2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite ve Dürtüsellik
MAKALE #21000 © Yazan Uzm.Psk.Ezgi TANIL | Yayın Ocak 2020 | 2,108 Okuyucu
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, çocuklarda sık karşılaşılan bir sorundur. Anaokulu döneminden itibaren belirtileri ortaya çıkmakla beraber ilkokul çağında iyice belirginleşir. Çocuklarda yönergeyi alma, derse konsantre olma, ödevlerini tamamlama vb. konulardaki zorluklarla kendisini gösterir.

Dikkat eksikliğine her zaman hiperaktivite eşlik etmeyebilir. Çocuğun yaşadığı dikkat eksikliği yalnızca öğrenme sürecine yansıyor olabilir.

“Özellikle kız çocukları, dikkat eksikliğinin fark edilmesi konusunda daha şanssızdır”

Çünkü dikkat eksikliği olan kız çocuklarında genellikle erkeklere göre davranış problemleri daha az görülür. Bu da yaşadıkları dikkat eksikliğinin daha geç fark edilmesi veya fark edilmemesi anlamına gelebilir.

Dikkat Eksikliği

Dikkat eksikliği olan çocuklar genellikle ders esnasında sıkılır, dalar ve derse ilgisiz tavırlar gösterirler. Hayal kurma, unutkanlık ve kendisine verilen görevleri tamamlamama görülebilir. Genellikle sıraları dağınıktır ve organize olmakta güçlük çekerler. Eşyalarını sık sık kaybedebilirler. Yaşıtlarının kolaylıkla tamamladığı akademik çalışmaları bitirmekte zorlanabilirler. Aslında bildikleri konularda yalnızca dikkat etmedikleri için yanlış yapabilirler. Oynadıkları oyunlar sürekli değişebilir. Bir oyunu bitirmeden hızlıca diğerine geçme gibi davranışları olabilir. Odaklanma süreleri kısadır ve dikkatleri her türlü uyarandan kolaylıkla etkilenebilir. Yoğun zihinsel çaba gerektiren işlerden kaçınır (ders çalışma, ödev yapma, dersi dinleme). Kendisi ile konuşurken cümleleriniz uzadıkça sizi dinlemiyormuş gibi görünebilir.

Hiperaktivite ve Dürtüsellik

Hiperaktivitesi ve/veya dürtüselliği olan çocuklar yerinde oturmakta epey zorlanırlar. Aşırı derecede fiziksel harekete ihtiyaç duyarlar. Genellikle düşünmeden davranırlar. Sıra beklemekte zorlanırlar. Kendilerine verilen görevlere odaklanmakta zorluk çekebilirler. Tehlike algıları oldukça azdır. Bu nedenle güvenli olup olmadığını düşünmeksizin her durumda aktif şekilde rol almaya çalışırlar. Durmadan kıpırdarlar ve daha sabit kalınıp odaklanılması gereken aktivitelerde sorun yaşarlar. Özellikle sınıf ortamında, kalemi düşürme, oturdukları sandalyeyi sarsma gibi hareket etmek için sebepler oluşturabilirler. İletişim becerilerinde zayıflık görülebilir. Kendilerine soru yönelttiğinizde siz daha soruyu tamamlamadan yanıtlamak isteyebilirler. Çünkü dinlemekte güçlük çeker, konuşmaları böler ve kendi akıllarında olanı anında söylemek isterler. İsteklerini erteleyemez, dürtüsel davranırlar. Bu da yine sınıf içi kuralları benimseme ve uygun sosyal davranışlar gösterme konusunda onları başarısız kılabilir.

“Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite ayrı ayrı sorunlar olarak görülebileceği gibi bir arada da ortaya çıkabilir. Yaşanan semptomlar çocukların hayatında önemli sorunlara yol açabilir. Okul başarısızlığı, yaşıtlarıyla zayıf sosyal ilişkiler ve disiplin problemleri yaşayabilirler. Bu sorunları en aza indirgemek ve çocuğun yaşadığı sorunları çözmek için erken müdahale çok önemlidir.”

Ailelerin Yaklaşımı

Eğer ailenin çocukta dikkat eksikliği ve/veya hiperaktivite şüphesi varsa çocuğu bu konuda çok iyi gözlemlemelidir. Okul ile iş birliği içinde olması bu açıdan çok önemlidir. Sınıf öğretmeni, branş öğretmenleri ve rehber öğretmeni ile görüşüp durum değerlendirmesi yapılmalıdır. Çocuğun farklı ortamlarda benzer davranış örüntülerini gösterip göstermediği incelenmelidir. Belirli bir süre boyunca farklı ortamlarda yapılan gözlemler ve okuldan alınan bilgiler sonucunda dikkat eksikliği şüphesi devam ediyorsa o zaman çocuk adına faydalı adımlar atılması için çocuğun desteklenmesi sağlanmalıdır. Bu konuda ailenin yapıcı tutumu çok önemlidir.

“Aileler öncelikle “etiketlenme endişesinden” kurtulmalıdır”.

Aileler, uzman desteğine başvurmak konusunda çekimser olabilirler. Bu da “çocuğum etiketlenir mi?” endişesinden kaynaklanabilir. Ancak önemli olan çocuk için faydalı olabilmektir. Buradaki amaç unutulmamalıdır. Ailelerin öncelikli amacı, erken müdahale ile çocuğun akademik yaşamında karşılaşabileceği olası problemlerin önüne geçmek ve onu en iyi şekilde hayata hazırlamaya çalışmak olmalıdır.

Uzman Desteği ve Erken Müdahalenin Önemi

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorununda, çocuğun yaşadığı sorun ne kadar erken fark edilip destek alınmaya başlanırsa, o kadar çok gelişme kaydedileceği unutulmamalıdır. Bu noktada uzman desteği çocuğun yaşadığı semptomları azaltmanın yanında bilişsel gelişimine katkı sağlayabilir. Çocuğun dikkat süresi ve yoğunluğu içinde bulunduğu yaş-gelişim dönemine göre uzman tarafından değerlendirilmelidir. Örneğin 5 yaşındaki bir çocuğun dikkat süresi ve kendisinden beklenen akademik performans ile 12 yaşındaki bir çocuktan beklentiler farklıdır. Bunun yanı sıra, çocuğun yaşadığı semptomların sürekliliği ile birden fazla ortamda görülüp görülmemesi durumu değerlendirilir. Uzman bu noktada çocuğun yaşına göre bir değerlendirme çalışması uygulayıp gerekli yol haritasını çizebilir. Çocuk değerlendirme çalışmasının veya kendisine uygulanan testin sonucuna göre yalnızca terapiye, ilaca veya her ikisine yönlendirilebilir. Buradaki değerlendirme sürecinin sağlıklı işlemesi, çocuğa özgü bir nöropsikolojik eğitim programının oluşturulması açısından oldukça önem arz etmektedir.

Erken müdahale, dikkat eksikliği ve hiperaktivite probleminin çocukta bir “yaşam sorunu” olmasını engelleyip, gerçek akademik potansiyelini ortaya çıkarmasını sağlayabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite ve Dürtüsellik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ezgi TANIL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi TANIL Fotoğraf
Uzm.Psk.Ezgi TANIL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite ve Dürtüsellik' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Oyun Terapisi ve Etkileri Şubat 2021
► Çocuk Sanat Terapisi Mayıs 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:25
Top