Tüm bunların ışığında kaos içinde bir bebek yetişmeye başlar.
Bebek bakımı zordur fakat anne-babadan mükemmel bir performans istemez. Bebek-çocuk bakımı sadece karın doyurmak, giysi giydirmek ya da okula göndermek değildir. O da bir beyne sahipse onun da duyguları vardır ve hissedebilir. Çocuk yetiştirmek için mükemmel bir anne olmanıza gerek yok. “Yeterince iyi anne” olmanız yeterli. “Yeterince” kelimesi “yetmeyi” ifade eder. Çocuğa yettiğiniz takdirde fazlasına gerek yoktur. Unutmayın ki her yönüyle sağlıklı bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız öncelikle sizin sağlıklı olmanız gerekir. Ruh sağlığı bozuk anne-babalar istedikleri kadar imkân sunmuş olsun, sağlıklı bir çocuk büyütemezler.
Yazan
Psk.Dnş.Mesut Güney YILMAZ
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sen İyi Ol, Çocuk Büyür." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Mesut Güney YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Mesut Güney YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Mesut Güney YILMAZ
Psikolojik Danışman
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Mesut Güney YILMAZ'ın Makaleleri
► Mutlu Çocuk mu Proje Çocuk mu? Psk.Yasemin TÜZEMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sen İyi Ol, Çocuk Büyür.' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evli ve Öfkeli Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:54
Top